מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירת אשה לביטול פסקי דין רבניים בעניין דירת בני זוג

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

בית המשפט דן בעיניין הממוני ונתן פסק דין ולו סמכות מקורית ונמשכת לידון בתובענה דנן; - אישור ההסכם בבית הדין הרבני הינו פורמאלי ומשכך אין לבית הדין הרבני סמכות נמשכת; - כוונת התובע בתביעתו הינה לביטול חלקי של ההסכם בכל הנוגע לדירה ולחלופין דיון מחודש בהסכם נוכח שינוי נסיבות מהותי וקיצוני; - ביה"ד הרבני החליט זה מכבר שאינו מוסמך לידון בעיניין והעביר הסמכות לבית המשפט.
לטענתו בית משפט שגה בפסיקתו בעיניין הדירה ובמסגרת תביעה זו עותר גם לביטול פסק הדין בכל הנוגע לדירה.
הלכה פסוקה היא כי תביעה לביטולו של הסכם בין בני זוג, אשר אושר על ידי ערכאה שיפוטית וניתן לו תוקף של פסק דין, מחמת פגם בכריתתו, תוגש לאותה ערכאה אשר אישרה את ההסכם (ראו בג"ץ 1607/11 פלונית נ' בית הדין הרבני הגדול לערעורים )18.4.12(.
הבעל יעביר את שכר הדירה המגיע לאישה עבור חלקה בדירה וזאת מיום מתן פסק ". הדין עד ליום תשלום הסכום המגיע לאישה בס' 13.1
...
לטענת הנתבעת 1 בכתב הגנתה, בתמצית - התביעה נשענת על ההנחה שפסק הדין מיום 8.4.18 בטל ומשכך היא נעדרת כל בסיס ודינה להידחות; בקשת התובע הנה למעשה שבית המשפט יבטל פסק דין חלוט של בית הדין הרבני שניתן על יסוד הסכמת הצדדים, כשהתובע היה מיוצג והבין את משמעות ההסכם; התובע יחד עם אחיו עושה שימוש לרעה בהליכים המשפטיים לשוב ולפגוע בה ומטרת ההליך לערער על פסקי דין חלוטים; כבר נפסק כי הדירה מעולם לא היתה שייכת לנתבעת 2 ולא נרכשה על ידה זהו חלק מניסיונו להעלים רכוש ממנה; סמכות מקומית ועניינית לביטול ההסכם נתונה לבית הדין הרבני שאישר את ההסכם ונתן לו תוקף של פסק דין.
בסעיף 13.1 בהסכם הגירושין נקבע כי התובע ישלם לנתבעת 1 סך 500,000 ₪ ביום חתימת ההסכם.
מתוך שכך ראוי ונכון להשית גם על הנתבעת 2 הוצאות לטובת הנתבעת על יסוד כל האמור לעיל - התביעה נדחית.
₪ התובע ישלם לנתבעת 1 הוצאות ההליך ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 5,000 .

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק בג"ץ 2630/23 לפני: כבוד השופט י' עמית כבוד השופט ע' גרוסקופף כבוד השופט א' שטיין העותר: פלוני נ ג ד המשיבים: 1. בית הדין הרבני הגדול 2. בית הדין הרבני האיזורי 3. פלונית עתירה על החלטת בית הדין הרבני הגדול בירושלים שניתנה ביום 7.2.2023 בתיק 1156328/6 בשם העותר: עו"ד שי שמחיוב בשם המשיבים 1-2: עו"ד עופר יעקב בשם המשיבה 3: עו"ד יאיר שיבר ][]פסק-דין
עם דחיית העירעור, פנה העותר בבקשה נוספת לבית הדין האיזורי במסגרתה ביקש לבטל את הצוו למדור ספציפי.
בהחלטה מיום 8.11.2021 ציין בית הדין הרבני הגדול כי נמצא ערב שהמציא לבית הדין תצהיר לפיו הוא מתחייב לשלם את שכר הדירה עבור האשה למשך שנה, וכי העותר הגיש תגובה בה הוא מיתנגד להשכרת הדירה לאשה, שכן, לטענתו, האשה המציאה נתונים כוזבים אודות התחייבותו של הערב.
בהמשך, קבע בית הדין את תנאי המתוה המוצע: על העותר להודיע על מועד עזיבתו את הדירה; החל ממועד זה, תשלם האשה באמצעות הערב מחצית משווי שכר-הדירה במשך 12 חודשים; הצדדים יוזמנו לסידור הגט מייד לאחר הודעת העותר שעזב את הדירה; אם האשה לא תסכים לקבל את הגט, הליך מכירת הדירה יימשך ללא דיחוי; שאר ענייניהם הרכושיים של בני הזוג ידונו על ידי בית הדין לאחר מתן הגט.
...
לטענת האישה וכן לטענתו של היועץ המשפטי לשיפוט הרבני, דין העתירה להידחות מהטעם הבא: מניעת פירוק השיתוף בדירה מהווה חלק מהסכמות הצדדים למתווה שהוצע על ידי בית הדין הרבני הגדול.
לאחר עיון בכתובים, באנו לכלל מסקנה כי דין העתירה להידחות על הסף בהעדר עילה מבוררת להתערבותנו.
לא נעלמו מעינינו טענותיו של העותר ביחס להחלטת בית הדין הרבני הגדול מיום 17.5.2023, אך אין בכך כדי לשנות מהמסקנה כי הלה הסכים למתווה אשר הוצע על ידי בית הדין הרבני הגדול.
באשר ליתר טענותיו של העותר בעתירה – טענות אלו נטענו על ידו בערעור שהגיש לבית המשפט המחוזי והן יתבררו במסגרת זו. סוף דבר: עתירה נדחית בזאת.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

בשלב מסוים, לאור עתירת הבעל לביה"ד הרבני לביטול הצוו, החליט ביה"ד הרבני שלא להאריך את הצוו וזאת משום שלא היה בפניו הליך רכושי בעיניינם של הצדדים ולכן קבע כי הנו מנוע מלדון בעיניין זה. ביום 17.9.2020 הגישה התובעת לבית המשפט לעינייני מישפחה את התביעות למתן פסק דין הצהרתי בעיניין הדירה, תביעה רכושית וכן תביעה למזונות אשה.
בבע"מ 1398/11 ‏‏ אלמונית נ' אלמוני (פורסם במאגרים, ביום 26.12.12) שהנו פסק דין מתוה הדרך בסוגיית כוונת השתוף הספציפי בדירת מגורים אשר נרכשה על ידי אחד מבני הזוג טרם הנישואין וששימשה למגורי הצדדים במהלך שנות נישואיהם נאמרו דבריו של כב' הש' א. רובינשטיין כדלקמן: "רוח העידן, פתיחת הדלתות לגישה שאינה 'פורמלית' בלבד הנאחזת ברשום הנכס, אלא בוחנת מצבים חברתיים ואישיים למהותם, מרחפת על פני הפסיקה זה שנים באשר לשיתוף הנכסים גם לגבי נכסים שנרכשו לפני הנישואין, ובייחוד דירת המגורים ... ככל שהתוכן המשותף שנוצק לקניין, ובודאי לדירת המגורים של זוג ומשפחה, משמעותי יותר, וככל שהיתה שותפות נמשכת בחיי הנישואין ולה ביטויים מסוגים שונים, גם אם לא היו החיים 'גן של ורדים' בכל עת ובכל שעה, כן מצדיקה ההגינות כי תגבר ההתייחסות לחזקת השתוף, ובייחוד על נכס כמו דירת המגורים, קן המשפחה" (שם, בעמ' 671-672).
...
אני מורה למומחה לבדוק את הסכומים שמשך הנתבע מפוליסת ביטוח החיים על שמו וכן מפוליסות אחרות, לצורך חלוקת הסכום שווה בשווה בין הצדדים.
סוף דבר: אשר על כן, לאור המפורט לעיל – נפסק כדלקמן: בנוגע לתביעה לפסק דין הצהרתי – אני קובעת בזאת כי הזכויות בדירה ברח' --- בהרצליה שייכות לשני הצדדים באופן שווה בכפוף לתשלום חוב המשכנתא ו/או חובות נוספים שרובצים על הדירה.
בנוגע לתביעת מזונות אישה – התביעה נדחית.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2023 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

לעניין זה נזכיר כי סמכותו של בית דיננו בדונו בעירעור אינה מסתכמת רק בבחינת נימוקיו של בית דין קמא ואישור הנימוקים וממילא גם המסקנה או ביטולם של שניהם – "לדחות את העירעור או לקבלו", כלשון תקנה קנג לתקנות הדיון בתי הדין הרבניים בישראל, התשנ"ג, סמכותו של בית דיננו על פי תקנה זו היא גם "רשאי הוא לשנות את פסק הדין, לבטלו, להוציא פסק אחר במקומו, להחזיר את העניין לבית הדין שדן או לאותו בית דין בהרכב אחר או לבית דין איזורי אחר, לשם דיון מחדש או לשם בירור נוסף או לשם קבלת ראיות או להשלמת נימוקי פסק הדין". לצורך כל אלה, נוכח הנגיעה האפשרית של הנספח לגופו של עניין הן בהיבטי הסמכות הן בהיבטי המהות, רשאי ואף חייב היה בית דיננו לבחון אף את עניינו של הנספח, לידון בו ולשאול על אודותיו.
עוד ראה בלשונו ובנימוקו של נשיא בית המשפט העליון (כתוארו אז) א' ברק בבג"ץ 5679/03 (פורסם בנבו)‏‏ "[...] ובילבד שהעניין נכרך בפועל על ידי אחד המתדיינים ושההכרעה בו דרושה לשם חיסול יעיל של יחסי בני הזוג המתגרשים זה מזה". הרחיב בדברים תוך הבאת פסיקות אלה גם בית הדין הרבני האיזורי ירושלים בהחלטותיו בתיק 1284716/4, וכך גם בית דיננו בדונו בעירעור על פסיקה זו של בית הדין במותב שבו שניים מהחתומים מטה בתיק1291753/8 (פורסם בנבו)‏‏ – שם צוינו לעניין זה גם פסקי הדין וההחלטות של בית הדין הרבני האיזורי תל אביב בתיק 6310-21-1 ‏ובתיק 374175/5; של בית הדין הרבני האיזורי חיפה בתיק 1035586/4‏‏; של בית המשפט לעינייני מישפחה בתל אביב בתמ"ש 35282-06-13‏‏ ושל בית המשפט לעינייני מישפחה בירושלים בתמ"ש 9100/00‏ (כולם פורסמו בנבו).
וראויה להיות נזכרת בעניינינו גם ההערה שם כי בנסיבות אלה שבהן "רק לאחר שבית הדין הרבני הגדול פסק בסכסוך הרכושי ופסיקה זו לא הייתה לשביעות רצונו של העותר, הוא מצא לנכון לחלוק על הסמכות של בית הדין" – "אין הוא רשאי לכפור בסמכות. כפירה כזו אינה בתום־לב". והדברים יפים גם למערערת שלפנינו שלא זו בלבד שנזכרה לטעון נגד הסמכות רק לאחר שהפסיקה לא נשאה חן בעיניה אלא שאף בערעורה עצמו נקטה בגישה נפסדת שלפיה "ככל שלא תיתקבל בקשתה [...] עותרת האשה להפסקת ההליכים בנימוק שעם גירושי הצדדים הסתיימה סמכות בית הדין [...] לפנים משורת הדין תסכים האשה, מבלי שהדבר יהווה הסכמה לסמכות, להתדיין בפני בית הדין בניסיון לסיים פרשה עגומה זו ולקבל אישור סופי [...]" וכבר הערנו לעיל על כך. ובבג"ץ 566/81 עמרני נ' בית הדין הרבני הגדול (להלן: עניין עמרני) שנזכר שם (ומאז כבר פורסם), נזכיר, נאמר גם כי: הבחנתו של בא כוח העותר, לעניין שאלת הכריכה, בין המקרה של הגשת תביעת גירושין על ידי אחד מבני הזוג לבין המקרה של הגשת הסכם בדבר גירושין על ידי שני בני הזוג, אין לה עמידה, ואינה עולה בקנה אחד לא עם פרושו הנכון של לשון סעיף 3 ולא עם המגמה שביסודו של סעיף זה [.
וגם שם (בעיניין עמרני האמור) נאמרו גם דברים כדורבנות לעניין העלאה מאוחרת של טענת סמכות: העותר דנן עתר לפנינו, כשבפיו טענת חוסר סמכות השיפוט של בית הדין הרבני לידון בעיניינה של דירת המגורים של בני הזוג, לאחר שהתדיין מרצונו הטוב ומיוזמתו בבית הדין הרבני האיזורי ובבית הדין הרבני הגדול [.
...
אך נוכח כל האמור, גם אם הבנה זו שגויה אין לכך נפקות לענייננו.
) סוף דבר, הצדדים המתדיינים לפנינו – שניהם – כרכו ענייני רכוש שונים, ובפשטות המשמעות היא כריכת כלל ענייני הרכוש, ובכלל זה נכרך בהתנהלותם ובהתדיינותם באופן ברור גם עניינם של יישום ההסכם, הן ההסכם הראשון והן הנספח, וההכרעה במחלוקות הנוגעות אליו בשאלת קבלתה או דחיית של חוות הדעת השמאית, מינויו או אי־מינויו של שמאי אחר וקבלת או דחיית חוות דעתו שלו ואופן איזונן של דירות הצדדים בהתאם לכך אם באמצעות נטילת כל דירה בידי אחד מהצדדים ותשלומי איזון בשל הפער בין מחירי הדירות השונות ואם באמצעות מכירת הדירות או חלקן לצדדים שלישיים, והכול בהתאם לשמאות שתיקבע כשמאות המחייבת.
להתנהלות זו חברו ונלוו גם האמירות הלא ראויות ולא מכובדות כלפי בית הדין קמא וכלפי בית דין זה ואף הניסיון המניפולטיבי והמופרך להציג את אי־קבלת עמדתה של המערערת בסוגיית מעמדו של הסכם (הנספח) כשוויון נפש כלפי סרבנות גט. פסיקתנו והוראותינו נוכח כל האמור הן כדלהלן: אנו דוחים את הערעור על החלטת בית הדין האזורי לעניין הסמכות.

בהליך שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

עניינו של פסק דין זה הוא השלמה לפסק דין חלקי, שניתן בהסכמה, ביום 05/06/2021 וכלל חלוקת נכסי מקרקעין של הצדדים ושל הצדדים עם אחרים (בני מישפחה מורחבת) הכול כאמור בפסק הדין החלקי (להלן-פסק הדין החלקי).
בסעיף העתירות עתרה האשה "להורות לנתבע לעזוב מידית את דירת הצדדים" ?! (ס' 93.1); "להורות על פירוק שתוף בנכסי הצדדים כולל החברות אשר בבעלות הנתבע ושייכות גם לתובעת" (ס' 93.2); "לאזן את הזכויות במקרקעין אשר שייכות לצדדים" (ס' 93.3); "להורות כי הדירה ב XXX באילת תירשם על שם התובעת בלבד" (ס' 93.4) "לפסוק וליתן סעדים בכל הרכיבים אשר נתבעו בתביעה זו כולל מזונות משקמים, כימות פנסיה עתידית ופצוי" (93.5).
זה – פקיעת הנישואין) זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שוויים של כלל נכסי בני הזוג, למעט – (1) נכסים שהיו להם ערב הנישואין או שקבלו במתנה או בירושה בתקופת הנישואין; (2) גימלה המשתלמת לאחד מבני הזוג על-ידי המוסד לביטוח לאומי, או גימלה או פיצוי שנפסקו או המגיעים על פי חיקוק לאחד מבני-הזוג בשל נזק גוף, או מוות; (3) נכסים שבני הזוג הסכימו בכתב ששוויים לא יאוזן ביניהם.
בהקשר לנישואי הצדדים טען האיש שיש ספק גדול בכשרותם שכן הם בנגוד להלכה היהודית (ס' 17-13 להגנת האיש בתביעת האשה) אולם, כל עוד לא בוטלו הנישואים על ידי בית הדין הרבני ואין לפני כל אינדיקאציה שהוגשה תביעה כזו לבית הדין הרבני בפסק דין זה יראו ויחשבו הצדדים לנשואים כדמו"י ככל שיש בכך להשפיע על שייקבע בפסק דין זה. טענתה של האשה ביחס לנכס שזה הובטח לה על ידי האיש וזאת בשל העובדה שהיא "...עזבה קריירה, מישפחה, ילדים וכל חייה שהיה שם הבטיח לה הנתבע כי הדירה אליה הם עוברים והמצויה ב-XXX 2 באילת תהיה דירתה בישראל ואין לה מה לחשוש מענייני ממון שכן הוא מרחיב את עסקו אשר נימצא בפריז-צרפת ומגיע לבקר מידי פעם את המשפחה בישראל ... התובעת לא הסתפקה בהבטחה של הנתבע בעיניין הדירה ב-XXX ממס 2 באילת והוא אף הקליט עצמו ונתן לה הבטחה שכך יהיה, הדירה תהיה שלה..." (ס' 30-29 לכתב התביעה של האשה.
...
על כן אני מורה שהאישה תפנה הנכס עד לא מאוחר מיום 5/11/2023.
יודגש שאין לפני לא שווי החברה כפי שנערכה על ידי מומחה להערכת שווי חברות (ככל ששיטת ההערכה זהה לישראל וצרפת) ואין לפני חוות דעת לעניין הדין הזר בעניין זה. איני קובע מסמרות וייתכן אמנם שבהליך נכון יהיה בידי האישה להוכיח זכות שוות כסף ותמורה מחברת הצילום מתקופת הנישואין (ראו עניין ש.כ. הנ"ל), אך לא בדרך ניהול הדברים בהליך זה ולא כך. מזונות משקמים: דין תביעת האישה למזונות משקמים להידחות בשני היבטים: הצדדים אינם חיים יחדיו כבר כ-6 שנים ואין לפני כל עדכון באשר לקושי כלכלי וקשיי הסתגלות – מהות מזונות משקמים, אין לפני כל סכום שחושבת האישה שראוי לפסוק לה. יתרה מכך האישה לא הגישה תביעה למזונות.
דמי שימוש ראויים: תביעת האיש לדמי שימוש ראויים נדחית ולו מהפן הפרוצדורלי, שהוא גם מהותי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו