מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירות מנהליות בדבר חופש מידע וארנונה

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

העותרת הגישה עתירה מנהלית על פי חוק חופש המידע, התשנ"ח-1998 (להלן "חוק חופש המידע" או "החוק"), וביקשה להורות לעריית חיפה (להלן "המשיבה") לגלות לה כיצד מסווגים לצורכי חיוב בארנונה המפעלים של מתחרותיה בעיר חיפה.
אך באשר למחזיקים שהנם תאגידים – קבע בית המשפט העליון כי לא עומדות להם ההגנות הקבועות בחוק חופש המידע הנוגעות לתחולת חוק הגנת הפרטיות, ולכן קבע כי אין מניעה לחשוף את כל המידע שהתבקש בעתירה, לרבות שמות וכתובות, וזאת מבלי להדרש לסעיף 13 לחוק, הכולל הודעה בכתב לצד השלישי על דבר מסירת המידע והזכות להיתנגד לה. 5.9 גם בעת"מ 3757-10-15 יגאל גולן נ' עריית חיפה (6.10.16), אליו הפניתה המשיבה, איזן בית המשפט בין הצורך בשקיפות שלטונית והזכות לחופש מידע מחד לבין הזכות לפרטיות או לפגיעה מינימאלית בפרטיות מאידך, תוך שהוא מאמץ את הילכת שנרום.
...
לסיכום 6.1.
העתירה מתקבלת בחלקה.
ברוח הפתרון שהציע כב' המשנה לנשיאת השופט מלצר בעניין שנרום, אני קובעת כדלקמן: המשיבה תעביר לעותרת בתוך 14 יום מהיום דיסק או פלט מחשב הכולל טבלה המרכזת את האופן שבו סיווגה את המפעלים המתחרים לצורכי ארנונה, בכל אחת מבין השנים 2019-2015 וזאת ככל הנוגע לסיווג הכללי, גם אם הוא מעורב.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

הערייה מוסיפה בהקשר זה וטוענת כי בדיון ההוכחות נטען לראשונה כי עבודות תיחזוקה צריכות להיות ממומנות מכספי הארנונה וכי ניתן להטיל היטלים רק בגין עבודות חדשות.
נקבע (בפיסקה 45), כי: "בשלב הראשון, הוא שלב קבלת החלטת הרשות המקומית להוציא דרישת תשלום היטל, הנטל מוטל לפתחה של הרשות המקומית. הנטל גבוה יותר מהרף הראייתי הנמוך הנידרש לבחינת החלטות מנהליות שוטפות, ומטיל על הרשות להניח תשתית עובדתית הולמת בנסיבות העניין. זאת, תוך היתחשבות בחלוף הזמן מאז שהנכס חובר לתשתיות העירוניות או הזמן שבו בוצעו עבודות תשתית משמעותיות; ובנגישות הטובה יותר של הרשות המקומית למידע הרלוואנטי. כפועל יוצא, בשלב הראשון, על הרשות המקומית לבחון היטב את רישומיה ופנקסיה ולבחון כל אינדיקאציה שיכולה לסייע לה בבירור השאלה אם הוטל בעבר חיוב ואם שולם, גם אם הדבר לא בא לידי ביטוי בפנקסיה. בהקשר זה ניתן לבחון, בין היתר, ולא כרשימה סגורה וממצה: מתי ניכנסו לתוקף חוקי העזר הרלוואנטיים וחקיקה רלוואנטית אחרת; מתי ניתנו היתרי בנייה; מה המידע שברשותה בנוגע לתשלום דמי הישתתפות; מועד ביצוע עבודות הפיתוח וזהות המבצע; מצבם התיכנוני של נכסים סמוכים וחיובם, אם בכלל, בתשלומי פיתוח; האם ניתן אישור העדר חובות (מה שמטיל נטל מוגבר על הרשות לנמק מדוע לשיטתה לא שולם היטל בעבר על אף מתן האישור); מדיניות הרשות לאורך השנים בקשר להיטלי פיתוח ודמי הישתתפות. היה ולאחר כל אלה מצאה הרשות כי יש מקום להוציא דרישת תשלום, ולאחר שנמקה את החלטתה לבקשת הנישום החולק על דרישת התשלום, הרי שבנקודה זו אנו עוברים לשלב השני. בשלב השני, ככל שהנישום חולק על דרישת החיוב שהוצאה, ומתנהל הליך משפטי בינו לבין הרשות המקומית שהצביעה על הנימוקים לדרישת התשלום, הרי שהנטל על הנישום להוכיח כי שילם בעבר דמי הישתתפות או היטל בגין עבודות פיתוח רלוואנטיות שבוצעו בגובל לנכס". בעניינינו, לאחר ששילמה את ההיטלים, תחת מחאה, פנתה התובעת אל הערייה וביקשה לקבל הסבר כיצד נוצרו חובות בהיטלים ממועד מתן האישור ביום 16.7.17 ועד שהעירייה התבקשה לחדש את האישור בחודש נובמבר; בגין אילו עבודות הם הוטלו; מה הייתה עלותן הכוללת ומהו אופן חלוקת העלויות של העבודות בין דיירי האיזור.
תנאי מרכזי להטלת חיוב בהיטל הוא ביצוע העבודות מושא ההיטל ברחוב גובל בנכס, כפי שהדגיש כב' השופט ע' פוגלמן בעע"מ 2314/10 עריית ראש העין נ' אשבד נכסים בע"מ (24.6.2012) (פסקה 17): "שיטת ההיטל נשענת על זיקה של הנאה בין ביצוען של עבודות תשתית ברחוב גובל ונשיאה בעלותן לבין עצם החיוב בהיטל. זיקה זו יוצרת את עילת החיוב בהיטל והיא בבחינת תנאי-בלעדיו-אין לגבייתו". בעניינינו, לאחר שלא קיבלה מענה מספק בנוגע לעבודות שביסוד החיוב בהיטלים, הגישה התובעת עתירה מנהלית לפי חוק חופש המידע.
...
סוף דבר אני מקבל את תביעת התובעת נגד העירייה [ת"א 55712-12-18].
התביעה נגד רותם יהלום (ת"א 18092-07-19) - נדחית.
התובעת תשלם לרותם יהלום הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 17,000 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד התשלום המלא בפועל.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

כמו כן, נטען כי בשונה מדבר חקיקת משנה או חקיקה ראשית, התחשיב שעל בסיסו נקבעו התעריפים הוא מיסמך פנימי שכלל לא מפורסם, וניתן לקבלו מידי הרשות רק לאחר דרישה מכוח חוק חופש המידע, התשנ"ח-1998, כך שאין לראותו כדבר חקיקה או כאקט שילטוני שהוא בר-תקיפה רק באמצעות תקיפה ישירה, ואין זה סביר לידרוש מן האזרח לתקוף את התעריף בתוך 45 יום ממועד התשלום, שכן אין לאזרח כל דרך לדעת אם שיעור ההיטל שנגבה ממנו תקין אם לאו.
קיצורו של דבר: מדובר לפנינו בהליך אזרחי, שבו תובעת המבקשת מן המשיבה סכום כסף, אף-על-פי שכדי להגיע למתן הסעד לו עותרת המבקשת יהא על בית המשפט לידון בשאלות מתחום המשפט המנהלי; בגישה זו שאנו נוקטים אין רבותא, וכבר פסקנו, שרשאי בית המשפט האזרחי להעניק לפלוני סעד כספי בגין מעשה עוולה שבוצע על-ידי רשות ציבורית באי-שימוש נאות בשקול הדעת שהוקנה לה על-פי החוק [.
בהעמידו את השיקולים השונים על כפות המאזניים, הבהיר השופט פוגלמן כי הבכורה נתונה לעיקרון חוקיות המינהל: "עיקרון חוקיות המינהל הוא אבן המסד לפעילותה של הרשות המינהלית באשר היא ועליה להקפיד בו קלה כבחמורה בכל הנוגע לגביית תשלומי חובה מן האזרח. יש לזכור כי גביית תשלומי חובה מן האזרח אינה פעולה המבוססת על שתוף פעולה רצוני בין הרשות המינהלית לבין האזרח, אלא פעולה שלטונית הנעשית בכוחה הכופה של הרשות המינהלית המעוגן בדין. לפיכך, כאשר ניתקל האזרח בדרישת תשלום העוטה איצטלה רשמית, זכאי הוא להניח כי מאחוריה מקור סמכות מתאים ואין לחייבו להוסיף ולבדוק סוגיה זאת מיוזמתו. הדברים יפים הן כאשר מדובר בתשלומי חובה 'רגילים' כגון תשלום ארנונה, הן כאשר מדובר בתשלומי חובה שהרקע להטלתם הוא מיכרזי. כך משום שלדידי, אין בעובדה כי האזרח ניכנס מרצונו למסגרת המכרזית כדי לשנות מאופייה המנהלי-שילטוני של פעולת הגבייה. במילים אחרות, העובדה שעקב ההתמודדות במיכרז קיבל על עצמו האזרח לשלם תשלומי חובה הכרוכים במיכרז, אין משמעה כי 'חשף' עצמו לסיכון של תשלום תשלומי חובה הנעדרים בסיס חוקי, סיכון שאין זה ראוי להכיר בו מבחינה נורמאטיבית. מסקנה שונה אף עלולה ליצור תמריץ שלילי לרשויות בנוגע להקפדה על חוקיות פעולת הגבייה. בהקשר זה יש לזכור כי היכולת למנוע את פעולת הגבייה הלא חוקית נימצאת בראש ובראשונה בידי הרשות המקומית. זו אמונה על התקנתם ותקינותם של חוקי העזר שלה, בידיה מלוא המידע הדרוש לכך ובאפשרותה לתקנם מעת לעת" (שם, פסקה 35).
...
לבסוף, בית המשפט הוסיף כי אף אם היתה המערערת מעלה את טענותיה במסגרת עתירה מינהלית (להבדיל מתביעה אזרחית), דינה של זו היה להידחות, אם מחמת שיהוי – משום שלא השיגה על ההיטלים בסמוך למועד שבו חויבה; אם מחמת חוסר ניקיון כפיים – לנוכח התכחשותה של המערערת לתנאי המכרז שבו זכתה; ואם לנוכח העדר טענות מבוררות להיותם של התעריפים בלתי סבירים, העדר מחלוקת כי אלה נקבעו לאחר עבודת מטה מסודרת, ואי הצבעה על פגמים בקביעות העירייה ובאופן הטלת החיוב שנקטה.
אוסיף ואציין כי אני סבורה כי יש טעמים טובים לדברים שלעיל גם במישור המשפט הרצוי.
ההלכה הפסוקה קבעה בהקשר זה כי אין לאפשר תביעות הצהרתיות חלקיות ללא חלק אופרטיבי כאשר סביר להניח שבית המשפט יזדקק להליכים נוספים כדי ליישב את הסכסוך בין הצדדים (ראו רע"א 84/98 צעד בריא נ' Ensograph Belgium NV (11.3.1998).
לאור כל האמור לעיל ובכפוף להערות שצוינו על ידי, אני מסכימה כאמור לתוצאת פסק דינו של השופט עמית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בנוף הגליל-נצרת בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים עת"מ 18042-01-24 אר-שם תעשיות חצור בע"מ ואח' נ' מדינת ישראל ואח' תיק חצוני: לפני כבוד השופט אסף זגורי – רשם בית המשפט המחוזי העותרים / המבקשים 1. אר-שם תעשיות חצור בע"מ 2. דוד חננאל משיבים 1. מדינת ישראל 2. תמיר ברקין- מנכ"ל רמ"י 3. עו"ד אפרת בלום- היועצת המשפטית של מחוז הצפון ברשות מקרקעי ישראל החלטה
הוסיף וטען המבקש, כי יש לו מקרקעין באיזור התעשייה בחצור הגלילית, בגוש 13846, חלקה 284, מיגרש 64, עליהם רובצים חובות ארנונה לעירית חצור בסך 600,000 ₪, וכן כי מונה לאלה כונס נכסים.
די אם אציין את העובדה כי העותרים משרבבים להם בעתירה אחת טענות כנגד הכרעות חלוטות של בתי-משפט, אשר בחנו טענותיהם והכריעו בהן, וכן טענות עפ"י הוראות חוק חופש המידע, וללא שהוצגה משנה סדורה בהקשר זה כנדרש וכמקובל בעתירות מסוג זה. הסכויים הנמוכים של עתירה זו להיתקבל מטים את הכף כשלעצמם אל עבר דחיית הבקשה לפטור מתשלום האגרה.
נסח מירשם החברות לבדו, איננו מספק לבית-המשפט תמונה מלאה בדבר מצבת הנכסים שלה, הכנסותיה והוצאותיה, תדפיסי חשבון בנק וכן פלטי מחשב רלוואנטיים מהגופים השונים, ולא בכדי כי הצגת הנתונים במלואם הייתה מלמדת את ההיפך מהנטען על ידי העותרים.
...
העותרים ערערו על קביעות אלו במסגרת ע"א 34288-10-14 וערעורם נדחה בפסק-דין מנומק ומפורט מיום 17.12.2015.
דיון והכרעה: לאחר שבחנתי את הנתונים שהוצגו לפניי נחה דעתי כי יש לדחות בקשת העותרים לפטור מן האגרה, זאת בין היתר מנימוקי המדינה וכן נימוקים נוספים שאביא להלן.
אשר על כן, נוכח כל האמור לעיל הבקשה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

עוד טוענת עריית חדרה כי טענת העותרת בדבר סיווגה לצורך חיוב בארנונה מצויה בסמכות מנהל הארנונה ולאחריו ועדת הערר, בהתאם לסעיף 3(א) לחוק הערר, ואין להעלותה לראשונה בפני בית המשפט לעניינים מנהליים בעתירה מנהלית.
הערייה אף מוסיפה כי בשנת 2021 פנתה העותרת בבקשה בהתאם לחוק חופש המידע, לקבלת נתונים לגבי כל מוסדות החינוך, היא קיבלה את כל הנתונים הנדרשים, ולא מצאה בהם נתונים שיכולים לבסס את טענתה לגבי הפליה (ואף נטען כי המערערת חסרת תום לב שכן היא לא גילתה אודות הפניה והתשובה שהתקבלה).
" בנוסף, בעמ"נ (מנהליים חיפה) 19284-11-15 גימנסיה – בתי ספר תיכוניים ע"ש גולדנר בע"מ נ' מנהלת הארנונה בעריית חדרה (11.9.2016), דחה בית המשפט ערעור שהגישה העותרת על החלטת ועדת הערר מיום 8.9.2015, המתייחסת לשנת המס 2014, וכך נקבע, בין היתר: "גם אם אקבל לצורך ערעור זה את טענת המערערת כי אין במקרה זה מעשה בית דין כקביעת הועדה וכי העובדה כי מדובר בחברה בע"מ אינה שוללת פעילות שלא למטרת רווח, אני סבור כי הבסיס המרכזי שהביא לדחיית הערר הוא הדרך הראייתית בה ניהלה המערערת את ענייניה, דרך של הסתרת מידע ואי הבאת ראיות מהותיות לתמיכה בטענותיה ראו לעניין זה ע"א 9656/05 שנידון עם ע"א 11189/05 שוורץ נגד רמנוף חברה לסחר בציוד בניה בע"מ (27.8.2008):
...
רוצה לומר, שהטענות שלהן "מערבבות" בין הטיעון לגבי הפטור המיוחל (שנדחו לעיל), לבין הטענת לגבי ההפליה (שנדחות) לבין הטענות לגבי הסיווג.
הציטוטים מדגימים את הקושי להפריד בין הרכיבים השונים של טיעוני העותרות, אך החשוב בשלב זה של הדיון הוא שלמעשה העותרות לא מצביעות על הפגם המינהלי המחייב התערבות של בית המשפט ולא שוכנעתי כי יש הכרח להוסיף סיווגים שלא קיימים או שהסיווגים הקיימים לא סבירים.
סיכום – אשר על כן, ולאור כל האמור מעלה במצטבר, אני דוחה את שתי העתירות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו