לשלמות התמונה יצוין שקרט הורשע אף הוא במסגרת הסדר טיעון ביחס לחלקו היחסי בפרשה, כאשר אישום מס' 3 ייחס לו השמטת הכנסה החייבת בדווח (10 עבירות) ושימוש במירמה ערמה ותחבולה בכוונה להיתחמק ממס (10 עבירות) בגין השכרת 5 דירות מגורים לאחרים, בשנים 2015-2005 (הכנסות בסך 1,488,524 ₪; מס נובע בסך 148,852 ₪), ובית המשפט כיבד עתירתם המשותפת של הצדדים לעונש וגזר עליו 4 חודשי מאסר בפועל לריצוי בעבודות שרות, לצד מאסר על תנאי וקנס כספי בסך 100,000 ₪ (גזר דין מיום 8.7.21).
נטען שעבירה לפי סעיף 98(א) לחוק מסוי מקרקעין מוגדרת כעבירה "טכנית", בסיסית" ו"מנהלית", שלצידה שנת מאסר, כשנגד מבצעיה מוטל קנס מינהלי (בגובה 5% מהמס המגיע).
על חובת הנאמנות החלה על עורך-דין והחומרה שיש לייחס להפרתה, עמד בית המשפט בע"פ (מחוזי ת"א) דן נ' פרקליטות מחוז תל אביב מסוי וכלכלה (6.4.22) –
"במיוחד עמד בית משפט קמא על העובדה שהמערער ביצע את העבירות במסגרת תפקידו כעורך דין, בכוונת מירמה ורווח אישי, כשהוא מפר את האמון הניתן לו כעורך דין ואת חובת הנאמנות המוגברת החלה עליו כעורך דין הפועל מול רשות שלטונית... בחנתי ושקלתי את הטענות שנשמעו מפיו, לפנינו, ולא מצאתי לקבלם. מקובלים עלי קביעות בית משפט קמא בהיבט זה של חומרת העבירות ואני מצטרף אליהן וסבור אף אני כי נסיבות ביצוע העבירות חמורות במידה שאינה יכולה להלום אי הרשעה".
הינה כי כן, עבירות מס המבוצעות על ידי נאשמים שהם עורכי-דין במקצועם, כל שכן כאלה המתמחים במאטריה המיסויית הרלוואנטית, נתפסות על ידי בתי המשפט כבעלות פן מחמיר נוסף ומיוחד.
אך בזאת לא תמה מסכת הפעולות הפליליות שביצע הנאשם – כשנה לאחר שניפתחה נגד הנאשם חקירה גלויה, הוא דיווח בכזב למשרדי מסוי מקרקעין, בשמו ובשם קרט, שכביכול מכר לקרט 6/28 חלקים מהזכויות במקרקעין תמורת סך של 1,200,000 ₪ בלבד, זאת על פי הסכם מכר, לכאורה, משנת 2017, בעוד עסקת הנדל"ן בוצעה בשנת 2014.
ת"פ (ת"א) 10001-05-16 פרקליטות מחוז תל אביב מסוי וכלכלה נ' אורן (23.10.18) – הנאשמת עורכת דין העוסקת בתחום המקרקעין הורשעה על פי הודאתה בעבירות של מסירת תרשומת כוזבת בהצהרה על פי החוק במזיד ובכוונה להיתחמק ממס, לפי סעיף 98(ג2)(1) לחוק מסוי מקרקעין; ושימוש במירמה ערמה ותחבולה במזיד ובכוונה להיתחמק ממס, לפי סעיף 98(ג2)(4) לחוק; הנאשמת מכרה דירה תמורת 825,000 ₪ והגישה לרשויות מסוי מקרקעין טופס מש"ח בצרוף לבקשה לפטור ממס שבח, תוך שהיא מצהירה עובדות בכזב; היתה מחלוקת בין התביעה להגנה לענין סכום המס הנובע ולענין גובה הנזק שניגרם לקופה הציבורית; בית המשפט לא הכריע וקבע מיתחם עונש הולם בהיתחשב בפליליות המעשים; נקבע מיתחם עונש הולם הנע בין 6 ל-14 חודשי מאסר; על הנאשמת נגזרו, בין היתר, 6 חודשי מאסר בעבודות שרות.
...
הוא טען שביחס לאישום מס' 1 העסקה תבוטל בין הצדדים, בהתאם להחלטה שהתקבלה, ועל כן, ככל שקיימת חבות במס (שלטענת הנאשם לא קיימת), הרי שלא נגרם נזק לקופת המדינה; ביחס לאישום מס' 3 טען שנמסרה הבהרה לפקיד השומה ולאחר שזה בדק את העובדות הגיע למסקנה שיש הפסד ואין כל חבות במס, ולכן המפקח נסוג, וכפועל יוצא לא יצאה כל שומה או דרישה לתשלום מס. לאחר שעיין בגזר הדין הקודם שניתן נגד הנאשם בשנת 2019, בא עורך הדעת למסקנה שכל העבירות וההרשעות שם לא קשורות בעיסוקיו.
עבר פלילי – לנאשם עבר פלילי, בין היתר, בעבירות של קבלת דבר במרמה, זיוף, שימוש במסמך מזויף ונסיון לקבלת דבר במרמה, עבירות מן השנים 2017-2014, אשר בניגוד לעמדת העו"ס מטעם הנאשם אני סבור שהן רלוונטיות ביותר לענייננו, וקשורות בטבורן לעובדת היותו עורך-דין ולשרות שסיפק ללקוחותיו.
ראה לענין זה עפ"ג (מחוזי מרכז) 67450-01-22 שילון נ' מדינת ישראל רשות המיסים (30.10.22), שם נאמר –
"בכל הנוגע לעבירות מס נראה לנו כי שיקול משמעותי הוא האם הוסר המחדל. מקום שבו עבריין המס, שגזל בדרכי מרמה את כספי הציבור, לא עשה דבר כדי לשלם את המס, משמע כי שיקומו, גם אם אין להמעיט בערכו, עדיין לוקה במרכיב חשוב של הפנמה מהותית ולקיחת אחריות ביחס לעבירות בהן מדובר".
בענייננו, כאמור, הנאשם לא הסיר את המחדלים מושא כתב האישום המתוקן.
לאור האמור לעיל, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
12 חודשי מאסר בפועל.