יצירת מיטרד, רעש, מצוקת חנייה – טענות בדבר אי שקילת מלוא השיקולים הענייניים
העותרים טוענים, כי בהחלטת ההקצאה לא נילקחו בחשבון מלוא השיקולים הענייניים הצריכים לענין, וזאת, בין היתר, מבחינת מיטרדי הרעש, הצפיפות, ומצוקת החנייה שתגרם באיזור עקב פעילות המבנה המתוכנן, דבר אשר עלול אף להוריד את ערכן הכלכלי של דירות התושבים בשכונה.
טענת העותרים לפיה יש למנוע הקמת מוסד דתי בסמיכות לשכונתם בשל פגיעה בלתי ראויה בזכותם לחופש מדת מעלה שאלה מהותית: כיצד על הרשות המינהלית לאזן בהחלטותיה בין ניגודים העולים בין מגזרי אוכלוסיה שונים בחברה, עקב שוני באמונות וקיום אורחות חיים נבדלים, המשתקפים בין היתר, במתח הנוצר בין ציבור שומר מצוות לבין ציבור בעל אורח חיים חילוני, הנדרשים מתוקף נסיבות החיים להתמזג אלה עם אלה לסביבות מגורים משותפות; מהן אמות המידה שעל פיהן צריכה הרשות המינהלית לבחון את זכויותיהם ההדדיות של המגזרים השונים, על רקע יסודות השיטה החוקתית וכללי המינהל התקין להם היא כפופה?
מגילת העצמאות של ישראל, המשמשת הכרזה על ערכי היסוד של המדינה והחברה בישראל קובעת, בין שאר עקרונותיה:
"מדינת ישראל... תהא מושתתת על יסודות החרות, הצדק והשלום לאור חזונם של נביאי ישראל; תקיים שויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין; תבטיח חופש דת, מצפון, לשון, חינוך ותרבות...".
חופש הפולחן והדת הוא זכות של כל אדם בישראל (בג"ץ 650/88 התנועה ליהדות מיתקדמת בישראל נ' השר לעינייני דתות, פ"ד מב(3) 377, 381 (1988); בג"ץ 3872/93 מיטראל בע"מ נ' ראש הממשלה ושר הדתות, פ"ד מז(5) 485 (1993); בג"ץ 1158/05 התנועה ליהדות מיתקדמת בישראל נ' משרד הקליטה, פסקות 16 ו-17 לפסק דינה של הנשיאה ביניש (לא פורסם, 19.5.09); א' ברק פרשנות במשפט כרך ג – פרשנות חוקתית 225 (1994) (להלן – ברק, פרשנות חוקתית)).
על פי סעיף 198 לפקודת העיריות ותקנות העיריות (מכרזים) התשמ"ח-1987, רשאית עיריה להיתקשר בחוזה מקרקעין ללא מיכרז אם המקרקעין מועברים למוסד צבורי, בין היתר למטרות דת (תקנה 3(ג)).
נוהל משרד הפנים מגדיר כך את תכליותיו: "נוהל זה נועד להסדיר הקצאת קרקע או מבנה... בפטור ממכרז ללא תמורה... מאת רשויות מקומיות לגופים הפועלים בתוך תחום הרשות בנושאי חינוך, תרבות, דת, בריאות, רווחה, ספורט וכיו"ב, כדי לסייע לפעולותיהם לטובת הציבור...". בסעיף 3 לקריטריונים של עריית רחובות נקבע, כי "ההקצאה תהא אך ורק למטרה התואמת את הייעוד שנקבע בתב"ע ואת אחד הייעודים כאמור בתקנה 3(2)(ג) לעיל". אחד מייעודים אלה הוא יעוד לצרכי דת. משמעות הדבר היא, כי ועדת ההקצאות היתה רשאית להיתחשב בשיקולי דת במסגרת דיוניה בבקשת ההקצאה של העמותה.
זוג הורים, אשר ילדיהם למדו בבית ספר יסודי, עתרו כנגד חוקתיותו של הצוו, בטענה כי זכות ילדיהם לחופש מדת נפגעת, נוכח העובדה כי תפיסתם הדתית שונה לחלוטין מזו שבאה לידי ביטוי בהצגת צלב, שלפניו יושבים הילדים בכיתת הלימוד.
...
בית המשפט מצא, כי החוק מכוון כנגד התאגדויות בעלות אופי דתי, ועל כן מפר את הוראת החוק הפדרלי בכל הנוגע לאיסור ליתן יחס בלתי שוויוני להתאגדויות בעלות אופי דתי, לעומת התאגדויות בעלות אופי חברתי.
סוף דבר
על יסוד האמור, יש לקיים את החלטת ההקצאה, לפיה יועבר המגרש נשוא המחלוקת לעמותת הליכות חיים, בהתאם להחלטות הרשויות המוסמכות ועל פי הסכם ההקצאה.
העתירה נדחית, אפוא.