מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירות לבג"ץ בעניין בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים בעניינים מנהליים עע"מ 3897/18 לפני: כבוד השופט י' עמית כבוד השופט נ' סולברג כבוד השופט ג' קרא המערער: פלוני נ ג ד המשיבות: 1. לישכת עורכי הדין בישראל 2. ועדת הבחינות של לישכת עורכי הדין בישראל ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בירושלים בתיק עת"מ 30673-02-18 שניתן ביום 4.5.2018 על ידי כב' השופט אלי אברבנאל תאריך הישיבה: כ"ג בסיון התשע"ח (6.6.18) בשם המערער: בעצמו בשם המשיבים: עו"ד דוד יצחק, עו"ד מירית שלו פסק-דין
עניינו של פסק הדין בהתאמות הנדרשות לעותר לבצוע בחינת ההסמכה של לישכת עורכי הדין.
על אף טענותיו של המערער, לא ניתן אלא לראות בסעד שבקש כמתן "פקטור". בית משפט זה נידרש בעבר לבקשות לתוספת נקוד, בין אם בשל טענות נקודתיות כגון רעש בלתי סביר בשעת ביצוע הבחינה, ובין אם בשל טענות כלליות נגד הבחינה או פרק הזמן שניתן לפתירתה (ראו בג"ץ 5407/05 נהרי נ' לישכת עורכי הדין בישראל (16.6.2005) (להלן: עניין נהרי); בג"ץ 9053/15 מכנס נ' שר המשפטים (16.4.2016) (להלן: עניין מכנס); בג"ץ 926/17‏ מכנס נ' שרת המשפטים, בפיסקה 24 (30.3.2017)).
...
עם כל ההבנה והאמפתיה למצבו, אין בידינו לתת את הסעד המבוקש, כך שדין הערעור להידחות.
מכל מקום, ייתכן כי כמו בעניין אסד ניתן לומר כי "במבחן המעשה, יש בסיס למסקנה כי שלא במכוון תנאי הבחינה היו קשים יותר עבור אלו שהיה מקום להקל עימם..." (שם, בפסקה 8), שכן היה מקום ליתן למערער תוספת זמן מוגדלת, לאפשר לו להשתמש במחשב ולקבל התאמות נוספות כפי שאושרו לו כעת לפנים משורת הדין.
אי לכך, הערעור נדחה.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

העתירה הוגשה בהמשך לכך שהעותר לא עבר את מבחני ההסמכה של לישכת עורכי הדין בשתי הזדמנויות, האחרונה שבהן ביום 10.12.17.
לדברים דומים, בהליכים אשר העותר לא היה צד להם, ראו בג"ץ 5635/17 שפירא נ' שרת המשפטים (28.8.2017), בפיסקה 11 לפסק הדין; ראו גם עע"מ 8281/18 לישכת עורכי הדין בישראל נ' פומס (20.11.2018), בפיסקה 18 לפסק דינו של כב' השופט י' עמית.
בנסיבות אלה, הסתייעותה בלישכת עורכי הדין בהיבטים לוגיסטיים שונים הנוגעים לעבודתה, ובהם המסמך הנידון, אינה מלמדת כשלעצמה על מעורבות פסולה של לישכת עורכי הדין בבחינות.
...
לשיטת העותר, ההסבר היחיד לדבר הוא מהלך אותו הוא מכנה "אופטימיזציית הכשלה ממוחשבת". דין טענות אלה להידחות.
במצב זה, ובשים לב לטעמים שבתגובה לבקשה, בקשה זו של העותר נדחית.
התוצאה של כל האמור היא, כי העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

פתח דבר לפניי 14 עתירות מנהליות שעניינן בחינות ההסמכה של לישכת עורכי הדין - דצמבר 2017.
ניתן לסווג סוגיה שעניינה הפרישי ריבית והצמדה כשאלה מתחום הדין הדיוני, ומשכך לא קמה עילה להתערבות בהחלטת הועדה לדחות את הערר בעיניין זה. יש טעם רב בטענה כי המדובר בעיין אזוטרי ומורכב, שאין לידרוש מנבחנים לשלוט בפרטיו ולזכור אותם בעל-פה. הכללת שאלה זו בבחינה מעוררת תמיהה ונראה כי אין היא מתיישבת עם תפיסת העולם הבאה לידי ביטוי בפסיקה, ולפיה על בחינות ההסמכה לעסוק בבדיקת "ידע בסיסי" של הנבחן בתחומים שבליבת המיקצוע, וכי "שאלות איזוטריות... קשות באופן בולט כך שמתי מעט יוכלו להשיב עליהן, עלולות להחטיא את המטרה גם אם מצויות הן בגדר הסמכות" (בג"צ 6250/05 לוי נ' לישכת עורכי הדין (20.10.05)).
...
משכך הטענה נדחית.
סוף דבר העתירות מתקבלות בחלקן כלהלן: במסגרת עת"מ 14488-02-18, עת"מ 49928-02-18, עת"מ 43695-02-18 ועת"מ 65347-02-18, נפסלת שאלה 43 שבפרק הדין הדיוני.
כל יתר הטענות נדחות.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בעע"מ 3717/18 ד"ר פרץ נ' הועדה הבוחנת של לישכת עורכי הדין בישראל (10.6.18), אמר כב' השופט י' עמית, בין השאר, את הדברים הבאים - "פתחנו ואמרנו כי בחינות לישכת עורכי הדין מובאות תדיר בפני בית משפט זה. יש לזכור, כי עריכת דין אינה המיקצוע היחיד הדורש בחינות הסמיכה ורשוי, ויש מקצועות ותחומים רבים בהם העוסקים במלאכה נדרשים לעבור בחינות הסמיכה, כגון: רואי חשבון, שמאים, רוקחים, יועצים פנסיונים ועוד רבים אחרים. מכאן השאלה המתבקשת: מה מותר מיקצוע עריכת הדין ממקצועות אחרים שמביא לפתחו של בית המשפט עתירות כה רבות? דומה כי התשובה לכך היא כי תורתו-אומנותו של בית המשפט היא במשפטים, ומאחר שבית המשפט עצמו יכול לבחון את תוכנן של הבחינות, הציפיה היא כי יעשה כן ויצלול לעומקן של שאלות ותשובות. אלא שהפסיקה חזרה והדגישה כי ענייננו בשקול דעת של ועדות בחינות מקצועיות, כי בית המשפט אינו יושב כועדת ערעורים עליונה וכי הקריטריונים להתערבות הם על פי דיני המשפט המנהלי:....
על דרך הכלל, רצוי כי בית המשפט לא ירד לזירה ולא ישים עצמו בנעליה של הועדה הבוחנת, לא כדי לבחון טיבן ונכונותן של השאלות והתשובות (השוו עע"מ 1811/12 לישכת עורכי הדין בישראל נ' לב רן, [פורסם בנבו] פסקה 6 (2.5.2012)), ולא כדי להכריע אם מדובר בשאלה ש"מתמחה סביר" אינו יכול להשיב עליה (השוו בג"ץ 10937/03 לוין נ' לישכת עורכי הדין בישראל, פסקה 5 (26.2.2004)).
בעע"מ 6674/17 יונס נ' לישכת עורכי הדין (3.12.17), נאמר באופן ברור כי אף שלבית המשפט יש ידע בתחום הרלוואנטי למבחן הסמיכה לעריכת דין, עליו לבחון את העתירה כאילו זו הוגשה בעניינים בהם אין לו ידע מקצועי, כגון - עתירה התוקפת מבחן הסמיכה בתחום הרפואה.
...
אף שאין צורך להידרש לצדקת התשובה שנבחרה, אציין כי מקובלת עלי הנמקת המשיבות כפי שהובאה בסעיפים 215-204 לתשובתן.
מקובלת עלי עמדת המשיבות כי אותן סמכויות, כלולות בסמכויות בתי המשפט על פי כל חיקוק.
סופם של הדברים הוא כי העתירות אפוא נדחות.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בג"ץ 2189/18 לפני: כבוד השופט נ' הנדל כבוד השופטת י' וילנר כבוד השופט ע' גרוסקופף העותרת: שירה וקנין שוקרון שרמן נ ג ד המשיבים: 1. לישכת עורכי הדין בישראל 2. ועדת הבחינות של לישכת עורכי הדין 3. חברת "מחשבות" - חברת הכנה לבחינות הסמיכה 4. המרכז הארצי לסיוע למתמחים וסטודנטים למשפטים "זעקת המתמחים" ו"העמותה לקידום מתמחים ועורכי דין צעירים" 5. חברת "המיתמחה" - החברה הכלכלית של לישכת עורכי הדין בע"מ 6. שרת המשפטים - הגב' איילת שקד 7. חברת הכנסת - רוויטל סוויד (המחנה הציוני) 8. ועדת חוקה חוק ומשפט 9. היועץ המשפטי לממשלה - ד"ר אביחי מנדלבליט 10. ראש ממשלת ישראל - בנימין נתניהו עתירה למתן צו על תנאי בשם העותרת: בעצמה בשם משיבות 2-1: עו"ד מירית שלו בשם משיבה 3: עו"ד עופר לריש בשם משיבות 8-7: עו"ד אביטל סומפולינסקי בשם משיבים 6, 10-9: עו"ד אבי מיליקובסקי ][]פסק דין חלקי
בהקשר זה אציין כי טענותיה של העותרת לגבי הזיקה הקיימת, כביכול, בין משיבות 1 ו-2 – לישכת עורכי הדין וועדת הבחינות של הלישכה – מבוססות על זיקה של חברים ספציפיים בועדה ללשכה, אנשיה ומוסדותיה, ואינן מצביעות על כשל מובנה בהסדר החקיקתי הקיים.
...
מטעמים דומים, יש לדחות את העתירה גם ביחס למשיבה 3 (להלן: מחשבות) והמרכז הארצי לסיוע.
אשר על כן, העתירה כלפי מחשבות, המרכז הארצי לסיוע וכנסת ישראל, נדחית על הסף, בהעדר עילת התערבות.
בקשות העותרת "לנימוקים נוספים" נדחות, בהעדר רלוונטיות לסוגיות שעל הפרק.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו