מאז, למעלה מעשור מנסה משרד הבטחון להוציא לפועל את המיכרז לקבלת שירותי לווי סיעודי רפואי לנכי צה"ל, ואולם בכל פעם מועלות טענות שונות כנגד המיכרז כפי שיפורט, לרבות במסגרת הליכים משפטיים שמוגשים, דבר שמנע עד כה את סיום הליכי המיכרז.
העותרים, ה"ה ריזק, שוורץ, קלימן ועזר הוסיפו וטענו כנגד ארגון נכי צה"ל (ראו בהודעתם מיום 15.7.18) כי בין האירגון למשרד הבטחון קיימת מערכת יחסים של קח ותן המציבה את האירגון בנגוד עניינים מובנה, שכן האירגון נזקק לכספי התמיכה שהוא מקבל ממשרד הבטחון והדבר מנחה את פעילותו עד כדי פגיעה בזכויות הנכים (סעיפים 9-10 להודעה).
"|
העותרים ריזק, שוורץ, קלימן ועזר עומדים על כך, כי לאור הצהרות משרד הבטחון על חשיבות המיכרז לטפול בנכי צה"ל, ולאור מטרות חוק הנכים, היה מקום כי מדד האיכות יהיה לפחות זהה למדד המחיר, ובלשונם (סעיפים 30-29 ו-68 לסיכומי התשובה מיום 3.7.18):
"בהתייחס לטענה כי אחוז המרכיב האיכותי הוגדל מ-15% ל-20%, הרי שטענה זו רק מדגישה את עליבות המיכרז שמנוהל ע"י הגוף היחיד שהוסמך ע"י המדינה לטפל בפצועי מערכות ישראל. מצופה כי הגוף המטפל בנכי צה"ל יתן דגש על המרכיב האיכותי ברמת דומינאנטיות השווה לפחות לעלות הכספית, כפי שעולה מרוח הצעת חוק הנכים....דרישה ל-20 אחוז מדד איכות בלבד, הוא כאות קין על המשיב, וכל מילה נוספת מיותרת, באשר זהו היחס שלו לפצועים הקשים ביותר במערכות ישראל".
כמו כן נטען (ראו בעתירת או.אר.אס) נגד אמת המידה בדבר "הקף הפעילות" המהוה חלק ממדדי האיכות הקבועים במיכרז (סעיפים 38-39 לסיכומי או. אר. אס).
...
נוכח ההפניה בסעיף 8.13 לנספח 140, לא ניתן לומר כי משרד הביטחון נהג בחוסר סבירות בסוגיה זו, ולפיכך איני מוצאת לקבל טענות העותרת בעניין זה.
סוף דבר
דין העתירות להתקבל.
אני סבורה כי מחויבותנו כחברה לטיפול המיטבי בנכי צה"ל אינה באה לידי ביטוי כנדרש בהוראות המכרז, הן מבחינת תנאי המטפלים הסיעודיים, שעלולים להביא לירידה ברמת העובדים וממילא לפגיעה בנכים, הן בהוראות נוספות המביאה לפגיעה בנכים, כגון דרישה להחתמה סלולרית מבוססת מיקום בעלולה להביא לפגיעה בפרטיותם.
אני סבורה כי לא היה מקום לטענות אלו, הן לאור העובדה שמשרד הבטחון הוציא את המכרז הראשון בעניין זה (שלא צלח) רק 16 שנה לאחר שהיה מחובתו לעשות כן, ובעיקר כאשר מרבית טענות העותרים נמצאו מוצדקות.