ראשוני הטמפלרים הגיעו לארץ ישראל בשנת 1868, ועד שנת 1910 הקימו בארץ ישראל מושבות עירוניות וחקלאיות בחיפה, יפו, ירושלים, וילהלמה (בני-עטרות), ולדהיים (אלוני אבא) ובית לחם הגלילית.
בשנת 1871 הקימו הטמפלרים את המושבה החקלאית הראשונה שרונה.
מאז פרוץ מלחמת העולם השניה בספטמבר 1939, והכרזת בריטניה על מילחמה כנגד גרמניה, נחשבו הגרמנים בארץ ישראל "נתיני אויב". בספטמבר 1939 פרסמה ממשלת המנדט את פקודת המסחר עם האויב, 1939 (להלן: פקודת המסחר עם האויב), האוסרת מסחר עם האויב, והיא התייחסה, בין היתר, גם למי שהתגורר בארץ ישראל והיה נתין ארץ אויב.
ביום 19.4.1945 קיבלה תוקף תכנית בנין ערים (תב"ע) לשכונת שרונה (עתון רישמי 1403, תוס' 2, עמ' 275 (נוסח עברי) (19.4.1945) (להלן: עתון רישמי 1403); בתשריט התכנית), בה הותוה מיתחם המיועד להפקעה לטובת הקמת בית חולים ערוני, ובכללו – שטחי חלקה 301.
שנית, העתירה נגועה בחוסר נקיון כפיים ואי-גילוי עובדות מהותיות, משהעותר כלל בעתירתו תאור חלקי בלבד של המצב ההסטורי, כמו גם של המצב המשפטי המתייחס למקרקעין נשוא העתירה, ובפרט בכל הנוגע להקניית הרכוש לאפוטרופוס על רכוש אויב, לפצוי ששולם בעבורו במסגרת ההסכמים הבינלאומיים, ולוויתור הבעלים במסגרת הסכמים אלה על כל זכות תביעה בקשר למקרקעין באמצעות ממשלת גרמניה.
הושמו הגבלות שונות על היזם כדי להבטיח כי מרכז הקניות יענה על צורכי קהל המבקרים בבית החולים; כן נכללים במרכז המסחרי מלון המשרת חולים ובני משפחותיהם לאחר האישפוז, מלונית ליולדות, מלון לשקום חולי לב, שירותי חנייה מרווחים, ומרכז מסחרי העונה לצורכי הציבור כמקובל כיום במרכזים רפואיים מודרניים, משרדים וקליניקות הן לרופאי בית החולים והן לרופאים שאינם מועסקים על ידו, ודיור מוגן.
יתר על כן, גם אם תביעת ההשבה לא היתה נחסמת בשל הוראות ההתיישנות שבתיקון מס' 3 לפקודה, תביעת העותר היתה מוועדת לכישלון וזאת מהטעם כי הקמת המרכז המסחרי ושימושיו השונים אינם בגדר סטייה מהיעוד הצבורי של ההפקעה, משיעודו העקרי מישתלב ביעודו הכללי של בית חולים איכילוב ועונה, על כן, למטרת ההפקעה.
...
לאור כל האמור, דין העתירה להידחות.
העותר ישלם למשיבה שכ"ט עו"ד בסך 40,000 ₪.
ש ו פ ט ת (בדימ')
השופטת מ' נאור:
אני מסכימה כי יש לדחות את העתירה הן בשל תיקון מס' 3 לפקודת הקרקעות והן בשל דיני המסחר עם האויב, הכל כמוסבר בהרחבה על ידי חברתי השופטת (בדימוס) פרוקצ'יה.
את השאלה האם השימושים הנעשים במרכז המסחרי עולים בקנה אחד עם מטרת ההפקעה – אני מבקשת להשאיר בצריך עיון.