מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה נגד החלטת ועדת השחרורים על שחרור אסיר חוזר

בהליך רע"ב (רע"ב) שהוגש בשנת 2015 בעליון נפסק כדקלמן:

בית המשפט הוסיף כי הועדה נתנה ביטוי נאמן לזכות החוקית של מישפחת נפגע העבירה להביע את עמדתה, וכן צוין, כי תכנית הרשות לשקום האסיר (רש"א) שצפויה למבקש אינה משתרעת מעבר לכמחצית מתקופת הרישיון שלו, אם ישוחרר על תנאי בשלב זה. בבקשת הרשות לערער נטען כי בפסק הדין ובהחלטה נפלו פגמים מהותיים אשר גרמו למבקש לעיוות דין, ואף מעוררים שאלות משפטיות כבדות משקל.
מעבר לכך שאין זכות קנויה לשיחרור מוקדם ברישיון, המשיב חוזר על עמדתו שהובעה בשתי הערכאות הקודמות, לפיה במקרה דנן העבירה שבוצעה על ידי המבקש קרובה לרצח ולכן המקרה נימנה עם המקרים בעלי החומרה המיוחדת בהם שיחרור מוקדם עלול לפגוע באמון הציבור במערכת המשפט, באכיפת החוק ובהרתעת הרבים.
כלל זה חל, בבחינת קל וחומר, כאשר מדובר בבקשת רשות ערעור על פסק דין שניתן על ידי בית המשפט המחוזי בעתירת אסיר נגד החלטות ועדת השחרורים, שכן מדובר למעשה ב"גילגול שלישי" לאחר שעניינו של האסיר נבחן כבר פעמיים - על ידי ועדת השחרורים שהיא גוף מעין-שפוטי ועל ידי בית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים (רע"ב 425/09 פריניאן נ' שירות בתי הסוהר (11.3.2009); רע"ב 2112/09 עמאראת נ' מדינת ישראל (24.3.2009); רע"ב 805/12 מדינת ישראל נ' איסקוב (15.2.2012)).
...
סוף דבר: הבקשה נדחית.

בהליך עתירות אסירים (עת"א) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לפנינו עתירה כנגד החלטת ועדת השחרורים (להלן: "הוועדה"), מיום 16.03.15, אשר דחתה את בקשת העותר לשיחרור מוקדם בתנאי תכנית רש"א. העותר מרצה מאסר ראשון, למשך 15 שנים, בגין הריגה, נושא תפ"ח 208/03 (מחוזי חיפה), כאשר דקר את המנוח, על רקע מריבה בין כלבו של המנוח לכלבו של העותר, כשאשת המנוח צופה במעשה הדקירה ובמותו של בעלה (ראה נספח ב' לעתירה).
ביום 29/4/14 דחתה הועדה את בקשת העותר לשיחרור מוקדם וביום 15/7/14 דחה ביהמ"ש העתירה שהגיש העותר על החלטה זו. ביום 21/1/15 החליטה הועדה לקיים דיון חוזר בבקשת העותר לשיחרור מוקדם וביום 16/3/15 החליטה הועדה לדחות את הדיון בבקשה ליום 30/12/15.
העותר הציג גם תכנית פרטית מלבד תכנית רש"א. במהלך הדיון לפנינו הציגה ב"כ העותר החלטות של וועדות שחרורים שהורו על שחרורם של אסירים שריצו תקופות מאסר ארוכות בגין מעשי רצח, הריגה ועבירות חמורות אחרות, לאחר שהוועדות קבעו שהוכיחו ששחרורם המוקדם לא יסכן את הציבור.
...
איננו מקבלים טענת ב"כ העותר שהוועדה התעלמה מהחלטת הוועדה הקודמת ומפסה"ד של ביהמ"ש, שדחה עתירה שהגיש העותר על דחיית בקשתו לשחרור מוקדם (עת"א 9258-05-14).

בהליך עתירות אסירים (עת"א) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בפנינו עתירת אסיר המופנית כנגד החלטת ועדת שחרורים שמקום מושבה בכלא כרמל, שניתנה ביום 6.7.14.
המישטרה העריכה כי שיחרורו של העותר יסכן את הציבור, ובנסיבות אלו, בהיעדר תכנית שיקומית מטעם רש"א, והגם שהעותר הציג תכנית שקום פרטית, סברה הוועדה כי לא ניתן להעתר לבקשתו ולהורות על שיחרורו המוקדם.
היותו של עותר אסיר חוזר מרימה את הרף אשר עליו לעבור כדי לשכנע כי ניתן לתת בו אמון.
...
המשטרה העריכה כי שחרורו של העותר יסכן את הציבור, ובנסיבות אלו, בהעדר תכנית שיקומית מטעם רש"א, והגם שהעותר הציג תכנית שיקום פרטית, סברה הועדה כי לא ניתן להיעתר לבקשתו ולהורות על שחרורו המוקדם.
לאחר שבחנו את מכלול הנתונים שבפנינו, לרבות לאחר שהובהר כי אין מידעים נוספים על אלה שהוצגו בפנינו במהלך הדיון ביום 4.9.14, סבורים אנו כי דינה של העתירה להידחות.
אשר על כן ובשים לב להלכה הפסוקה, סבורים אנו כי אין עילה להתערב בהחלטתה של ועדת השחרורים, אשר דחתה את בקשתו של העותר לשחרור מוקדם.
בסיכומו של דבר, העתירה נדחית.

בהליך עתירות אסירים (עת"א) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ועדת השחרורים כתבה בהחלטתה נשוא עתירה זו לאמור: "אנו סבורים שאין במידעים כדי לפגוע בשחרורו המוקדם לאור מכלולו היתנהגותו החיובית בשנה שנתיים האחרונות והדו"ח הסוצאלי החיובי שהיתקבל לקראת הדיון החוזר.
יודגש כי בין שיקוליה, כפי שסעיף 9(1) לחוק שיחרור על תנאי ממאסר, התשס"א -2001 קובע; רשאית הועדה לשקול גם: "קנס או פיצוי לפי סע' 77 לחוק העונשין, שהוא חוייב בהם בגזר דין כאמור, האם שילמם ואם לא שילמם – הסיבות לכך". אוסיף עוד, כי כבר היו מקרים בעבר בבתי המשפט המחוזיים, בהם נדחתה בקשה לשיחרור על תנאי בשל אי תשלום פיצוי, כנימוק יחיד – ראו לעניין זה עת"א (מרכז) 37109-09-10 היועמ"ש נגד דמרמרי, (ניתן ביום 4.11.10), עת"א (מרכז) 40391-12-11 היועמ"ש נגד נינקאשוילי, (ניתן ביום 27.12.11), עת"א 43171-02-12 (מרכז) היועמ"ש נגד פרידה, (ניתן ביום 3.4.12), וכן ראו עת"א (מרכז) 19124-04-10 ברקאי נגד מדינת ישראל (ניתן ביום 26.10.10), שם נאמרו דברים הולמים ויפים גם לענייננו: "בתשלום הפצוי יש משום ביטוי להפחתת מסוכנות מצד העותר והוכחה לסכויי שקום שלו, שכן, הוא מבטא החרטה שהוא חש ואת הצורך לתקן, ולו במעט, את הנזק שגרם לקורבנותיו. משלא פיצה העותר את קורבנות מעשיו, הוא לא הפיג את החשש למסוכנות מצדו אם ישוחרר ולהוכיח סכויי שקום". בל נשכח כי בעניינינו, הסכימה באת כוחו דאז של העותר כי הועדה תתנה את שיחרורו של האסיר בתשלום הפצוי שהוטל עליו, משמע שהוא הסכים ששחרורו המוקדם יותנה בתשלום הפצוי, כך שהחלטת הועדה מבטאת את ההסכמה עליה הודיע.
...
סבורני כי לאור הנתונים שעמדו בפני ועדת השחרורים, ולאור העובדה שבאת כוחו דאז של העותר, עו"ד גב' ח'יר, טענה בפני הועדה כי העותר מסכים לכך שהועדה תתנה את שחרורו של האסיר בתשלום הפיצוי שהוטל עליו, הרי שאין לומר על החלטת הועדה כי היא אינה סבירה עד כי יש הצדקה להתערבותנו בהחלטתה.
במקרה שלפנינו לא מצאנו כל חוסר סבירות בהחלטתה של הוועדה.
על כן, ומכל המקובץ דעתי כדעת עמיתי האב"ד השופט ע. גרשון, שיש לדחות את העתירה, אולם ינהג נכון העותר לו יפעל כפי שהוצע לעיל.

בהליך עתירות אסירים (עת"א) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

השופטת תמר שרון-נתנאל לפנינו עתירת המדינה נגד החלטת וועדת השחרורים (במקום מושבה בבית הסוהר דמון – להלן: "הועדה"), מיום 5.2.13, אשר הורתה על שיחרורו על תנאי ממאסר, של המשיב 1 (להלן: "המשיב"), ביום 12.2.13 (להלן: "החלטת הועדה").
בפסק הדין שניתן, לאחרונה, ברע"ב 5777/12 לוטפי זאהדה נגד וועדת השחרורים (18.1.2013), חזר ביהמ"ש העליון על ההלכה לפיה: "... גדר התערבותו של בית המשפט בהחלטותיה של ועדת השחרורים, בהיותה רשות מינהלית, מצומצם לבקורת שיפוטית על סבירות ההחלטות ואין בית המשפט שם את שיקול דעתו שלו במקום שיקול דעתה של הועדה (ראו: רע"ב 3684/06 נאסר נגד מדינת ישראל (7.8.2006)" ועל ההלכה, לפיה ביהמ"ש יתערב בהחלטת הועדה, רק במקרים בהם ההחלטה היא כה בלתי סבירה, עד שאין מנוס אלא מלהתערב בה. ביהמ"ש ציין, כי "הנחת המוצא לעניין בחינת השיחרור המוקדם צריכה להיות כי ההחלטה תנתן רק על בסיס מידע שהצטבר לאחר מתן גזר הדין. זאת, שכן גזר הדין עצמו משקף את עמדת בית המשפט באשר למשקל הראוי שיש לתת לכלל השיקולים הרלבאנטיים שהתקיימו טרם נתינתו, לרבות עברו הפלילי של הנאשם והתנהגותו בתקופות מאסר קודמות...". ואף הדגיש, כי: "קביעה קטגורית כי עבירות מסוימות מעצם טיבן מקימות חזקת מסוכנות של אסיר, שאינה הולכת ופוחתת ושאותה לא יכול האסיר לסתור בשום שלב של מאסרו היא קביעה לא סבירה, הנוגדת את אחת מתכליותיו המרכזיות של ההליך הפלילי - שקומו של האסיר." עם זאת, הבהיר ביהמ"ש, כי אין בכך כדי לומר שאין ליתן משקל למסוכנותו של האסיר, כפי שהיא נובעת מחומרת העבירות שבוצעו על ידו, אלא, ש"ראוי שהמסוכנות המגולמת בעצם טיבה של העבירה ונסיבותיה תשמש כנקודת המוצא שעל בסיסה תבחן תוכנית השקום של האסיר" ויש לבחון את שתוף הפעולה של האסיר ואת התקדמותו והאם יש באלה כדי להפחית את מסוכנותו במידה המאפשרת שיחרור מוקדם.
בעניינינו - מהחלטת הועדה עולה, כי נשקלו על ידה כל השיקולים הרלבאנטיים, הן לחיוב והן לשלילה, הועדה לא היתעלמה מחומרת העבירות שבוצעו על ידי המשיב אולם, נגדן, שקלה היא את מסוכנותו, כפי שחייבת היתה לעשות, גם על פי עברו, גילו הצעיר, היתנהגותו בכלא, היתנהלותו בחייו קודם לבצוע העבירות וכן הבית והמשפחה אליהם הוא חוזר.
...
על בסיס האמור לעיל, קבעה הוועדה, כי על אף חומרת העבירות, אך בשים לב לעברו הנקי, להתנהגותו הטובה, לגילו הצעיר ואף לפי התרשמות גורמי הטיפול בשב"ס, לא נראה לה כי נשקפת סכנה בעתיד מהתנהגותו וניתן להיעתר לבקשה ולהורות על שחרורו המוקדם.
בפסק הדין שניתן, לאחרונה, ברע"ב 5777/12 לוטפי זאהדה נגד וועדת השחרורים (18.1.2013), חזר ביהמ"ש העליון על ההלכה לפיה: "... גדר התערבותו של בית המשפט בהחלטותיה של ועדת השחרורים, בהיותה רשות מינהלית, מצומצם לביקורת שיפוטית על סבירות ההחלטות ואין בית המשפט שם את שיקול דעתו שלו במקום שיקול דעתה של הוועדה (ראו: רע"ב 3684/06 נאסר נגד מדינת ישראל (7.8.2006)" ועל ההלכה, לפיה ביהמ"ש יתערב בהחלטת הוועדה, רק במקרים בהם ההחלטה היא כה בלתי סבירה, עד שאין מנוס אלא מלהתערב בה. ביהמ"ש ציין, כי "הנחת המוצא לעניין בחינת השחרור המוקדם צריכה להיות כי ההחלטה תינתן רק על בסיס מידע שהצטבר לאחר מתן גזר הדין. זאת, שכן גזר הדין עצמו משקף את עמדת בית המשפט באשר למשקל הראוי שיש לתת לכלל השיקולים הרלבנטיים שהתקיימו טרם נתינתו, לרבות עברו הפלילי של הנאשם והתנהגותו בתקופות מאסר קודמות...". ואף הדגיש, כי: "קביעה קטגורית כי עבירות מסוימות מעצם טיבן מקימות חזקת מסוכנות של אסיר, שאינה הולכת ופוחתת ושאותה לא יכול האסיר לסתור בשום שלב של מאסרו היא קביעה לא סבירה, הנוגדת את אחת מתכליותיו המרכזיות של ההליך הפלילי - שיקומו של האסיר." עם זאת, הבהיר ביהמ"ש, כי אין בכך כדי לומר שאין ליתן משקל למסוכנותו של האסיר, כפי שהיא נובעת מחומרת העבירות שבוצעו על ידו, אלא, ש"ראוי שהמסוכנות המגולמת בעצם טיבה של העבירה ונסיבותיה תשמש כנקודת המוצא שעל בסיסה תיבחן תוכנית השיקום של האסיר" ויש לבחון את שיתוף הפעולה של האסיר ואת התקדמותו והאם יש באלה כדי להפחית את מסוכנותו במידה המאפשרת שחרור מוקדם.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו