מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירות לביטול החלטות ועדת השחרורים על שחרור אסירים ביטחוניים

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

לגופה של ההחלטה, טען העותר כי לא הפר את תנאי השיחרור המוקדם, וכי ההחלטה להשיבו לריצוי גזר הדין בשל קבלת כספים מעמותות שתומכות באסירים משוחררים אינה פוגעת בבטחון המדינה ואינה מידתית.
בתגובתה טענה המדינה כי כפי שנקבע בהחלטות ועדת הבחינה וועדת העררים, העותר הפר את תנאי השיחרור המוקדם ומשכך ביטול החלטת ההקלה בעיניינו מוצדק.
כאמור, בא כוח העותר אף טען כי בבסיס ההחלטה לבטל את שיחרורו המוקדם של העותר עומדים שיקולים זרים; ואולם, בעיניין סכאפי קבענו בהקשר זה כי: "גם הטענה בדבר שיקולים זרים אינה מגלה עילה להתערבות. טענות העותר בהקשר זה, מבוססות על דברים שפירסמה לימים חה"כ איילת שקד, בדבר הזיקה בין ארוע חטיפת שלושת הנערים לבין מעצר מחבלים משוחררי עסקת שליט. כפי שהבהירו המשיבים, ברקע לעיתוי הגשת הבקשות לביטול השיחרור על תנאי שתי נסיבות מרכזיות: הראשונה, ריבוי הפרות תנאי השיחרור; השנייה, שינוי בנסיבות הביטחוניות אשר הצדיק עמידה על תנאי השיחרור, שהנו טעם עינייני בבסיס הפרת הסמכות" (שם).
...
לבסוף, ובכל הנוגע לטענת העותר כי החלטת ועדת העררים התבססה, בין היתר, על ראיות מנהליות שלא עמדו לפני ועדת הבחינה, הרי שוועדת העררים ציינה בהחלטתה במפורש כי "בשים לב למסקנתנו הברורה על רקע המידע המקורי ולנוכח מהות המידע החדש, לא מצאנו להזדקק למידע חדש זה לצורך ההחלטה הנוכחית" (בעמ' 4 להחלטה).
משכך, אף דינה של טענה זו להידחות.
העתירה נדחית אפוא.

בהליך רשות ערעור על פסק בוררות (רע"ב) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בשם המבקש: עו"ד נארימאן שחאדה-זועבי, עו"ד עדי מנסור, עו"ד חאלד אזבארגה בשם המשיבה: עו"ד תהילה רוט, עו"ד מתניה רוזין ][]החלטה לפניי בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי באר שבע בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים (סגן הנשיאה א' ואגו, והשופטים ע' כהן וד' בן טולילה) בעת"א 28147-08-22 מיום 1.9.2022, בגדריו נדחתה עתירת המבקש נגד החלטות ועדות השחרורים שניתנו בעיניינו.
עקרי הבקשה והתגובה לה המבקש סבור כי סעיף 40א לחוק פוגע בזכות החוקתית לשויון, שכן הוא מפלה בין אסירים 'בטחוניים' לאסירים 'פליליים', זאת מבלי להיתחשב בנסיבות ביצוע העבירה או נסיבותיהם האישיות של האסירים הבטחוניים.
לעניין תיקון סמכויות ועדת השחרורים לאחר הרשעתו של אסיר, ואף לאחר שהאסיר שוחרר שיחרור מוקדם על-ידי ועדת השחרורים, נקבע כי – "נקודת המוצא לעניין זה היא שכאשר נגזר לאסיר עונש מאסר הוא אמור לשאת בו מתחילתו ועד סופו, ואין לו זכות מוקנית להשתחרר טרם זמנו [...] והדגש הוא על כך שבחוק לא נקבעו תוצאות עונשיות נוספות לאסיר ברישיון ששב וחטא מעבר לאלה שנקבעו במשפטו. לפיכך לא נועד החוק החדש להוסיף על חובותיו של אסיר או לגרוע מזכויותיו כפי שאלו גובשו ביום שבו הסתיים משפטו, אלא להגדיר מחדש את סמכויותיה של ועדת השחרורים, כאשר המגמה היא אחת – לתת בידה אמצעים יעילים יותר כדי להבטיח שאסיר משוחרר לא יחזור לסורו. ביטולו המלא או החלקי של הרישיון הוא אמצעי מסוג זה, ולמחוקק שמורה הזכות, אם לא לומר החובה, לשוב ולבחון אם יש באמצעים הקיימים כדי לענות על תמורות הנובעות משינוי העתים. לפעמים יהיה המחוקק נוטה להקל עם אסירים, וכך הוא עשה כאשר חוקק את החוק לשיחרור מוקדם של אסירים (תקוני חקיקה), תשס"א-2001. אולם לעתים הוא נידרש להחמיר בהם, לדוגמה כאשר מסתמנת תופעה של עבריינות גוברת, או כאשר הוא מגיע למסקנה שאמצעים שננקטו עד כה לצורך הרתעתם של אסירים ברישיון מלשוב לחיי פשע, הוכחו כבלתי יעילים דיים. הסמכות לשנות אמצעים אלה שמורה למחוקק בלבד, והמשיב לא צפה, וגם לא היה רשאי לצפות ביום קבלתו של רישיון החופש, כי המחוקק לא יעשה שימוש באותה סמכות, ובילבד ששינוי כזה לא יהיה כרוך בתוצאות עונשיות נוספות על אלה שנקבעו במשפטו. בהעדר "צפייה" גם אין מקום לדבר על "זכות" שקנה המשיב כי עניינו יידון על-פי ההסדר הישן שהיה קבוע בפקודה.
בסופו של יום, גם לוּ היו מתקבלות כל טענותיו של המבקש במישור החוקי והחוקתי – הייתה עתירתו ניגפת אל מול הוראותיו של חוק שיחרור על-תנאי, המגבילות את אפשרות שיחרורו המוקדם של אסיר מטעמים רפואיים למקרי קיצון שאינם מתקיימים בעיניינו של המבקש.
...
לעניין תיקון סמכויות ועדת השחרורים לאחר הרשעתו של אסיר, ואף לאחר שהאסיר שוחרר שחרור מוקדם על-ידי ועדת השחרורים, נקבע כי – "נקודת המוצא לעניין זה היא שכאשר נגזר לאסיר עונש מאסר הוא אמור לשאת בו מתחילתו ועד סופו, ואין לו זכות מוקנית להשתחרר טרם זמנו [...] והדגש הוא על כך שבחוק לא נקבעו תוצאות עונשיות נוספות לאסיר ברישיון ששב וחטא מעבר לאלה שנקבעו במשפטו. לפיכך לא נועד החוק החדש להוסיף על חובותיו של אסיר או לגרוע מזכויותיו כפי שאלו גובשו ביום שבו הסתיים משפטו, אלא להגדיר מחדש את סמכויותיה של ועדת השחרורים, כאשר המגמה היא אחת – לתת בידה אמצעים יעילים יותר כדי להבטיח שאסיר משוחרר לא יחזור לסורו. ביטולו המלא או החלקי של הרישיון הוא אמצעי מסוג זה, ולמחוקק שמורה הזכות, אם לא לומר החובה, לשוב ולבחון אם יש באמצעים הקיימים כדי לענות על תמורות הנובעות משינוי העתים. לפעמים יהיה המחוקק נוטה להקל עם אסירים, וכך הוא עשה כאשר חוקק את החוק לשחרור מוקדם של אסירים (תיקוני חקיקה), תשס"א-2001. אולם לעתים הוא נדרש להחמיר בהם, לדוגמה כאשר מסתמנת תופעה של עבריינות גוברת, או כאשר הוא מגיע למסקנה שאמצעים שננקטו עד כה לצורך הרתעתם של אסירים ברישיון מלשוב לחיי פשע, הוכחו כבלתי יעילים דיים. הסמכות לשנות אמצעים אלה שמורה למחוקק בלבד, והמשיב לא צפה, וגם לא היה רשאי לצפות ביום קבלתו של רישיון החופש, כי המחוקק לא יעשה שימוש באותה סמכות, ובלבד ששינוי כזה לא יהיה כרוך בתוצאות עונשיות נוספות על אלה שנקבעו במשפטו. בהיעדר "צפייה" גם אין מקום לדבר על "זכות" שקנה המשיב כי עניינו יידון על-פי ההסדר הישן שהיה קבוע בפקודה.
בנסיבות אלה, לא מצאתי עילה ליתן רשות ערעור ודין הבקשה להידחות.
סוף דבר: הבקשה נדחית.

בהליך רשות ערעור על פסק בוררות (רע"ב) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

במקרים מסוימים מחיל בית משפט זה אמת מידה מקילה יותר בבחינת עתירות אסיר, אך לא כך ביחס לעתירה על החלטת ועדת השחרורים, בהיתחשב באופיה המעין שפוטי (רע"ב 425/09 פריניאן נ' פרקליטות המדינה, פסק דינו של השופט א' גרוניס (11.3.2009); רע"ב 6956/09 ‏יונס נ' שירות בתי הסוהר, פסקה 35 (7.10.2010); רע"ב 3340/16 גנאמה נ' ועדת השחרורים המיוחדת, פסקה 7 ((22.5.2016; רע"ב 119/19 פלוני נ' ועדת השחרורים, פסקה 5 (‏14.4.2019)).
בדברי ההסבר להצעת חוק שיחרור על-תנאי ממאסר, התשס״א-2001 ה"ח 518 (להלן: דברי ההסבר להצעת החוק) הוסבר, בין היתר, כי "[...] הוועדה תוכל לשחרר אסיר על-תנאי, מטעמים רפואיים, שיחרור זמני לתקופות הקבועות בסעיף, להבדיל משחרור כל יתרת תקופת מאסרו. בכך תתאפשר לוועדה גמישות בהחלטתה לעומת המצב הקיים כיום. שקולי הוועדה להורות על שיחרור זמני יהיו זהים לשיקולים שיש לשקול בבואה להורות על שיחרור רפואי מכל יתרת תקופת המאסר" (שם, עמ' 536).
שיקולים אלה ואופן יישומם במקרים קונקריטיים, נדונו ביחס לסעיף 7 לחוק בפסיקה שקדמה לחוק שיחרור על-תנאי ובפסיקה מאוחרת לו. כך למשל, נקבע כי על הועדה לשקול את מהות העבירה שביצע האסיר וחומרתה; מסוכנות האסיר לאחר שיחרורו; שקולי ביטחון; שקולי הרתעה; שיקולים הקשורים בנפגע העבירה, ועוד (וראו למשל עניין קלינגברג; רע"ב 7773/09 שוורץ נ' ועדת השחרורים - כלא איילון‏, פסקה 24 (11.3.2010) (להלן: עניין שוורץ); עניין פלוני, פסקה ז(3) לפסק דינו של השופט רובינשטיין; שרון, עמ' 224-219).
האסיר המשוחרר על-תנאי מטעמים רפואיים הוא אסיר ברישיון, השיחרור על-תנאי יכול ויותנה בתנאים, וככל שיחרור על-תנאי, ועדת השחרורים רשאית לבטל את השיחרור אם האסיר הפר את תנאי הרישיון (שרון, עמ' 225).
...
סוף דבר – יישום השיקולים בעניינו של המערער שחרור זמני מטעמים רפואיים יסודו בתכלית הומאנית, מדובר בשחרור חיוני לטובת האסיר ולא בטובת הנאה.
השיקולים בהחלטה אם לזקוף את ימי השחרור הזמני במניין תקופת המאסר יכולים לחפוף לשיקולים בהחלטה על עצם השחרור הזמני, אך אפשר שיובילו למסקנה אחרת.
סוף דבר, שהערעור נדחה.

