העותרת, ילידת 1992, שרתה בשירות קבע בצה"ל, בין-השאר בתקן המיועד לקצינים, ולאחר מכן שרתה במערך הכבאות וההצלה.
במהלך הקורס זומנה העותרת לשתי ועדות הערכה: הראשונה - מיום 23.12.20; והשנייה - מיום 16.3.21; ובעקבות המלצת הועדה השנייה החליט ראש אמ"ש לפטרה מן החייל.
למרות האמור ומטעמים שלא נתחוורו, לא התאפשר לעותרת להבחן במבחן האמור במועד ב', וביום 14.3.2021 הודע לה כי הוחלט על העלאת עניינה לועדת הערכה "בשל בעיות המשמעת שצברה". בכך הובהר לה, כי לא בשל הישגיה יועלה עניינה לועדת הערכה – שכן לא התאפשר לה לגשת למועד ב' בנגוד למה שהובטח, אלא בשל "בעיות משמעת"; וב"כ המשיבים אף אישרה זאת במהלך הדיון.
בתום הועדה הודע לה, כי היא יוצאת לחופשה כפויה החל ממחרת; כי בשל מגפת הקורונה "לא יתקיים ראיון שימוע"; וכי את טיעוניה יהיה עליה להגיש בכתב, זאת לאחר שתקבל "פתיח לשימוע". בכך, על-פי החלטת הועדה הנ"ל, הופסק הסיפוח של העותרת, ועניינה הועבר להליך של שקילת פיטורין.
נטען, כי ההחלטה נטועה במיתחם הסבירות, לאחר בחינת החומר על-ידי ראש אמ"ש, ואין עילה להתערבות שיפוטית בה.
דיון
בפתח הדברים יצוין, כי במהלך הדיון בעתירה הציע ב"כ העותרת, כהסדר פשרה מעשי עקב חלוף הזמן, כי ימשוך את העתירה כנגד החלטת הפיטורין, אם יתאפשר לעותרת להתגייס מחדש למישטרה.
מכל מקום, בנסיבות המיוחדות של המקרה, שבהן לא ניתנה לעותרת אפשרות לשימוע בעל-פה בטרם קבלת ההחלטה הראשונה ללא סיבה מוצדקת לכך, הרי שמשהחליט ראש אמ"ש כאמור בכתב-התשובה - להזמין את העותרת לריאיון "על מנת להתרשם מהעותרת באופן בלתי אמצעי ולשקול האם יש מקום לשנות מההחלטה להורות על פיטוריה"; וכן "...לאפשר לעותרת להציג את נסיבותיה ולהסביר מדוע עלתה פעמיים, עוד בטרם הסתיים הקורס, לועדת הערכה" - היה ראוי לעשות זאת בהליך של שימוע בעל-פה, על כל המשתמע מכך, לרבות הסתייעות בעורך-דין, ולא בהליך של "ריאיון", שאינו ממצה את זכות הטיעון.
...
מיד בהמשך ההחלטה, פורטה העילה לשקילת הפיטורין, שהתמקדה באי-התאמה לשירות עקב אירועי משמעת: "מהנתונים שהתקבלו אודת האירועים המיוחסים לך, עולים כי מתחילת הקורס נצברו בעניינך אירועי משמעת רבים בגינם רשמת דו"חות הסבר שלא התקבלו ואף נערכו לך ראיונות אזהרה על ידי סגל הקורס, שיש להעיד בהם על אי התאמתך לארגון". בהמשך ההחלטה, מנה ראש אמ"ש את תמצית הטיעונים שהועלו על-ידי העותרת בתגובתה בכתב, ובסיום ההחלטה, ציין כדלהלן: "שקלתי בעניינך את מכלול השיקולים הרלוונטיים – מחד את נטילת האחריות על מעשייך ורצונך העז לחזור לקורס נוסף, מאידך, הבאתי בחשבון את הישגיך הנמוכים בקורס, אירועי המשמעת הרבים בהם היית מעורבת, היעדר הפקת הלקחים שבהתנהלותך וזאת חרף ההזדמנויות הרבות שניתנו לך ע"י סגל הקורס ופיקוד המכללה והעובדה כי זוהי הפעם השנייה שבה הועלת לוועדת הערכה בקורס. הקפדה על נהלי משמעת הינה ערך עליון בארגון, ומצופה מכל שוטר שיפעל בהלימה לכך. לאחר שבחנתי את הדברים הגעתי לכלל מסקנה כי אינך עומדת בנורמות המצופות בשוטר בארגון ועל כך החלטתי לפטרך ממשטרת ישראל כמי שלא עמדה בהצלחה בתקופת הניסיון". מסירת ההחלטה האמורה לעותרת התעכבה, ככל הנראה מחמת ההחלטה לזמנה לראיון לפני ראש אמ"ש.
העותרת זומנה לראיון לפני ראש אמ"ש ביום 16.6.21.
ומן הכלל אל הפרט: לאחר בחינת טיעוני הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה, כי בהחלטה בדבר פיטוריה של העותרת נפל פגם מינהלי, הנוגע לדרך קבלת ההחלטות אגב קיפוח זכות הטיעון בשימוע הולם; וכי לפנינו מקרה חריג של פגם משמעותי בהליך המצדיק ביטול ההחלטה ומתן החלטה חדשה ומנומקת לאחר שימוע בעל-פה. אבאר להלן את הטעמים למסקנתי זו.
אין חולק, בדבר זכות הטיעון העומדת לעותרת בהליך שקילת פיטוריה מהמשטרה, כנגזרת של כללי הצדק הטבעי.
התוצאה
על-יסוד האמור לעיל, מתקבלת העתירה, במובן זה שההחלטה בדבר פיטוריה של העותרת מבוטלת, ועניינה של העותרת יוחזר לראש אמ"ש למתן החלטה חדשה ומנומקת בעניין שקילת הפיטורין, זאת לאחר שימוע בעל-פה שיתקיים לפניו.