בפרט ענייננו בשאלה, האם תכנית מתאר מקומית לשיווקם של מגרשים בישוב מפלה תושבים אלה באופן פסול, נוכח מטרתה המוצהרת להקמת שכונת מגורים המיועדת בעבור ציבור החיילים המשוחררים בני הכפר, שככלל – מן הסתם יתכנו חריגים – אין העותרים המוסלמים נמנים עליהם.
העותרים הם תושבי כפר ראמה בני העדה המוסלמית, הפעילים בוועדה לזוגות צעירים (להלן הוועדה) – ועדה ציבורית הפועלת למען שיפור מצוקת הדיור של תושבי הישוב המוסלמים.
על רקע זה הוגשה העתירה הנוכחית, ביום 14.10.13, בה נתבקשו שני סעדים: הראשון בעל אופי ספציפי, ועניינו צו שיורה כי קרקעות המדינה אשר יוקצו במסגרת תכנית הדיור לחיילים משוחררים ישווקו לכל תושבי הכפר באופן שויוני, תוך היתחשבות ברצונם של בני העדה המוסלמית לפיו יוקצו המגרשים הסמוכים לבית הקברות המוסלמי לתושבים מוסלמים; והשני בעל אופי כללי – צו שיורה להפשיר קרקעות מדינה בכפר ראמה למטרות בניה למגורים, באופן אשר יתן מענה למצוקת הדיור האמורה.
בתוך כך, צוינה הצהרת בא כוח המשיבה 3 בדיון, לפיה "היא נכונה לפתוח בהליך התיכנון המפורט במיגבלות הדין על פי האמור, תוך גישה שוויונית לתושבים מן העדות השונות בכפר, שבו דרוזים, מוסלמים ונוצרים, ובהיתחשב במצוקת הדיור" (פסקה ב' להחלטה מיום 24.5.16).
נטען, כי מדיניות זו עולה בקנה אחד עם פסק דינו של בית המשפט המחוזי בנצרת, בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים, בעת"מ (נצ') 201/09 שמסי נ' מנהל מקרקעי ישראל (2009) (להלן עניין שמסי), שבמסגרתו נדחתה עתירה כנגד מדיניות הקצאה דומה אשר הפעילה המשיבה 1 בכפר קמא.
זאת, על אחת כמה וכמה מקום בו הסעד המתבקש כרוך בפעולה אקטיבית כבנדון דידן, המצריכה מן הרשויות השקעה של משאבים; במקרים אלה, על בית המשפט לדבוק, ככלל, בגישה מרוסנת:
"דעת לנבון נקל, כי בית המשפט, שאין ברשותו ארנק - או חרב - כדברי אלכסנדר המילטון מאבותיה של החשיבה המדינית בארה"ב בראשיתה (הפדרליסט 78), אינו יכול שלא לנקוט זהירות בהטילו על הכנסת והממשלה, בפועל, הוצאה כספית" (פרשת חסן, פסקה ז' לחוות דעתי; לבקורת על גישת הריסון הנוהגת ביחס לזכויות חברתיות-כלכליות, ראו דפנה ברק-ארז ואייל גרוס "הזכויות החברתיות והמאבק על אזרחות חברתית בישראל: מעבר לזכות לכבוד" 189 ספר דליה דורנר (שולמית אלמוג, דורית ביניש ויעד רותם עורכות, 2009), להלן ברק-ארז וגרוס; וראו גם ברק מדינה "הגנה על הזכות לקיום אנושי בכבוד: הזכות החוקתית ומעבר לה" עבודה, חברה ומשפט יד 227, 256–262 (2015), להלן מדינה, הזכות לקיום בכבוד; ברק מדינה דיני זכויות האדם בישראל 764–773 (2016), להלן מדינה, דיני זכויות האדם).
יוטעם, כי אין עסקינן בתביעה לפעולה אקטיבית מצידם של המשיבים לשם תקונם של פערים כלכליים גרידא (ברק-ארז וגרוס, בעמ' 208), אלא בחובתם לנהוג בשוויון בהקצאתם של משאבי דיור צבוריים (גן-מור, בעמ' 544).
...
סוף דבר, אציע לחבריי שלא להיעתר לעתירה.
השופטת ד' ברק-ארז:
אני מסכימה עם חברי המשנה לנשיאה א' רובינשטיין כי דין העתירה להידחות.
נהפוך הוא, כשלעצמי אני סבורה שאין מקום לצמצום יתר בהיקף ההגנה על זכויות אלה.