מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירת אסיר ביטחוני נגד צו גירוש

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 1980 בעליון נפסק כדקלמן:

למחרת היום הוציא המפקד הצבאי לאזור יהודה ושומרון, תת-אלוף בנימין בן אליעזר (המשיב השני לעתירה זו), צווי גירוש לפי תקנה 112 לתקנות ההגנה (שעת חירום), 1945, נגד פהד דאוד אל-קוואסמה, ראש עיריית חברון; נגד מוחמד חסן מלחם, ראש עריית חלחול, ונגד רג'ב ביוד אל-חטיב אל-תמימי, שהנו אימאם מסגד אל-אברהימי והשופט השרעי הראשי בחברון.
כך, למשל, נאמר בהודעה מיום 9.11.79 מטעם המשיב, שר הבטחון, בבג"צ 756/79 (פרשת באסם שכעה): "מאליו מובן כי בטרם יבוצע צו הגירוש פתוחה הדרך בפני בעלה של העותרת לפנות לועד המיעץ על פי תקנה 111(4) לתקנות ההגנה (שעת חרום), 1945 ולמצות את כל הדרכים החוקיות כדי לערער על צו הגירוש, לרבות הבאת ענינו בפני בית משפט נכבד זה". אין זאת כי החידוש הפרשני, שמר בך ביקש לחדש, לא הועלה אלא כדי להצדיק בדיעבד התנהגות של המשיבים, שאין להצדיקה על-פי הדין הקיים.
חברי הנכבד, הנשיא, גוזר גזירה שווה ממה שפסק בית-משפט זה לעניין זכותו של אסיר להופיע ולטעון לפני ועדת שחרורים, בטרם תפקיע רישיונו להתהלך חופשי; אך אין הנדון דומה לראיה, ששם הקשיב בית-משפט זה-לאחר מעשה-לכל הטענות, שהיו בפי האסיר-העותר, ומשמא, שאין בהן ממש ואין הן נוגעות לעניין הנידון, לא ראה ליתן לו צו-על-תנאי, רק על-מנת שיחזור ויטריד את ועדת השחרורים לחינם (בג"צ 353/65 בעמ' 174).
...
אילו באה לפנינו ראיה, ואילו נחה דעתי, שאמנם קיימת סכנה מוחשית, שעם שוב העותרים לבתיהם ייפגע ביטחון הציבור באזור יהודה ושומרון פגיעה של ממש, שוקל הייתי בכובד ראש, אם לא מן הדין הוא להימנע מליתן לעותרים סעד, על-מנת למנוע אותה פגיעה.
אלא שלא כמו חברי הנכבד, הנשיא, סבור אני, שיש לעשות את הצו-על-תנאי למוחלט ולא לבטלו.
בנסיבות אלה גם אני סבור, כפי שנאמר בפסק-דינו של מ"מ הנשיא השופט ח' כהן, שלא נסתרה אף לכאורה ההנחה, שההחלטה להשתמש כלפי העותרים באמצעי גירוש נתקבלה כדין ובתום-לב. דעתי היא, שבנסיבות, כפי שהיו קיימות באותו זמן שצווי הגירוש הוצאו ובוצעו, רשאים היו המשיבים לבצע את צווי הגירוש, מבלי שניתנה קודם לכן ההזדמנות לעותרים לפנות לוועדה המייעצת.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים עת"מ 3747-03-13 טקה(אסיר) נ' משרד הפנים בפני כב' השופטת מיכל רובינשטיין העותר אנדמרים טקה (אסיר) ע"י ב"כ עו"ד גיא ברנד המשיב משרד הפנים ע"י ב"כ עו"ד מפרקליטות מחוז ת"א אזרחי פסק דין
בהתאם לנוהל, מסתנן שעומד בקריטריונים לעיל, יבוטל הרישיון הזמני שבידיו ומוצא כנגדו צו גירוש לצורך החזקה במשמורת, בהתאם לחוק למניעת הסתננות (עבירות ושיפוט) (תיקון מס' 3 והוראת שעה), התשע"ב – 2012 (להלן: "החוק למניעת הסתננות").
בחוות דעת המשפטן, מיום 3.2.2013, עליה חתומים פקד לבון ורפ"ק שהרבני, נכתב שהעותר מסוכן לבטחון המדינה או שלום הציבור משום ש"מדובר בחשוד אשר תקף אנשים בפאב באמצעות בקבוק זכוכית וגרם לחבלה בראשו של אחר".
המדינה רשאית להוציא צוי גירוש ולהעביר למשמורת מסתננים דוגמאת העותר, שקבלו אשרת שהייה לנוכח "מדיניות אי הרחקה" - במידה ואשרתם בוטלה כדין על פי חוק הכניסה לישראל.
...
מכאן קצרה הדרך למסקנה לפיה נפגעו כללי הצדק הטבעי באופן שמהווה פגם היורד לשורשם של דברים.
סיכומו של דבר, בהליך המינהלי נפלו שורה של פגמים מהותיים, אשר כשלעצמם מצדיקים התערבות שיפוטית ואלו מתווספים להיעדר הסבירות שבתוכן ההחלטה לגופה.
סוף דבר: דין העתירה להתקבל.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

עתירה זו תוקפת את החלטות המשיב שלא לחדש את אשרתו של העותר וליתן כנגדו צו גירוש וצו משמורת על פי החוק למניעת הסתננות.
בעניינינו, לא פורטו הראיות ונרשם על הטופס בכתב יד "הנ"ל הורשע והנו אסיר פעיל העומד להשתחרר". לאחר מכן מופיעות שתי שורות המודפסות על גבי הטופס מלכתחילה ובהן כתוב "ביצוע עבירות אלו מסכן את שלום הציבור וביטחונו לפי סעיף 30א(ד)(2) לחוק למניעת הסתננות (עבירות ושיפוט), תשי"ד – 1954". חוות הדעת אינה חתומה כלל! ברור כי האמור לעיל אינו יכול להוות חוות דעת משפטן.
...
הפועל היוצא הוא, שאני מקבל את העתירה ומורה כי העותר ישוחרר בתנאי שלא יצור קשר במישרין או בעקיפין עם בת זוגו המתלוננת, כי יחתום על כתב התחייבות עצמית בסך של 5,000 ₪ וימציא שני כתבי ערבות צד ג' בסכום של 5,000 ₪ כל אחד.
בנוסף אני מורה כי העותר יפקיד במזומן סך של 5,000 ₪.
מאחר וקיבלתי את העתירה במלואה, אני מורה כי המשיב ישלם לעותר הוצאות המשפט בסכום של 10,000 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

בית משפט לעניינים מינהליים בבאר שבע עת"מ 3266-05-13 מריאם גברקידן(אסיר) נ' משרד הפנים בפני כב' השופט ברוך אזולאי העותר קידאנה מריאם גברקידן (אסיר) ע"י ב"כ עו"ד ... המשיבים 1. משרד הפנים 2. ביה"ד למשמורת ע"י ב"כ עו"ד ... פסק דין
נכון ליום הגשת העתירה וגם היום, אין אפשרות מעשית לבצע את צו הגירוש ולהרחיק את העותר מן הארץ, בשל הסכנה הנשקפת לו אם יוחזר לארץ מוצאו, ומדיניות הממשלה לאי הרחקת מסתננים נתיני אריתריאה בשל אותה סכנה.
היתנהלות המשיבים בעיניינו של העותר בקיום ההליך הפלילי נגדו, ובקביעה כי הוא מהוה סכנה לשלום לציבור, וכי יש לגרשו מן הארץ ולהורות על החזקתו במשמורת על בסיס הראיות ששמשו להגשת כתב האישום והרשעתו בעבירות בהן הורשע, נעשתה בלי לאפשר לעותר להשמיע את טענותיו כראוי, תוך פגיעה בזכויות חוקתיות, ואינה סבירה.
עניינו של העותר הועבר לבחינה בפני המשיב 1, הועברה למשיב 1 ביום 27.9.12 פנייה של משטרת ישראל שכללה חוות דעת משפטן בה צוין כי העותר הורשע בבצוע העבירות המיוחסות לו, וכי עבירות אלו מסכנות את שלום הציבור וביטחונו.
...
בתגובה לעתירה טענה ב"כ המשיב: יש לדחות את העתירה על הסף מחמת שיהוי, בשל העובדה כי צו הגירוש הוצא עוד ביום 15.10.12, בעוד שהעתירה הוגשה רק ביום 2.5.13.
המשיבים פעלו בהתאם לנוהל זה, ובנסיבות העניין, בשים לב לראיות שהיו בפניהם עפ"י חקירת המשטרה והעובדות בהן הודה העותר והורשע על פיהן הגיעו למסקנה כי יש להורות על החזקתו במשמורת בהתאם לתיקון החוק הנ"ל. החלטות כאלה ניתנו במקרים דומים, ואושרו על ידי בתי משפט לעניינים מנהליים ואף על ידי ביהמ"ש העליון בטרם נדונה שאלת חוקתיותו של תיקון החוק הנ"ל. בדיון מיום 30.6.13 חזרו ב"כ הצדדים על עיקרי טענותיהם בכתבי הטענות, וניתנה להם אפשרות להשלמת סיכומים בכתב.
בנסיבות העניין, ובלי לקבוע בשלב זה כל עמדה ביחס לשאלה אם הייתה הדקה להמשך החזקתו של העותר במשמורת לפי החוק למניעת הסתננות, שאלה שאינה רלוונטית כיום, נראה לי שבנסיבות העניין יש לאפשר למשיבים למצות את הבדיקה הפרטנית בהתאם לפסיקת ביהמ"ש העליון.
בנסיבות אלה, אני מורה על מחיקת העתירה.
באשר להוצאות, נראה לי כי בשים לב לכך שהעתירה לא ניתנה לגופה בעקבות פסיקת ביהמ"ש העליון, אין מקום לחייב את העותר בהוצאות, וכל צד יישא בהוצאותיו.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2010 בעליון נפסק כדקלמן:

התברר, כי העותר אינו נכלל ברשימת האסירים המשוחררים וכי לא הוצא לגביו צו גירוש.
עתירה זו הופנתה נגד צו הגירוש וכן נתבקש בה שיחרורו של העותר מן המעצר.
נקבע, כי נוכח העובדה שהעותר שהה באיזור שלא כדין ומאחר שהוא "הוכיח במעשיו כי טמונה בו סכנה של ממש לבטחון הציבור והאיזור", הרי לא נפל פגם בהחלטה לגרשו.
...
בנסיבות האמורות, ברי שדינה של העתירה להידחות.
דומה שיש ממש בטענה זו. ברם, משהעותר ביקש לדחות את הדיון בפני הוועדה בשל העתירה דנא, ומאחר שבחנו לגופה את טענתו של העותר, לא ראינו לנכון לדחות את העתירה בעטיו של סעד חלופי אלא היא נדחית לגופה.
העתירה נדחית אפוא, כאמור.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו