דיון והכרעה
הערך החברתי המוגן שניפגע כתוצאה מבצוע עבירת הסיוע לזיוף מיסמך בכוונה לקבל באמצעותו דבר בנסיבות מחמירות, בנסיבות מקרה זה, הנו קניינו של הזולת, בנותיה של המנוחה, שלוּ צלחה מזימתה של הנאשמת, היו מפסידות ממון רב. בשים לב לכך כי המסמך שלזיופו סייע הנאשם הוא צוואה, שהוא מיסמך משפטי, יש במעשה זה גם פגיעה בסדר החברתי ובסדרי המשפט, נוכח הניסיון להטעות את בית המשפט.
למעשה, גם אם הייתי סבור כמו המאשימה שיש לגזור את דינו של הנאשם בהשוואה לעונשים שהושתו על הנאשמת (ולוּ בשל מעשיה באישום בו נטל חלק הנאשם) ועל מר ברבר, תוך השוואת חלקו לחלקם, השוואה זו כשלעצמה הייתה מלמדת כי יש להשית על הנאשם עונש נמוך בהרבה מזה שהמאשימה עתרה לו. מיתחם העונש ההולם שנקבע בגזר דינה של הנאשמת לאישום בו הנאשם נטל חלק, היה 18 חודשי מאסר.
ההלכה היא, כי המנעות מהרשעה תתאפשר רק בנסיבות יוצאות דופן, בהן לא מיתקיים יחס סביר בין עוצמת פגיעתה של ההרשעה הפלילית בנאשם האינדיבידואלי לבין תועלתה של ההרשעה לאנטרס הצבורי-חברתי הכללי וחומרתה של העבירה (ע"פ 9893/06 לאופר נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו, 31.12.07; רע"פ 432/85 רומנו נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו, 21.08.85); ע"פ 2669/00 מדינת ישראל נ' פלוני, פ"ד נד(3), 685 (2000)).
בגזר דינה של הנאשמת התייחסתי באריכות לשהוי הניכר שנקטה המאשימה במקרה זה, וציינתי כי לא ניתן לקבל כי תיחלוף תקופה של 6 שנים מאז ניפתחה החקירה ועד להגשת כתב האישום, שעה שהנחיית היועץ המשפטי לממשלה (הנחיה מס' 4.1202 בעיניין משך טפול התביעה עד להגשת כתב אישום) מדברת על סיום טפול בתיק בעבירות מעין אלו בהן הורשע הנאשם בתוך 18 חודשים.
...
ואולם, נוכח ברירת המחדל המפורשת, אני סבור כי הפגיעה הקונקרטית האפשרית במידה מרובה במקרה זה, במידה וההרשעה תיוותר על כנה, בשים לב לעיסוקו של הנאשם במתן שירותי מטבע, מובילה ליחס בלתי סביר בין הנזק הנגרם מההרשעה לבין חומרתה של העבירה בנסיבותיה.
"חלוף הזמן בלא שהעושה חזר לסורו... אף ללא טיפול עונשי, מהווה סימן שמימוש האחריות הפלילית התייתר והאחריות עצמה טעונה מחילה; מערכת יחסים תקינים שהתרקמה בין העושה וסביבתו, עשויה לחייב יציבות חברתית. כל אלה, השכחה, המחילה והיציבות החברתית, ביחד, מוליכים אל המסקנה כי טובת הציבור והפרט, כאחד, תובעת להניח לדברים, ולהסתפק בהתפתחות החיובית של הדברים, כפי שהזמן והנסיבות גרמו לה". דברים אלו של פרופ' ש.ז. פלר בהתייחסותו להצדקת מוסד ההתיישנות בפלילים (יסודות בדיני עונשין, כרך ב (תשמ"ז), עמ' 622) נכונים בשינויים המתחייבים גם לעניין שאלת השיהוי והשפעתה על העונש.
בשים לב לכל האמור, אני סבור כי מקרה זה הוא מקרה שנסיבותיו מקימות יחס בלתי סביר בין עוצמת פגיעתה של ההרשעה הפלילית בנאשם לבין תועלתה של ההרשעה לאינטרס הציבורי-חברתי הכללי וחומרתה של העבירה (ע"פ 9893/06 לאופר נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו, 31.12.07)), ואני מורה על ביטול הרשעתו של הנאשם.