המשיב הגיש בשנת 2004 לבית משפט זה תביעה לקבלת פיצויים עבור המקרקעין המופקעים (ת.א. 1837/04, להלן – "תביעת הפיצויים") נגד המבקשת ונגד הועדה המקומית (שיצוין, כי היא וועדה מרחבית המאגדת מספר יישובים).
התביעה ותמצית הטענות
המבקשת הגישה את התביעה ב-ה"פ 69503-05-19, במסגרתה היא עותרת למתן פסק דין הצהרתי שיקבע כי הסכם הפשרה ופסק הדין (בתביעת הפיצויים) "בטלים מעיקרם" ויורה על סגירת תיק ההוצל"פ.
המשיב הגיש את התביעה ב-ה"פ 25958-06-19, במסגרתה הוא עותר "לשום את המקרקעין עקב אי יכולתו של המבקש לבצע בעין את פסה"ד שניתן עקב הסכם הפשרה וקיבל תוקף של פס"ד מיום 13.11.2007 כאשר נעדר סעיף של פיצוי חלופי חוץ מפיצוי במקרקעין", וכן הוא עותר לשום את הנכס בסכום של 2,470,000 ₪, בהתאם לחוות דעת המומחה מטעמו.
בעיניין זה יצוין, כי בחוזר מנכ"ל משרד הפנים מס' 1/2004 נקבע כי "כל הסכם הטעון אישור אשר לא אושר על ידי השר או הממונה, יראוהו כהסכם אשר סרב השר לאשרו".
עוד יצוין, כי בהתאם לסעיף 7(ג) לחוק הרשויות המקומיות (ייעוץ משפטי), תשל"ו – 1975: " לא תתקשר רשות מקומית בעיסקה הטעונה אישור המועצה, אלא אם כן הוגשה לה חוות דעת מנומקת בכתב של היועץ המשפטי שלפיה אין מניעה לאשר את העסקה; החוזה וחוות הדעת המשפטית יישלחו לחברי המועצה עם ההזמנה לישיבת המועצה שבה יידון אישור החוזה".
לא הוצגה חוות דעת בכתב של היועץ המשפטי של המבקשת בדבר העסקה שבהסכם הפשרה, וכמובן שלא נשלחה כל חוות דעת לחברי המועצה בעיניין זה.
הוראת החוק הנוספת מתייחסת באופן ספציפי להקצאת מקרקעין חילופיים כפצוי בעקבות הפקעה – סעיף 191 לחוק התיכנון והבניה, תשכ"ה – 1965, לפיו: "הוועדה המקומית, בהסכמת הוועדה המחוזית, רשאית לבוא לידי הסכם עם בעל מקרקעין שהופקעו על ידיה, כי במקום תשלום כסף תמורתם יועברו לו מקרקעין אחרים, בתחום התכנית או מחוצה לו, לסילוק מלא או חלקי של תביעותיו הנובעות מההפקעה".
לא הוצגה הסכמה של הוועדה המחוזית להקצאת הקרקע החילופית כפצוי על המקרקעין שהופקעו.
אמנם, בפסק דין בית הרכב הנ"ל נקבע גם (בעקבות פסק דין קודם של בית המשפט העליון: בג"ץ 6231/92 זגורי נ' בית הדין הארצי לעבודה, פ"ד מט(4) 749), כי ניתן לחייב את הערייה, שהייתה צד להסכם כזה, להשיב, באופן מלא או חלקי דברים שקבלה מהצד השני בעקבות ההסכם, בהתאם להוראות סעיפים 30 ו-31 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג – 1973 (וניתן גם לפטור אותה מכל השבה), אולם בעניינינו המקרקעין המופקעים לא הופקעו בעקבות ההסכם, ההפקעה נעשתה שנים רבות קודם לחתימת ההסכם, וכל שנקבע בהסכם הוא הפצוי המגיע למשיב בעקבות ההפקעה, כך שאין לעירייה מה "להשיב" בעקבות ביטול ההסכם.
...
המסקנה הנובעת מהוראות החוק האמורות ומפסק דינו של בית המשפט העליון היא, שהסכם הפשרה, וכך גם פסק הדין שנתן לו תוקף, אינם מחייבים את המבקשת.
המסקנה, לפיה דין הסכם הפשרה ודין פסק הדין שנתן לו תוקף להתבטל, מחייבת גם את דחיית תביעת המשיב, המתבססת על התחייבות המבקשת להקצאת הקרקע החילופית לפי הסכם הפשרה (וכמובן שהיא מייתרת את המחלוקת ביחס לחוות דעת השמאים).
אני קובע בזה כי הסכם הפשרה שנחתם בין הצדדים ופסק הדין שנתן לו תוקף ב-ת.א. 1837/04 – מבוטלים ואינם מחייבים את המבקשת או את הוועדה המקומית;
תביעת המשיב (ה"פ 25958-06-19) – נדחית;
יחד עם זאת יובהר, כי המשיב זכאי ורשאי להגיש תביעה חדשה לתשלום פיצויים עבור המקרקעין המופקעים;
אין צו להוצאות בקשר לשתי התביעות.