הסתדרות המורים בישראל היא ארגון עובדים של עובדי הוראה המאוגד כאגודה רשומה על פי החוק העות'מאני.
אין במקרה דנן כל מחלוקת על מעמד המשיבה כנבחרת-עובדת ו/או על זכויותיה הכספיות עקב סיום העסקתה ואף להיפך, על מנת לפגוע פגיעה כלכלית במשיבה, הוחלט כאמור, לפנים משורת הדין, לשלם לה שכר עד תום שנת הלימודים.
בס"ע 40601-02-17 ישראל עיני נ' עמותת הפועל ירושלים (ניתנה ביום 3.9.17)) אשר היתנהל בבית הדין האיזורי לעבודה בירושלים, התובע ששמש כעוזר מאמן והגיש כנגד הנתבעת תביעה במסגרתה עתר לתשלום הפרישי שכר, הפרשות פנסיוניות, פדיון חופשה, פצויי הלנת שכר ואי עריכת תלוש שכר כדין.
בית הדין בהכרעתו, קיבל את עמדת התובע וקבע כי "זכויות המוקנות לעובד מכוח משפט המגן אינן ניתנות לויתור ולכן אין להעבירן להכרעת בורר". בית הדין צטט מפסק דין שניתן בבית הדין הארצי - ע"ע (ארצי) 791/05 דורון רץ נ' רועי ספיר:
"בוררות אינה מילת קסם ואף לה יש גבולות ומיגבלות... סיכסוך בין עובד ומעביד בדבר זכותו של עובד על פי אחד מחוקי המגן בתחום יחסי העבודה אינו יכול להימסר להכרעת בורר".
במקרה הנידון עסקה התביעה בנושאים שהם בליבת זכויותיו של עובד; בין היתר: הפרשות פנסיוניות, אי תשלום פדיון חופשה, אי עריכת תלושי שכר כדין.
בנימוקים להחלטה צוין, בין היתר, כי:
"הלכה פסוקה היא שחבר האירגון שקבל על עצמו את כללי האירגון ותקננו, חייב למצות את ההליך הפנימי בטרם יפנה לבית הדין לעבודה. כן נקבע, שבכריכת התביעה נגד אורט עם התביעה כנגד ארגון המורים "יוארך הדיון שלא לצורך ובהפרדה לא תגרם, כך נראה לנו, הכבדה על התובעות או הארכת ההליך".
על החלטת בית הדין האמורה הוגש ערעור בהליך ע"ע 206/03 אשר היתקבל חלקית, כדלקמן:
" הינה כי כן, הסעד העקרי המבוקש בעירעור נדחה. עם זאת מורים אנו על קבלת הסעד החלופי כדלהלן:
...
כב' השופטת (בתוארה דאז) ורדה וירט ליבנה ונציגי העובדים הצטרפו לדעתו:
"חשיבות רבה נודעת לאוטונומיה של השותפים ליחסי עבודה. על פי השיטה במשפט העבודה הישראלי, הותיר המחוקק לצדדים ליחסי העבודה הקיבוציים, במסגרת האוטונומיה שלהם, את הכוח והסמכות לקבוע את תוכנו של הסכם קיבוצי. מקום בו במסגרת הסכם קיבוצי מוקם מנגנון מיוחד להכרעה בסכסוכים בין המעסיק לבין עובדיו, תחת בירור הסכסוך בבית הדין, יש להתחשב, ככל האפשר, ברצון הצדדים. עקרון זה תקף גם לגבי הסכמות של השותפים ליחסי עבודה בעניין ועדות פריטטיות והעברת סכסוכים להליך בוררות או לגישור. כך, במקום עבודה מאורגן, כאשר ארגון העובדים מהווה כוח מאזן לכוחו של המעסיק, יש לכבד את רצונם של הצדדים, שהנו פרי של משא ומתן ביניהם, ליישב סכסוכים בדרכים אלטרנטיביות. משהוקם במקום עבודה מאורגן מנגנון ליישוב סכסוכים, לרבות הליך בוררות, חזקה כי שני הצדדים דאגו לתקינות ולהגינות של המנגנון, שכן הדעת נותנת ששני הצדדים חפצים במנגנון ניטרלי אשר יכריע בסכסוכים באופן ענייני, נכון, יעיל והוגן".
אנו סבורים, כי יפים דבריו של כב' הנשיא (בדימוס) אדלר גם לענייננו.
לטעמנו, לא יתכן שתניות אשר מוסכמות במסגרת חוזים, אשר נערכו בין צדדים שקיבלו על עצמם את ההוראות וההסכמים אשר נהוגים ו/או נחתמו בארגון בהם הם מועסקים ובפרט כאשר מדובר בעובד בכיר, המודע היטב לזכויותיו וחובותיו ואף מייצג את הנהלת הארגון כבענייננו – יוכלו לפנות לבית הדין לעבודה ולבטל באחת את המוסכם.
סוף דבר:
הבקשה לעיכוב הליכים לפי ס' 5 לחוק הבוררות, התשכ"ח – 168 – מתקבלת.