מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה נגד החלטת ועד החריגים לרכישת דירת דיור ציבורי מאוחדת

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

יצוין כי הנתבעת 1 (להלן: עמידר) נתנה שירותי ניהול למשרד הבינוי והשיכון במועדים הרלבאנטיים, ובאותה מסגרת, החתימה את דיירי הדיור הצבורי על חוזי שכירות.
ביום 30.3.60 נחתם חוזה חכירה לדורות לתקופה של 49 שנים מיום 1.4.56 ועד ליום 31.3.05 בין מנהל מקרקעי ישראל לבין המנוח.
נוסף על כך, התובעים טענו לשני חריגים לטענת ההתיישנות: האחד, הודאה בקיום זכות לפי סעיף 9 לחוק ההתיישנות: עמידר, שלוחה של המדינה, הודתה בסעיף 10 לכתב ההגנה ש"אכן במקור נרכשו 2 יחידות דיור בנות חדר אחד כ"א" שאוחדו ליחידה אחת בשל צפיפות.
על פני הדברים, התובעים עותרים לאכוף התחייבות נטענת לחתום מול המנוח על חוזה חכירה נוסף בגין יחידת דיור נוספת, וניתן להשקיף על תביעתם כתביעה לאכיפת חיוב חוזי להענקת זכות במקרקעין, כאמור בפסיקה לעיל.
בהמשך, בסעיף 10 לכתב ההגנה, עמידר אמנם ציינה ש"במקור נרכשו 2 יחידות דיור", אך המשיכה וטענה כי "הדירה אוחדה לדירה אחת, תפקדה כדירה אחת, נרשמה במסמכי הבית המשותף כדירה אחת, המודד אשר רשם את הבית המשותף אך תיאר נכון את מציאות הדברים – מציאות אשר מורישם של התובעים יצר – דירה אחת בלבד". עוד הוסיפה כי מהות רכישת הדירה הנוספת הייתה למציאת פיתרון לצפיפות הדיור, ולא להקנות לימים יבואו זכויות לפיצול המיגרש.
עמידר הצטרפה לתגובתה הראשונית של המדינה, וטענה כי מדובר בטענה דיונית, שנבחנת על פי הנסיבות הספציפיות לאותו הליך, וכי בהעדר קביעה שיפוטית שדחתה את טענת ההתיישנות (או קיבלה אותה) נידרש בית המשפט להכריע בטענות שהובאו בפניו בתובענה זו. בהחלטה נוספת דחיתי את הבקשה להגיש פרטים נוספים ביחס להליך הנוסף, לאור העובדה שמדובר בפרטים הנוגעים לצדדי ג', אך ציינתי כי די בכתבי הטענות של ההליך הנוסף כדי לדלות את הפרטים הנוספים.
...
בסופו של דבר התביעה בהליך הנוסף הסתיימה בפשרה, במסגרתה, לפי הנטען, הוחזרו דמי ההיתר ששולמו ע"י התובעים בגין היחידה הנוספת.
לסיכום, אין לפניי פסק דין שדחה טענת התיישנות בנסיבות דומות לענייננו, ולכן, אין בהליך הנוסף כדי לשנות את התוצאה בענייננו.
לפיכך, אני מורה על דחיית התביעה מחמת התיישנות.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

במוקד העתירה שלפני, עומדת החלטת ועדת חריגים מיום 14.9.2020 הדוחה בקשת העותרת לרכוש בהתאם להראות חוק הדיור הצבורי (זכויות רכישה), התשנ"ט-1998 (להלן: "חוק הדיור הצבורי") שתי דירות בהן מתגוררת העותרת היום המצויות ברחוב נתן אלבז 150/5 ו-150/6 בישוב שלומי (להלן: "הדירות").
בעתירתה מבקשת העותרת לתת צו המופנה אל המשיבים "לאפשר לעותרת לממש זכאותה לרכישת שתי הדירות, המהוות "דירה מאוחדת", שהוקצו לה בדיור הצבורי לפני כ-50 שנה", להורות למשיבה 1 לנמק החלטתה ולבססה על אדנים עובדתיים ואף לפסוק לעותרת פיצוי כספי לפי דיני החוזים או לפי פקודת הנזיקין.
בשלב מסוים, החלה התכתבות בין ב"כ העותרת לבין המשיבה כאשר ביום 15.02.2021 ב"כ העותרת עו"ד אורי ישראל פז, שלח מכתב אל עמידר ובו העלה טענות שונות כנגד היתנהלות עמידר ובין היתר בשל "אפליה פסולה". ב"כ העותרת ביקש כי עמידר תאפשר לעותרת לרכוש את שתי הדירות.
על הסף בגין שהוי, לאור הזמן שחלף מאז ניתנה ההחלטה של הוועדה ועד להגשת העתירה- כשישה חודשים; לגופה של העתירה, הפניתה עמידר אל הכללים שקובעים כי העותרת אינה עונה על התנאים שנקבעו בסעיף 4 לנוהל שקובע מיהות הזכאים לרכוש שתי דירות.
...
טענה זו מבססת העותרת על מכתב עמידר מיום 28.10.2014 (נספח כ"א לעתירה) שבו נכתב כי "לא קיימים פרוטוקולים לשנת 2014 וזאת לאור שאנו מוכרים כיום עפ"י חוק המכר ולא עפ"י מבצעי מכר". אמירה זו, בכל הכבוד, אינה מובילה למסקנה כי ההחלטות של הועדות השונות התקבלו ללא פרוטוקול.
מסקנתי היא, כי לא נפל כל פגם בהחלטת עמידר ובהחלטת ועדת החריגים שדחו בקשת העותרת לרכוש שתי הדירות .
משכך אני דוחה את העתירה.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

