ההליכים עד כאן והצורך בהכרעה בהליכים לגופם
ההליכים שלפניי
עיקר ההחלטות ניתנו בתחילה בערעורה של אנה, ומאוחר יותר אוחדו הדיונים בשלושת התיקים, אולם היתייחסות המשיבה, גם במסגרת ערעורה של אנה, נוגעת לשאלה העקרונית, ועל כן אציג את ההחלטות והתגובות על פי הסדר הכרונולוגי בו ניתנו (תוך שאציין באיזה תיק מדובר, עד לשלב בו אוחדו התיקים).
אולם, כבר בבקשה השנייה לארכה, הבהירה הפרקליטות כי הארכה נידרשת לצורך "אישור ובדיקה נוספים, מול הגורמים הרלבאנטיים במשרד הבריאות...". משהרשות נימנעה מהגשת תגובה במועד, על אף הארכות שביקשה וקיבלה לצורך כך, ולאור דחיפות העניין, החלטתי ביום 22.09.22 כי תנתן לאנה אשרת 2(א)(5) כסעד זמני למשך ששה חודשים, והוריתי לרשות להגיש תגובה כתנאי לקביעת דיון בעירעור עצמו, שאחרת יוארך הסעד הזמני עד למועד שבו ניתן יהיה להגיש בקשות פרטניות למקלט מדיני לאזרחי אוקראינה.
ניתן לומר כי מדיניות אי ההחזרה מעגנת מעין "חזקת פליטות זמנית". על פי אמנת הפליטים מי שמוגדר כפליט זכאי למגוון זכויות וחסינויות המפורטות באמנה, שהחשובה שבהם היא ה-non refoulement, החסינות מפני גירוש או החזרה למקום שבו חירותו וחייו של הפליט בסכנה.
בבג"ץ 3877/21 א.ס.ף - ארגון סיוע לפליטים ולמבקשי מקלט בישראל נ' שר הרווחה והבטחון החברתי (נבו 22.1.24), שדן בזכות אזרחי אוקראינה לטפול רפואי וזכויות סוציאליות, הודיעה הממשלה לבית המשפט, כי קיבלה החלטה בעיניין זה (החלטה 1212 של הממשלה ה-37 מיום 31.12.23), שעניינה: "המשך מתן סיוע הומניטארי לאזרחי אוקראינה שנמלטו מהמלחמה בארצם ואינם זכאי שבות", שבמסגרתה הוחלט – בין היתר – "להטיל על שר הבריאות ועל שר האוצר להתקין, עד ליום 31.3.2024, תקנות מכוח סעיף 56 לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, לקביעת הסדר בטוחי למתן שירותי בריאות בהקף ובתנאים שיקבע עבור כלל הקבוצות שמיושמת כלפיהן מדיניות אי הרחקה מישראל נכון למועד החלטה זו ושנכנסו לישראל עד ליום 7.1.2024, זאת בכפוף ליישום סעיף 4(ח) להחלטה", שלפיו "המשך מתן הסיוע בהתאם לאמור בסעיף 3 בחודשים אפריל ואילך תידון בין משרד ראש הממשלה ומשרד האוצר ותובא להארכה בהחלטת ממשלה נוספת ככל שידרש והכל בהתאם לסעיף 40 ו-40א לחוק יסודות התקציב". בית המשפט הורה למשיבי הממשלה להגיש: "תצהיר משלים עד ליום 11.4.2024, ובגדרו יימסר פירוט מלא על אודות התקנות שיותקנו בהתאם להחלטת הממשלה האמורה.". עתירה נוספת נדחתה גם היא לאור החלטות הממשלה לעיל (בג"ץ 6277/23 א.ס.ף - ארגון סיוע לפליטים ומבקשי מקלט בישראל נ' ממשלת ישראל (נבו 13.09.2023).
...
בנוסף לחוסר היעילות, וההכבדה על בית הדין לעררים ועל בית המשפט, יש בכך משום פגיעה חמורה בשוויון (המתחייב גם מכוח אמנת הפליטים)
לאור כל האמור לעיל, אינני מקבלת את בקשת הרשות למחוק את ההליכים מפאת התייתרותם, והחלטה זו ניתנת על אף שלטענתה הסעדים שהתבקשו אושרו אך לאחרונה והיא תנפיק למערערים ולמבקשים אשרות שהייה זמניות באופן פרטני.
אדגיש כבר בשלב זה כי לכתחילה לא ניתנו לאזרחי אוקראינה זכויות כלשהן (ראו החלטתי בעניין סמרנובה), ורק בהתערבות בתי המשפט, קיבלו את הזכות לעבוד (ולו באמצעות הסדר אי אכיפה), וזכויות רפואיות מסוימות.
סוף דבר
הרשות תנפיק, לכלל אזרחי אוקראינה השוהים בישראל תחת ההגנה הזמנית, וכל עוד ההגנה הזמנית בתוקף אשרה מסוג 2(א)(5) וזאת לא יאוחר מיום 3.3.24.