על רקע הפסיקה העניפה לבחינת סבירות הפעלת שיקול הדעת המנהלי, בית המשפט נידרש לבחון את שקולי הצנזורית עת היא בחנה את בקשת העותרת:
· האפשרות שפרסום הדו"ח על כל חלקיו יוביל לעיכוב בבצוע עסקת שו"ן.
· האפשרות שפרסום הדו"ח על כל חלקיו יוביל לעלייה בכמות המשוחררים לשם ביצוע עסקת שו"ן.
· האפשרות שפרסום הדו"ח על כל חלקיו יוביל לעלייה בכמות המרצחים במסגרת עסקת שו"ן.
· האפשרות שפרסום הדו"ח על כל חלקיו יוביל לעלייה בכמות המחבלים בשטח מדינת ישראל.
לא התרתי שאלות בנושא (עמ' 29 ש' 32-31 – עמ' 30 לפרוט' האמור) אך היא נישאלה על ידי שאלה מסכמת (עמ' 31 לפרוט' האמור ש' 12-6):
"האם במסגרת השיקולים ששקלת לצורך ההחלטה אם לפרסם או לא, היו בפנייך הנתונים של עיסקאות קודמות לחילופי שבויים; נתונים בנוגע לכמות המחבלים ששוחררו שחזרו לפעולת טירור; והאם סברת שהנתונים הללו הם רלבאנטיים במערך השיקולים שאת צריכה לשקול לצורך קבלת ההחלטה ואם כן האם לקחת אותם בחשבון?
לא נעלמו מעיניי תצהיריהם של שלושה אישים משמעותיים שלקחו חלק בניהול מו"מ להשבת שבויים ונעדרים – האלוף במיל' וחבר הכנסת אייל בן-ראובן, שטיפל בגיבוש עסקת גלעד שליט; מר אורי חן, ראש אגף מודיעין במוסד בדימוס, אשר מילא מספר תפקידים בכירים במוסד בקשר להשבת השו"ן משבי האויב, ביניהם רון ארד, ותפקד כמנכ"ל עמותת "לחופש נולד" במשך מספר שנים; ומאיר דוד אינדור-דור, סגן אלוף במיל' ומנכ"ל עמותת אלמגור, שחקר את ההשלכות ההרסניות של עסקת ג'יבריל והעסקאות שנרקמו לאחר מכן להשבת שבויינו משבי האויב:
· מר אייל בן-ראובן הסביר, כי פירסום דו"ח ועדת שמגר יצור דיון צבורי, שיהיה בו כדי לגרום לממשלה לידון ולהחליט בנוגע לאימוץ הלקחים שבו, ומכאן תבוא התרומה הישירה לבטחון המדינה ואף תתכן הנמכת המוטיבציה לבצוע מעשי טירור נגד המדינה ואזרחיה.
...
בתום ישיבת יום 26.9.17 ולאחר שבחנתי את טענת ב"כ העותרת בדבר הלאקוניות של כתב התשובה, הוריתי למשיבים, בהחלטה מיום 4.10.17, להשלים בתצהיר את תשובתם ולפרט את החשש הנטען לביטחון המדינה וטיבו; כמה ממשי הוא ומדוע; מה הנזק הקונקרטי שיכול להיגרם ליכולתה של המדינה לטפל בסוגיית השבויים והנעדרים; מהן הסיבות שעמדו בבסיס המסקנה של גורמי הביטחון, כי יש בחשיפת הדו"ח, ולו באופן חלקי, כדי לגרום לאותו נזק.
באשר ליתר המשפחות שיקיריהן נמצאים בשבי האויב – משנפסק, כי דו"ח ועדת שמגר לא יימסר לידי העותרות, לא קם החיוב לשמוע את טענותיהן, בין במישרין ובין באמצעות ב"כ המשיבים, ביחס לפרסום הדו"ח.
הערה לסיום: הימנעות הממשלה מלדון בדו"ח ובהמלצותיו
במהלך חקירתה הנגדית של הצנזורית בישיבת יום 22.4.18 נשאלה הצנזורית על ידי ב"כ העותרות: "חשבת שאולי זה יהיה נכון במקום שאת תקבלי את ההחלטה בנושא, שהקבינט הביטחוני של המדינה יקבל את ההחלטה?". הצנזורית השיבה, כי "זה נכון לכל סוגיה בטחונית. השאלה האם להעלות את זה לקבינט או לא, זו שאלה היפותטית שנכונה לכל מה שאני מאשרת או פוסלת בכל נושא ביטחוני אחר. לא מעלים לקבינט כל החלטה שלי, יש כאלה רבבות." (עמ' 36 ש' 5-1 לפרוט' הדיון מיום 22.4.18).
איני מחווה את דעתי בנושא, אולם סבור אני, כי ראוי ונכון שהממשלה תקיים דיון מקצועי וענייני ואם ניתן – ציבורי, בנושא כאוב זה, על מנת להתוות מדיניות אסטרטגית ברורה להשבת חיילי המדינה ואזרחיה משבי האויב.
סוף דבר
העתירה נדחית, אפוא.