המוזמן תושב עזה במקור ויליד 1989 מוזמן על ידי אמו, תושבת ארעית בישראל, מעמדה הושב לה בהתאם לפסק דין שניתן לאחרונה לאחר שפקעה תושבותה בשנת 1998.
עתירה מנהלית (53109-05-20) שהוגשה כנגד החלטת שר הפנים דאז נמחקה ביום 21.7.20 והוסכם כי העותרים לא יורחקו מישראל בטווח של 30 יום ובזמן זה, ככל שיושב לאימם רשיונה לישיבת קבע, יהא באפשרותם להגיש בקשה חדשה להסדרת מעמדם בישראל.
זאת ועוד קיימת היתנגדות משטרתית למתן מעמד בישראל למוזמן באשר כנגדו תיקים תלויים ועומדים בעבירות של סמים ושב"ח.
הינה כי כן, בנסיבות האמורות, החליטה שרת הפנים על דחיית הבקשה.
אף ספק בידי אם השלכות הרוחב מרחיקות הילכת של פסיקה לפיה מי שחי כאן, ואין לו לאן ללכת, ראוי, רק בשל כך, להכיר במצבו ההומניטרי, נשקלו על ידי ב"כ העותר, כשטענה את טענתה זו.
שנית, נוכח כלל זה, קשה להלום את המסקנה שלוקה החלטת המשיב באי סבירות המצדיקה היתערבות;
ולבסוף, שאם באופן כללי, לא כלאחר יד ראוי לבית משפט זה להתערב בשקול דעתו של המשיב, קל וחומר כאשר על הפרק בקשה הנסמכת על שיקולים הומנטאריים:–
"כידוע, בכל האמור במתן רישיון ישיבה או היתר שהייה בישראל מטעמים הומנטאריים מיוחדים, שיקול הדעת המסור לשר הפנים הוא רחב במיוחד (ראו בג"ץ 1905/03 עכל נ' מדינת ישראל – שר פנים, [פורסם בנבו] פסקה 10 לפסק הדין (5.12.2010)). ... משזו נקודת המוצא להמלצת הועדה ההומניטרית ולהחלטת שר הפנים שנסמכת עליה, ברי כי עצם הדחייה של בקשה למתן רישיון ישיבה, כנה ומעוררת אמפתיה ככל שתהיה, אינה יכולה להצדיק את התערבותו של בית משפט זה" (בג"ץ 5026/13 פלוני נ' שר הפנים (10.6.2015)).
...
ומכאן, טענת העותר, שאלמלא נשלל מעמדה של אמו, סביר שהייתה מבקשת עבורו מעמד בהיותו קטין, ובהינתן בקשה כאמור, כשמרכז חייו בישראל, הייתה הבקשה מתקבלת.
סוף דבר.
ראשית, ואין זה העיקר, לא נכללת בקביעה השיפוטית בעניינה של האם המסקנה, שהיא נפגעה בשם רשלנות המשיב, ושנשלל בשנת 1997 מעמדה שלא כדין.
מכל מקום, בהינתן הדין והפסיקה כאמור, ובשים לב לרף ההתערבות הגבוה מקום בו על הפרק השאלה אם חרג המשיב ממחתם הסבירות, ובוודאי מהבחינה ההומניטארית, דין העתירה לדחיה.