התביעה והצדדים לה
לפני תביעה שהגישו התובעים נגד נחלה מושב עובדים להתיישבות חקלאית שיתופית בע"מ" (להלן: "הנתבעת 1" או "האגודה"), קבוצה לרכישה בע"מ (להלן: "הנתבעת 2" או "הקבוצה"), אליהו מזיג (להלן: "הנתבע 3" או "מזיג"), עו"ד בעז יהושע עמיר (להלן: "הנתבע 4" או "עמיר") ורשות מקרקעי ישראל (להלן: "הנתבעת 5" או "רמ"י"), שבמסגרתה ביקשו לחייב את הנתבעים 4-1 ביחד ולחוד לשלם להם סך של 3,400,565 ₪.
תמצית טענות הצדדים על פי כתבי הטענות
התובעים
בכתב התביעה עתרו התובעים לחייב את הנתבעים 4-1 ביחד ולחוד לשלם להם (לפי המפורט בתביעה) סך של 3,400,565 ₪ בגין 3 עילות: כספים אסורים, שלטענתם, נאלצו לשלם בהתאם להסכמים שנחתמו בינם לבין הנתבעים 2 ו-3, כספים אסורים ששלמו בגין דמי פיתוח, לטענתם, מעבר לסכום שאושר לגבייה, והפרשי דמי הוון, ששלמו לרמ"י, לטענתם, מעבר לסכום שמזיג הבטיח להם שישלמו.
הוראות אגף חקלאי 51 י' הרלוואנטיות לענייננו קובעות כך:
"3. עד שתתקבל החלטת מועצה שתבוא במקום החלטה 737, להלן הנחיות ביניים לעניין הקצאת מיגרשי מגורים בישובים החקלאיים שעליהם חלה החלטה 737, בנוסף להוראות הקיימות:
ללמדך, כי הנאמנים ובהם ב"כ האגודה כאמור, היו ערים למועד פקיעת תוקפן של הוראות המעבר ועשו מאמצים לשווק את המגרשים עובר למועד זה.
הנתבעים לא הציגו מיסמך המאשר כי ניתנה להם ארכה לשיווק המגרשים בתמורה, ואילו רפלד, המצהיר מטעם רמ"י אמר בחקירתו, כי לא ניתן לאגודה אישור "וועדת אדומי" (עמ' 473 ש' 12-10).
...
הגם שהחוקר אינו שמאי מקרקעין, הערכתו כי מדובר בסכום שאינו סביר לשכירת משרד ושירותי משרד בפריפריה ואינו מוצדק, מקובלת עלי.
למרות האמור, לאחר ששקלתי את הדברים, הגעתי לכלל מסקנה כי האינטרס הציבורי הרחב, החורג מגבולותיו של מקרה זה, מחייב את השבת הכספים לתובעים - המשתכנים בהיותם המונע היעיל של עסקאות מסוג זה. עם זאת, נוכח הפגימה בעיקרון תום הלב מצד התובעים, כאמור, החלטתי לפסוק לזכותם הוצאות ושכר טרחת עו"ד על הצד הנמוך.
סוף דבר
לנוכח כל האמור, אני מקבלת את התביעה וקובעת כי הנתבעים 4-1 פעלו יחד לגביית כספים אסורים מהנתבעים, כמפורט בנספח ד' בדו"ח החוקר (תשלומים נטו לאחר קיזוז, ששילמו התובעים לחשבון היזם) ומחייבת אותם ביחד ולחוד בהשבתם כדלקמן:
הנתבעים 4-1 ישלמו לתובעים סך של 1,746,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 31.8.15 ועד למועד התשלום בפועל.