בהליך עתירות אסירים (עת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

עו" ד זיו טוען כי במסגרת הדיונים בפני ועדת השחרורים ובעקבות דו"ח עו"ס מיום 01.01.23 שהצביע על מצוקתו הנפשית של העותר, החליט יו"ר ועדת השחרורים להורות על הגשת חו"ד מב"ן בעיניינו של האסיר.
עו"ד זיו מציין כי ביום 02.03.23 ומתוך מטרה על לשמור על בריאותו הנפשית של העותר ולמנוע הדרדרות במצבו וגם נוכח תנאי כליאה קשים, הוא פנה למפקד בית הסוהר, ליועמ"ש של שב"ס, לנציב תלונות האסירים, למבקר המדינה במשרד לבטחון פנים ולקצין רפואה ראשי.
לא ניתן לסיים מבלי לציין שגם לדיון בעתירה היום סרב העותר להתייצב, הוא חתם על הודעת ביטול בפני סוהר, שם הוא ציין שהוא מבקש לבטל את העתירה כי "אני לא הגשתי את העתירה". לאור האמור, אני מורה על דחיית העתירה.
...
אני סבור שאין בסיס לבקשתו של ב"כ העותר.
לא ניתן לסיים מבלי לציין שגם לדיון בעתירה היום סירב העותר להתייצב, הוא חתם על הודעת ביטול בפני סוהר, שם הוא ציין שהוא מבקש לבטל את העתירה כי "אני לא הגשתי את העתירה". לאור האמור, אני מורה על דחיית העתירה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

המסגרת הנורמאטיבית סעיף 509 לחוק השיפוט הצבאי מקים את הועדה לעיון בעונש, שהיא טרבונל מעין-שפוטי, המונה שלושה חברים: שופט צבאי-משפטאי, שהוא יושב ראש הועדה, ואותו ממנה נשיא בית הדין הצבאי לערעורים; אדם בעל ניסיון בתחום הטיפול באסיר, שממנה שר הבטחון; וכן קצין בדרגת סגן אלוף ומעלה, שממנה הרמטכ"ל. הרכב זה של הועדה לעיון בעונש דומה להרכבה של ועדת השחרורים, שבה חברים שופט ושני חברי ועדה בעלי ניסיון בתחום המקצועות הטיפוליים (ראו: סעיף 32 לחוק שיחרור על-תנאי).
באופן יותר קונקריטי, לא הובהר בחוק אם רשאית הועדה לבטל את השיחרור ולהורות על השבתו של אותו אסיר למאסר, כשיטת המשיבות, או שמא, כשיטת העותר, משמעותם של תנאי השיחרור היא הצהרתית בלבד, במובן זה שאם יופרו, אין לועדה סמכות להורות על השבתו למאסר ולכל היותר ניתן להעמידו לדין בגין עבירה של הפרת הוראה חוקית (לפי סעיף 287 לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן: חוק העונשין)).
העותר טוען עוד, כי החלטתה של הועדה לעיון בעונש בעיניינו משנה מהפרשנות המשפטית שהיא עצמה דגלה בה לאורך השנים באשר לגבולות סמכותה, ובמובן זה היא "מהוה 'מהפכה' של ממש". העותר מציין בהקשר זה כי הפרקליטות הצבאית לא מצאה לעתור לבית משפט זה כנגד החלטות קודמות שבהן נקבע כי הועדה לעיון בעונש אינה מוסמכת להורות על השבתו של אסיר למאסר, וסבור כי הפרת תנאי השיחרור על-ידו מצדיקה, לכל היותר, להעמידו לדין בגין הפרת הוראה חוקית.
...
סוף דבר סיכומם של דברים, מסקנתי היא כי הוועדה לעיון בעונש מוסמכת להורות על שחרורו של אסיר בתנאים, ואם הפר תנאים אלו – להורות על השבתו למאסר.
ת השופט ד' מינץ: מסכים אני שדין העתירה להידחות מפאת הנימוק המפורט בפסקה 57 לחוות דעתה של חברתי.
והמסקנה העולה מן האמור הינה, לדעתי, ברורה: התוצאה שיצאה תחת ידיה של חברתי אין בה משום הכרה בסמכות לפגוע בזכות יסוד (פגיעה בחופש של אסירים שהוחלט לשחררם) שאינה קבועה במפורש בדין, אלא משום השלמה הכרחית לקיומה של סמכות המאפשרת שחרורם (המותנה) של אסירים מלכתחילה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו