מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה נגד דחיית בקשת מעמד תושב ארעי מטעמים הומניטריים

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2015 בעליון נפסק כדקלמן:

השופט ע' פוגלמן: האם יש עילה להתערב בהחלטת שר הפנים (להלן: המשיב) שלא ליתן לעותר 1 (להלן: העותר) מעמד של תושב אירעי בישראל מטעמים הומנטריים מיוחדים? זו השאלה העומדת להכרעתנו במסגרת עתירה זו. רקע עובדתי ועיקרי ההליכים עד כה העותר הוא תושב איזור יהודה ושומרון (להלן: האיזור) השוהה בישראל, והעותרת 2 (להלן: העותרת; וביחד: העותרים) היא אזרחית ישראלית הלוקה בסכיזופרניה פרנואידית ומוכרת על ידי המוסד לביטוח לאומי כבעלת 50% נכות ודרגת אי כושר הישתכרות בשיעור של 100%.
ביום 1.5.2012 דנה הועדה המקצועית בעיניינו של העותר וראתה להמליץ למשיב לדחות את הבקשה מאחר שסברה כי אין בטעמים המצוינים בבקשה כדי להוות טעם הומניטארי מיוחד לקבלת רישיון לישיבת אירעי.
לכך נוסיף כי מכאן לכאן אף ניתן פסק דין של בית משפט זה שדחה עתירות המכוונות נגד תוקפן של תקנות ביטוח בריאות, המסדירות ביטוח בריאות לבני זוג של אזרחי ותושבי ישראל השוהים בישראל מכוח היתרי שהייה זמניים (בג"ץ 2649/09 האגודה לזכויות האזרח בישראל נ' שר הבריאות (4.11.2015)).
זאת ועוד, בית משפט זה פסק כי על מבקשי רישיון לישיבת אירעי מטעמים הומנטריים מיוחדים, לרבות אלה המחזיקים בהיתר שהייה ומבקשים כי מעמדם "ישודרג", להראות כי מיתקיים בעיניינם טעם מיוחד להענקת רישיון לישיבת אירעי דוקא, החורג מהטעמים שבגינם ניתן לו היתר שהייה (בג"ץ 6883/06 נאסר נ' שר הפנים, פסקה 6 (8.3.2010)).
...
אף מקובלת עליי טענת המשיב שלפיה העותר אינו שונה בהיבט זה מאלפי תושבי אזור אחרים השוהים בתחומי ישראל ללא תושבות.
מסקנתנו היא אפוא כי הקושי ההומניטרי המיוחד של המשפחה, בהינתן הנסיבות המיוחדות שעליהן עמדנו, לא מקבל מענה מספק על ידי היתר המת"ק, ועל כן – בגדר המדיניות שעליה הצביע המשיב – היה מקום לשקול מתן רשיון לישיבת ארעי.
סוף דבר, התוצאה היא שהחלטת המשיב בעניינו של העותר לא נותנת משקל מתאים לנסיבות ההומניטריות המיוחדות במקרה זה, ומשכך חורגת ממתחם הסבירות.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

המערער הדגיש בבקשתו לועדה הבינמשרדית, כי הוא עותר לקבלת מעמד של תושב קבע, על-פי נוהל הועדה הבינמשרדית לעניינים הומנטאריים; וכי רק לחלופין, ככל שתדחה בקשתו, מבקש הוא מעמד של תושב אירעי לפי נוהל "מחוסרי אזרחות". משנדחתה הבקשה לקבלת מעמד מטעמים הומנטאריים, זכאי המערער להשיג על ההחלטה לפני בית-הדין; ולא היה בסיס למחיקת הערר, מבלי לקיים בו דיון.
...
על-יסוד האמור לעיל, הערעור מתקבל.
המשיב ישלם למערער שכר טרחת עורך-דין בסך 10,000 ש"ח, כערכו של סכום זה היום.
בנוסף ישלם המשיב למערער את אגרת הערעור ששילם המערער, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית ממועד תשלום האגרה.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

לעניין זה מפנה המערער לפסק הדין של בית הדין לעררים בערר (י-ם) 3412/17 סדר נ' משרד הפנים – רשות האוכלוסין וההגירה (פורסם במאגרים), מיום 13.6.2018, שבו נקבע ביחס לעוררת כי בחלוף שנים רבות של מגורים בישראל, היא איננה עוד תושבת איזור, וזאת בהתבסס, בין היתר, על פסק הדין בעיניין סלאחאת הנ"ל שבגדרו אושר מתן מעמד אירעי בשל קביעת בית המשפט באותו מקרה כי המערערים לא היו תושבי איזור במועד הגשת הבקשה.
דוגמא נוספת ניתן למצוא בעיניין שוויקי (עע"מ 6409/11 הנ"ל), בגדריו נדחתה עתירת המערערים נגד החלטת המשיב שלא לשדרג את מעמדן של המערערות, בנותיה של תושבת קבע, למעמד של תושבות קבע.
במהלך הדיון בעתירות בבג"ץ 813/14, הוגשה ביום 11.4.2016 הודעת המדינה, לפיה שר הפנים החליט לפעול להארכת חוק הוראת השעה בשנה נוספת, עד לחודש יוני 2017, ובה בעת, נימסר כי השר החליט לשנות ממדיניותו, וכי בכוונתו לאשר את שידרוג מעמדם של תושבי איזור המחזיקים בהיתרי שהייה בישראל שבקשתם להכנס להליך איחוד מישפחות אושרה עד לסוף שנת 2003, במובן זה שיינתן להם ולילדיהם שנולדו לאחר יום 1.1.1998 רישיון לישיבת אירעי בישראל מסוג א/5.
בית המשפט העליון הבהיר כי אמנם החלטת השר מוגבלת לקבוצה מסוימת של תושבי איזור שהגישו בקשתם עד לשנת 2003, אך לכאורה – מבלי לקבוע מסמרות בדבר – אין מניעה להעלות טענות כנגד היקפה בהליכים המתאימים (פסקה 24 בבג"ץ 813/14 הנ"ל; בהקשר זה הפנה בית המשפט העליון להערתו של כב' השופט נ' הנדל בעיניין גלאון (פסקה 5), שהצביע על האפשרות לפרש באופן רחב את הסמכות ליתן היתרים מטעמים הומנטריים).
...
פסק הדין של בית הדין לעררים בית הדין לעררים קבע בפסק דינו כי דין הערר להידחות על הסף בשל מספר טעמים: ראשית, דחה בית הדין את טענת המערערים לפיה מועד הגשת הבקשה הראשונה לצורך בחינת מעמדו של המערער הינו מועד הבקשה בשנת 1998.
בית המשפט העליון עמד על כך, כי תוצאה זו, חרף הקושי האנושי הטמון בה, היא התוצאה המתחייבת מכוח הוראות החוק.
בהקשר זה ייאמר, כי אין בידי לקבל את פרשנות המערערים למונח "תושב אזור", לפיה בחינת מרכז חייו של המערער כיום מחייבת את המסקנה כי המערער איננו עוד תושב אזור, ועל כן אין להחיל עליו את הוראות חוק הוראת השעה.
אשר על כן הערעור נדחה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

בשנת 2010 הגישו העותרים לבית משפט זה עתירה נגד המשיב, וזו נדחתה ביום 22.11.2010 (בג"ץ 4928/06).
ביני לביני, פנו העותרים לועדה ההומניטרית בבקשה ליתן לעותר מעמד של תושב אירעי בישראל, בשל מצבה הרפואית של העותרת.
...
אומר בקצרה כי דין העתירה להידחות על הסף מהטעמים הבאים: קיומו של סעד חלופי: עניינה של העתירה בהחלטת המשיב שלא ליתן לעותר רשיון ישיבה בארץ ולהורות על גירושו מכוח חוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952.
אשר על כן, דין העתירה להידחות על הסף.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

העתירה הוגשה בעיניין החלטת שרת הפנים מיום 18.10.2021, אשר דחתה את בקשת העותרת לקבלת רישיון ישיבה אירעי מטעמים הומנטריים מיוחדים.
עקרי טענות העותרת בעתירתה העלתה העותרת טענות נגד ההחלטה משנת 2011 אשר כאמור לעיל, כבר נדונה בערר ובערעור שנדחו.
עוד הוסיפה וטענה כי המשיבות היתעלמו מנסיבותיה ההומניטאריות, כי לא ניתן משקל לכך שכיום אין לה אפשרות לגור במקום אחר זולת ישראל וכי הועדה שגתה בכך שלא נתנה משקל לכך שכיום משפחתה חיה בישראל; מדובר בבקשה לקבלת מעמד מטעמים הומנטריים ולכן לא היה מקום לבחון את הבקשה כבקשה רגילה לאיחוד מישפחות; נפל פגם בהחלטה מאחר שניתנה בלי שהעותרת זומנה לשימוע בעל פה; ההחלטה מפלה אותה לעומת תושבים אחרים שקבלו רישיון ישיבה אירעי מסוג א/5; ההחלטה פוגעת בזכותה לחיי מישפחה.
...
נימוקיה של העותרת מושתתים בעיקרם על טענותיה בדבר טעמים הומניטאריים מיוחדים המצדיקים לטענתה, להיעתר לבקשתה לקבלת מעמד בישראל.
בנסיבות הנדונות העותרת לא הצביעה על פגם שנפל בהחלטת שרת הפנים או על עילה אחרת המצדיקה להתערב בהחלטתה ולכן אין מנוס מדחיית העתירה.
העתירה נדחית מחמת השיהוי המשמעותי שנפל בהגשתה ואף לגופה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו