המשיבות, מנגד, גורסות כי החלטת ועדת ההשגות היא נכונה וכי לא נפל בה כל פגם המצדיק את ההתערבות השיפוטית המבוקשת במסגרת דיונית זו.
במוקד הדיון ניצבות השאלות שבמחלוקת, אם כללי הסמכות העניינית והמשפט המנהלי מצדיקים את התערבותי בהחלטת ועדת ההשגות.
וראו בהקשר זה דברי בית המשפט ב-עע"ם 1036/16 נציגות הבית המשותף ברחוב השונית 10, הרצליה נ' משרד התיירות (27.5.2018), כך:
"כאשר מדובר בשאלה מקצועית רגולטורית – הכרוכה בשיקולים מקצועיים מובהקים ששקילתם מצריכה מומחיות מיוחדת והם מצויים בגרעין שיקול הדעת הרגולטורי המוקנה לרשות המוסמכת – מיתחם שיקול הדעת המוקנה לרשות הוא רחב ביותר. ככל שמיתחם הסבירות רחב יותר, נכונותו של בית המשפט להתערב במעשה המנהלי מצומצמת יותר. אכן, 'כרוחב הסמכות כן רוחבו של מיתחם הסבירות'".
טענתו העיקרית של העותר היא כי הפרשנות שניתנה להחלטה 1470 שגויה, וכי למעשה על הפצוי לכלול רכיב של אובדן הכנסה מהקרקע, תוך השבת המצב לקדמותו.
עם זאת, בהקשר זה ראיתי לנכון לקבל את טענת רמ"י, כי עמדה לה הזכות להגיש לועדת ההשגות בקשה לדיון נוסף, כפי שאכן עשתה, וזאת בהתאם לסעיף 4.20.16 לקובץ החלטות מועצת מקרקעי ישראל (להלן: "קובץ ההחלטות") שזוהי לשונו:
"הרשות רשאית להגיש בקשה לדיון נוסף ... במקום בו במסגרת ההכרעה בהשגה התקבלה החלטה בטענה משפטית ... אשר לשיטת הרשות אין לבררה במסגרת הליך השגה".
אף אין משקל של ממש לעובדה שבשומה הראשונית בהשגה השנייה נקבע פיצוי גבוה יותר, בשים לב להוראת סעיף 4.20.15(יז) לקובץ ההחלטות, הקובעת כך:
"הועדה רשאית לאשר את ההחלטה בהשגה הראשונה... לבטלה או לשנותה, וכן רשאית היא להגדיל או להקטין את השומה...".
אף לא ראיתי לנכון לקבל את טענת העותר, משמע רמ"י "הכתיבה" לועדת ההשגות את החלטתה.
בהקשר זה יצוין, כי בגדרי סמכותו של בית משפט זה תוגשנה עתירות נגד רמ"י אך ורק בעניינים הנזכרים במפורש בחוק בתי משפט לעניינים מנהליים, התש"ס-2000, כמפורט בפרט 59 בתוספת הראשונה, כדלקמן:
"(1) החלטה של רשות מקרקעי ישראל שעניינה הקצאה ראשונית של מקרקעין לפי כל דין או לפי החלטת הממשלה;
...
יתרה מכך, סבורני כי השאלה אם הפרשנות המשפטית של רמ"י להחלטה 1470 היא נכונה לגופה אם לאו – אינה בגדרי סמכותו העניינית של בית משפט זה, כפי שהבהרתי לא אחת במהלך הדיון ומבלי שהובא טיעון משכנע מנגד.
לשיטתו, ועדת ההשגות אינה מוסמכת ליתן החלטה שונה מהחלטה קודמת שניתנה על-ידה, אך משום העובדה שכך נאמר לה לעשות על ידי רמ"י. כפי שיבואר, דין עמדת העותר להידחות.
סוף דבר
בהינתן מכלול נסיבות העניין, בבקשת ההצטרפות של תנועת המושבים וביתרת טענות הצדדים לא מצאתי ממש שיהא בו לשנות ממסקנתי, ולאור לכל המקובץ - העתירה נדחית.