העובדות לצורך העניין העותרת היא נכדתה והיורשת היחידה של הדיירת המנוחה, אשר היתה דיירת דיור צבורי והתגוררה בדירה יחד עם בנה ז"ל. ביום 17.10.2017 הוגשה בקשה לרכישת הדירה על ידי הדיירת המנוחה כאשר בהרכב המשפחה צויין כי היא מתגוררת עם בנה הבגיר.
נטען כי הזכאות להנחה מבוססת על מצב העבר ועד נכון ליום הגשת הבקשה, וכי מקום בו אין חולק כי הבן המנוח התגורר עם הדיירת המנוחה במשך שנים ארוכות בדירה ובפרט במשך 5 שנים עובר להגשת הבקשה וגם במועד הגשת הבקשה ועד יום פטירתו, אזי הזכאות נבחנת לאותו מועד ושינויים החלים לאחר הגשת הבקשה אינם רלבאנטיים לצורך הענקת הזכאות.
שהוי - עניין לנו בעתירת העותרת המבקשת לתקוף את החלטת ועדת חריגי משרד הבינוי והשיכון מיום - 17.8.2020 , המודיעה כי לפנים משורת הדין עסקת המכר מאושרת בכפוף להשלמת תשלום ולכל המאוחר ביום 6.9.20 או 9.9.20 אז הוצאו לעותרת מכתבים כי שווי הרכישה העדכני הנידון הוא 751,634 ₪.
כך למשל, אם במועד הגשת בקשה לרכישת דירה בדיור הצבורי עונה פלוני על הגדרת הזכאות שבחוק, אך בתקופה שבין הגשת הבקשה לבין קבלת ההחלטה בעיניינו (או אף בתקופה שבין קבלת ההחלטה בעיניינו לבין ממושה) הוא מפסיק להיכלל בהגדרה זו, שכן הוא יורש דירה אחרת בשווי שעולה על 350,000 ש"ח, קשה להלום שבנסיבות אלה זכאותו תעמוד בעינה על חשבון מחוסרי דיור הממתינים בתורם לקבלת דיור צבורי, והדברים ברורים.
" דברים אלו בלשונם יפים אחד לאחד גם לענייננו.
...
בהינתן כל האמור לעיל, לא נותר לי אלא לדחות טענות העותרת.
סוף דבר העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

העתירה שלפניי מופנית נגד החלטת ועד החריגים הבינמשרדית מיום 28.11.2022, בה נדחתה בקשת העותרים לרכוש את דירת הדיור הצבורי בה הם מתגוררים, בהתאם לחוק הדיור הצבורי (זכויות רכישה), התשנ"ט-1998, משום שמדובר בדירה מאוחדת המורכבת משתי דירות שאוחדו לאחת, והרכב המשפחה אינו עונה על מספר הנפשות המזכה ברכישת דירה מאוחדת.
...
דיון והכרעה בחינת טיעוני הצדדים, הוראות החוק והפסיקה מובילים למסקנה כי דין העתירה להידחות.
אין בידי לקבל טענה זו. ראשית, כפי שהוסבר לעיל, לא הוכח כי נפל פגם בהתנהלות המשיבים בעבר.
אשר על כן, העתירה נדחית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

המבקשים מדגישים, כי אינם עותרים לביטול החוק, אלא טוענים כנגד האופן בו בוצע הליך החקיקה, באופן שגרם לחברי הקבוצה נזק ממשי, כך שראוי לפצות אותם חברי קבוצה על דרך השבה.
בעוד שהוראת השעה הקיימת הייתה עתידה ליפקוע ביום 31.12.2020 הוחלט להקדים במסגרת חוק התוכנית לסיוע כלכלי (נגיף קורונה החדשה - מענק חד פעמי) (הוראת שעה ותיקוני חקיקה), התש"ף-2020 את מועד פקיעתה ליום 29.7.2020, כך שהחל ממועד זה חזרו לתוקף מדרגות מס הרכישה המופחתות, שהיו קבועות בדין טרם נחקקה הוראת השעה.
עם זאת, ברור הוא כי לא נכון להעניק לרשות ציבורית חסינות מפני ניהול תובענה ייצוגית כנגדה, ובכך להכשיר היתנהלות לא תקינה.
לפיכך, לשיטתם, על המשיבה לפצות אותם רוכשי דירות להשקעה שביצעו עיסקאות מיום 12.7.2020, עת פורסמו ידיעות תקשורתית ראשונית בעיניין, ועד ליום 29.7.2020, מועד כניסתו של השינוי החקיקתי לתוקף, בשיעור ההפרש בין שיעור המס הגבוה, לבין שיעור המס הנמוך.
פסיקת בית המשפט העליון היא עקבית בסוגיה ולפיה, אף שאין מניעה עקרונית לתקוף דבר חקיקה בתקיפה עקיפה במסגרת תובענה ייצוגית, הרי שאין זה הכלל, והדבר ייעשה רק במקרים חריגים (ראו למשל: דנ"מ 5519/15 יונס נ' מי הגליל תאגיד המים והביוב האיזורי בע"מ (17.12.2019); ע"א 4191/17 עו"ד אלפריח נ' עריית חיפה (6.3.2019); בר"מ 1418/15 מדינת ישראל נ' סלם (23.11.2015); רע"א 729/04 מדינת ישראל נ' קו מחשבה בע"מ (25.4.2010)).
ככלל, על המבקש בהליך של תובענה ייצוגית לפתוח תחילה בהליכי ההשגה הנדרשים על פי דין המס הספציפי, ורק אם עמדתו לא תיתקבל במסגרת זו - להגיש ערעור, יחד עם בקשה לאישור תובענה ייצוגית, והדיון בשניהם יאוחד.
כך, נכתב במקום אחד כי "שר האוצר מתכוון לאשר השבוע בממשלה את הפחתת מס הרכישה למשקיעי הדירות בחזרה ל-5%" (מתוך "כלכליסט", נספח 13 לבקשת האישור), ואילו במקום אחר נכתב כי "שר האוצר החדש מבקש להחזיר את המשקיעים לשוק הדיור, ולהשיב את שעורי המס לרמה שהיתה נהוגה לפני השינויים שערך השר הקודם.... אם יאושר המהלך שמקדם כ"ץ, הוראת השעה של כחלון – שאמורה היתה לפוג בסוף 2020- תקוצר בקרוב" (מתוך "דה-מרקר", נספח 13 לבקשת האישור).
אודות הרציונאליים התומכים בחזקה נגד תחולה למפרע, הרחיב ברק בספרו בעמ' 619: "הדיעה הרווחת היא, כי רטרוספקטיביות בחקיקה הנה תופעה שלילית... "המחוקק בדרך כלל אינו מחבב חוקים רטרואקטיביים.. ונפשו סולדת מהם". "יהא בכך משום עול ואי-צדק לאדם אשר בתומו רכש זכויות בסמכו על הדין שהיה נוהג אותה שעה". "החלת חוק חדש על עיסקה שתמה ונשלמה לפני צאת החוק, והנוגעים בדבר עשו והשלימו אותה בסומכם על הדין שהיה הנוהג אותה שעה, עלולה לגרום עוול ואי-צדק"..
...
המשיבה, מנגד, טוענת כי דין בקשת האישור להידחות משום שאין מדובר בגבייה שלא כדין, אלא בגבייה שנעשתה על פי מצב חוקי מפורש וברור.
לאור כל האמור, הגעתי לכלל מסקנה לפיה המבקשים לא עמדו בנטל ההוכחה, הנדרש לצורך שלב מקדמי זה, כי בנסיבות העניין המדובר בגביית מס "שלא כדין" מצד המשיבה כך שקמה להם עילת תביעה, וכן לא הוכיחו כי קיימת אפשרות סבירה שהסוגיות העולות ממנה תוכרענה לטובת הקבוצה.
סוף דבר לאור כל האמור, הבקשה לאישור התובענה כייצוגית - נדחית.
נוכח דחיית הבקשה והקביעה כי מס הרכישה נגבה כדין – אף תביעתם האישית של המבקשים נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו