פנית גב' גמזו לסיוע בדיור נדחתה גם היא לאור העובדה שיש לה ילדה קטינה אחת (כאשר על פי הנוהל, כאמור, רק מישפחה (לרבות אם יחידנית), ובה שלושה ילדים קטינים עונים על כללי הזכאות).
אשר לסוג הראשון, טיעונים הנוגעים לעצם התבחינים לזכאות, הטענה היא כי אי סבירות ההחלטה נובעת מאי סבירות הנוהל עצמו וההסתמכות עליו, ועל כן יש לבחון את ההוראה הרלבנטית בנוהל עצמו (ראו, בדומה: עת"מ (מנהליים ת"א) 47220-12-14 אהוד יאיר נ' משרד הבינוי והשיכון (פורסם בנבו, 2015), שם ביקש העותר להורות על ביטולו של סעיף 4.13 לנוהל מס' 08/04 של משרד הבינוי והשיכון בנושא הישתתפות בתשלום שכר דירה והעניין נבחן לגופו; עת"מ 1036-12-11 (מינהליים י-ם) איריס שריג נ' משרד הבינוי (פורסם בנבו, 2013, להלן: עניין שריג), שם תקפו העותרות את הוראת סעיף 2.15.2 לנוהל של משרד השיכון בעיניין הישתתפות בתשלום שכר דירה שמגדיר את היישובים, שניתן לקבל בהם סיוע בשכר דירה, וכב' השופט יגאל מרזל קבע כי יש להורות על בטלות הסעיף הרלבנטי בנוהל; ועת"מ 1083-09-10 (מינהליים י-ם) ביטון נ' מדינת ישראל, (פורסם בנבו, 2011), שם תקפה העותרת נוהל של משרד השיכון המחייב את המבקש לקבל שכר דירה מוגדל, לוותר על תורו ברשימת הממתינים לשיכון צבורי והנוהל נבחן לגופו).
מתגוררת עם אמה שמקבלת גם היא סיוע בשכר דירה.
הנידון: בקשתך/כם לקבל סיוע
הרינו להודיעכם כי ועדה ציבורית בישיבתה מיום 17.10.17 דנה בקשתכם והחליטה כדלקמן:
מהות הבקשה: דיור צבורי
החלטה: דחיית הבקשה מהסיבה לא עונה על גודל מישפחה מזכה
נימוקי הבקשה: למרות הנסיבות של המבקשת אשר הוצגו בוועדה, לרבות מצבה הכלכלי והחובות בהם היא שרויה, המצב הנפשי הקשה, הנכות ממנה היא סובלת והטיפול בביתה, הועדה סבורה שאין בנתונים אלה כדי להצדיק חריגה מהנהלים ומהכללים וזאת בין היתר בהסתכלות מבחינה רוחבית של המקרים המגיעים לפתחה של הוועדה"
(הדגשה שלי – מ' א' ג')
כאן יש יותר פירוט לגבי הנתונים שעמדו לפני הוועדה, כפי הנראה כיון שהעניין הוחזר לוועדה בעקבות הגשת העתירה.
משכך, הראתה העותרת כי עם חלוף שמונה שנים מעת מכירת הדירה, לא נותר בידיה דבר מעבר לקיצבת החודשית אותה היא מקבלת, אשר מכסה את סכום השכירות ותו לא. לטענתה, כשהגישה את הבקשה בשנת 2017, שמונה שנים לאחר מכירת הדירה, לא נותר לה דבר מסכום זה.
גב' מרקוביץ ביקשה ממשרד השיכון סיוע בשכר דירה (בקשתה מיום 13.11.16, נספח ג' לתגובת משרד השיכון לעתירת גב' מרקוביץ מיום 29.4.18) ובקשתה נדחתה.
...
אני סבורה כי אין מקום לדחיית העתירה על הסף, רק בשל העובדה שבשל צירוף העתירות, ובחינת הנושא לעומק בידי משרד השיכון, התמשכו ההליכים, וחלפו שנתיים נוספות, מה שמאפשר לגב' מרקוביץ להגיש בקשה חדשה.
סוף דבר
משרד השיכון יפעל כמפורט:
הנהלים של ועדות החריגים יתוקנו כך שיתווספו לתבחינים משקולות מדידים, וכן יווסף תבחין של זמן המתנה בתור לדיור ציבורי במועדים הקבועים בפס' 81, בסיום הפרק השמיני בסיכום הביניים לעניין התבחינים.
אשר להוצאות – אני סבורה כי במקרה זה משרד השיכון לצד הסיוע המשפטי והעותרות הספציפיות ערכו עבודה יסודית ועניינית, שהביאה להתקדמות משמעותית, לאור נכונות משרד השיכון לערוך עבודת מטה רצינית בעניין, בעתירות הפרטניות שהתקבלו ולו בחלקן, ייפסקו הוצאות אם כי על הצד הנמוך -10,000 שקלים לעותרות בכל אחת מהעתירות, לרבות בעתירת הזוג בן שטרית.