הצדדים לעתירה:
העותרת, "אדם טבע ודין", היא עמותה רשומה אשר מטרתה "לקדם את ההגנה על איכות הסביבה בישראל". העותרת הוכרה במספר חוקים כגוף הרשאי להגיש תובענות לטובת הציבור ושמירה על אינטרסים סביבתיים, בין היתר בחוק למניעת מפגעים סביבתיים (תביעות אזרחיות), תשנ"ב-1992.
בין היתר הוחלט על הקמת צוות מלווה, שיתן מענה לנושא שלביות פינוי המחנה הצבאי, ויבטיח "יישום המענים לפעולות הטיפול בקרקע והמים, לרבות החדרת מי הנגר, בהתאם לתכנית הדיגום והטיפול, סקר קרקע מפורט ולנושא הריסות בתים".
תכנית תמל/1002 – תל השומר צפון:
ביום 9.12.2014 היתקיים דיון בתמל/1002 בראשות מנכ"ל משרד הפנים ובנוכחות נציגת העותרת.
כפי שקבע כב' השופט אלרון בעירעור אפולוניה:
"במקרה דנן, משנקבע בתכנית כי לא יינתנו היתרי בניה מכוחה אלא לאחר השלמת סקר הסיכונים, וכי יוקם צוות מלווה שתפקידו להבטיח בין היתר מענה ל"היבטים סביבתיים בין השאר ביחס לזיהום המים והקרקע" הרי שהסיכונים הסביבתיים הנובעים מאישור התכנית מתאיינים.
...
לפיכך, טוענת העותרת, המסקנה היא שתכנון השטח נעשה ללא "תשתית המידע הנדרשת", ולכן יש לבטל את החלטת הותמ"ל שאישרה את תכניות תל-השומר, ולקבוע כי אפשר יהיה לדון בהן מחדש רק לאחר איסוף מלוא הנתונים הסביבתיים (סעיפים 2 – 5 לסיכומי העותרת).
מקובלת עלי עמדת המדינה כי המדובר במחלוקת מקצועית, והעותרת לא הצליחה להראות כי דווקא עמדתה המקצועית היא המוצדקת, וכי עמדת המדינה איננה סבירה.
בעניין זה נקבע בערעור אפולוניה כי:
"סקר הסיכונים אמנם מהווה נדבך משמעותי אשר בלעדיו לא ניתן לבצע את הוראות התכנית ולשקם את הקרקע; אך הוא אינו צפוי להשפיע על הוראות התכנית עצמה. משכך, אין כל חובה שבדין לכלול את סקר הסיכונים בתסקיר – וממילא איני סבור כי אישור התכנית לפני השלמתו לוקה בחוסר סבירות. מאחר שאני סבור כי סקר הסיכונים הכרחי לשם ביצוע הוראות התכנית, הרי שהשלב המתאים להשלמתו הוא בטרם מתן היתרי הבניה על פי התכנית – וזאת בהתאם להוראות התכנית עצמה." (שם. פסקה 12 לחוו"ד של כב' השופט אלרון).
בענייננו, איני מוצאת פגם בהחלטה לדון ולקדם את תכניות תל-השומר באמצעות הותמ"ל ובהתאם להוראות חוק הותמ"ל.
סוף דבר:
העתירה נדחית.