עתירת העותר מופנית כנגד החלטת הממונה במשרד לבטחון פנים, רשוי לכלי ירייה, מחוז דרום, מיום 20.3.17 בה נדחה הערר שהעותר הגיש על כך שביום 15.11.15 נשלל הרישיון שהיה ברשותו לנשיאת נשק.
בקשת מעבר מיום 7.5.14 עבור העותר ואישתו מישראל למרחב שכם לצורך קבלת טפול רפואי חתומה על ידי אל"מ יוסי חדד, מפקד יחידת הגששים, בה מצוין כי העותר ומשפחתו "פעלו ופועלים רבות למען גיוס לצה"ל".
מכתב מיום 6.3.17 החתום על ידי אל"מ ואג'די סרחאן, ראש מנהל אוכלוסיית אכ"א צה"ל, ואל"מ (במיל') פיני גנון - מרכז פעילות הבדואי והנוצרי באגף הבטחוני חברתי במשרד הבטחון, בו הנידון הוא "המלצה לרישיון נשק" כאשר נאמר במכתב שהעותר "פעל בעבר עם כוחות הבטחון שנים רבות (מאז מלחמת יום כיפור) ולאחרונה זה כ – 10 שנים פועל השייח' לעידוד גיוס בדואים לצה"ל בהיתנדבות...", "כמו כן מוכר השייח' כשייח' המגשר בסכסוכים ופועל לחזוק הקשר עם המדינה".
לעומת טענות העותר בדבר תרומתו לבטחון המדינה, טען בא כוח המשיבה כי הממונה בהחלטתה בערר נתנה דעתה למכלול השיקולים כנדרש, כמפורט בהודעה על החלטתה: "לאחר עיון בחומר שהוצג בפני הממונה, ונשקלו שיקולים רלוואנטיים- את טיעוניו של העורר, עברו הבטחוני כפי שנטען על ידו ואת האנטרס שלו לשאת כלי ירייה מחד ואת עמדת המישטרה, החליטה הממונה להכריע את הכף, לטובת האנטרס של שלום הציבור ולא לאפשר חידוש רישיון לעורר."
בא כוח המשיבה ציין, תוך הסתמכות על הפסיקה, כי החלטות פקיד הרשוי והחלטות הממונה בערר בדין מתבססות במידה רבה על המלצות המישטרה, שהיא הגוף המופקד על הגנה על שלום הציבור.
...
עתירת העותר מופנית כנגד החלטת הממונה במשרד לביטחון פנים, רישוי לכלי ירייה, מחוז דרום, מיום 20.3.17 בה נדחה הערר שהעותר הגיש על כך שביום 15.11.15 נשלל הרישיון שהיה ברשותו לנשיאת נשק.
לטענת בא כוח המשיבה בשל התשתית העובדתית שהצטברה בידי המשטרה ואשר בהתבסס עליה, הביעה המשטרה את התנגדותה לקבלת הערר, דין העתירה להידחות.
דיון והכרעה
נפסק בבג"ץ 799/80, פנחס שללם נ' פקיד הרישוי לפי חוק כלי ירייה, תש"ט – 1949 ואח',(להלן "פסק דין שללם") כי "לא הרי ביטול רשיון, שכבר ניתן, כהרי מתן רשיון חדש, הרי הלכה פסוקה היא, שגם חשד מבוסס יכול – בדרך כלל – לשמש סיבה מספקת לסירוב רשיון; אולם באשר לביטול רשיון שכבר ניתן, סבורים אנו כי לאחר מתן הרשיון, אין לבטלו על סמך חשד גרידא ללא חקירה...". עוד נקבע (שם): "...אכן, אין להניח, כי המחוקק, אשר הסמיך רשות ציבורית לבטל רשיון קיים העניק לה כוח כזה כדי שיעשה בו שימוש על יסוד חשד גרידא. הטעם לכך הוא, שמי שקיבל רשיון, רשאי להניח, כי הבדיקות המוקדמות נעשו ביסודיות הדרושה, וכי החששות שהיו, אם היו כאלה, שוב אינם קיימים. על יסוד הנחה סבירה זו פועל בעל הרשיון ומשקיע מהונו וממרצו. בנסיבות אלה אין זה הוגן ואין זה סביר, כי הרשות המנהלית תפגע באינטרס זה שלו, בלא שהתרחש ארוע חדש, שיש בו כדי לפגוע בהנחות היסוד, אשר שימשו למתן הרשיון, ובכך ייצור סיכון ניכר, היוצר אינטרס ציבורי מיוחד לביטול הרשיון, ובלא שארוע חדש זה יוכח בצורה משכנעת, באופן שאינו מותיר מקום לספק סביר בדבר התרחשותו."
על הלכה זו חזרו בתי המשפט במהלך השנים, ולאורה יש לבחון את העילות להתערבות בהחלטת הממונה בערר, כפי שהוכרו במשפט המנהלי, בין היתר שאלת סבירות ההחלטה מושא העתירה והאם נשקלו כל השיקולים הרלוונטיים.
סיכום
אשר על כן העתירה מתקבלת.