מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה להעברת דיון בענייני ראייה מבית דין רבני לבית משפט לענייני משפחה

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2021 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

] ויובהר: עד כמה שניתן להבין מן העתירה, טענות העותר מופנות הן נגד העובדה כי בתי הדין הרבניים אינם מכירים בזכות קנויה של בעלי הדין לחקור עדים מומחים הממונים על ידי בית המשפט (ראו סעיף 87(ב)(2) לעתירה.
תקנה 258(יב) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד – 1984 (להלן: "התקנות"), שכותרתה "חוות דעת של מומחה בעינייני מישפחה" קובעת בסעיף קטן (א) כי בית המשפט לעינייני מישפחה רשאי למנות מומחה מטעמו, אשר יגיש לו חוות דעת בכתב.
ואולם בית הדין הרבני הגדול (ראו תיק (גדול) 7894-62-1 פלונית נ' ארנטרוי [פורסם בנבו] (1.4.2008)) קבע זה מכבר, בהסתמך על הוראות תקנה 258(יב) לתקנות, כי "בית הדין, כמו כל בית משפט, רשאי למנות מומחה מטעמו אף ללא הסכמת בעלי הדין. האובייקטיביות של מומחה מטעם בית הדין גדולה יותר ממומחה הממונה על ידי בעל דין, אשר מטבע הדברים מצפה לתוצאה מסוימת במשפט המתנהל בעיניינו. בדרך כלל, יסמוך בית-הדין את ידיו על חוות דעת המומחה ומסקנותיו ולא יסטה מהן אלא אם קיימת הצדקה עובדתית או משפטית יוצאת דופן לעשות כן [...]" קביעה עקרונית זו אינה מגלה עילה להתערבות, לאור זאת שעולה היא בקנה אחד עם הוראות תקנה 258(יב) לתקנות, אשר הראציונאל העומד בבסיסה שריר גם כאשר מדובר בדיון בעינייני מישפחה המתנהל במסגרת בית הדין הרבני [.
בנסיבות אלה סבורני כי השאלה אם יש יסוד של ממש לטענות כי החלטת בית הדין לא נתנה לטובת הקטינים או לחוות הדעת בעיניינה של זו את המשקל הראוי, יסוד שעליו אפשר להשתית העתרות לבקשת רשות ערעור ולבחינת הטענות אף שאין מדובר בעירעור בזכות, ראוי שתבחן לאור עמדתה של האפוטרופוס לדין שעליה נסמכו הידיים ושאותה יש לראות כאמונה על עמדה המייצגת את טובת הקטינים עצמם ולא את רצון הוריהם או מה שעיניהם הטוחות של ההורים רואות כטובת הקטינים מתוך ראייה המשוחדת על ידי האנטרס האישי או התחושות של איש כלפי עמיתו.
המשיב ביקש כי נחייב את המבקשת בהוצאותיו בסך 10,000 ש"ח, אולם לאחר שיקול דעת ומאחר שאכן לא נזקקנו לקבוע דיון בעיניינן של הצדדים ובקשת רשות העירעור נדחית בלעדיו, לאחר שלא נזקק המשיב אלא לתגובה קצרה יחסית, מוצאים אנו לנכון להעמיד את ההוצאות על הסכום האמור של 2,000 ש"ח ולקבוע כי הערובה האמורה שהופקדה בקופת בית הדין תועבר למשיב בגין הוצאותיו.
...
בהחלטה קודמת הועברה שמשמורת (שהייתה משותפת אם כי המבקשת טוענת כי לא חולקה בפועל בחלקים שווים) לידי המשיב באופן זמני, תוך שבית הדין קמא קובע כי ישקול את החזרת המצב לקדמותו על בסיס טובת הילדים ושינוי בהתנהלותה של האם שמחמתה הוסקה המסקנה כי טובתם דורשת את העברת המשמורת למשיב.
המשיב ביקש כי נחייב את המבקשת בהוצאותיו בסך 10,000 ש"ח, אולם לאחר שיקול דעת ומאחר שאכן לא נזקקנו לקבוע דיון בעניינן של הצדדים ובקשת רשות הערעור נדחית בלעדיו, לאחר שלא נזקק המשיב אלא לתגובה קצרה יחסית, מוצאים אנו לנכון להעמיד את ההוצאות על הסכום האמור של 2,000 ש"ח ולקבוע כי הערובה האמורה שהופקדה בקופת בית הדין תועבר למשיב בגין הוצאותיו.
סוף דבר: בקשת רשות הערעור נדחית.
בנוסף תשלם המבקשת 2,000 ש"ח הוצאות משפט לטובת אוצר המדינה.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

בעיניין זה נקבע בפסיקה זה מכבר כי עיקרון הסמכות הנמשכת יחול במקום בו בית המשפט או בית הדין "דן ופסק": "עיקרון הסמכות הנמשכת חל במצבים בהם בית הדין דן ופסק בענין שלפניו, ועל כן מן הראוי
634 שם נקבע כי: ( 8578/01 חליווה נ' חליווה ואח' , פ"ד נ"ו ( 5 ראו בג"צ 8578/01 "בנסיבות העניין אין באישור ההסכם כפסק דין על ידי בית המשפט לעינייני מישפחה בכדי
( נ' בית הדין הרבני הגדול לערעורים (פורסם ביום 07/02/2013 תחילה יש לבחון, האם היתקיים דיון עינייני במזונות הקטינים (דהיינו, "דן ופסק") ובשלב השני, ככל שלא היתקיימה הדרישה בשלב הראשון ולא היתקיים דיון עינייני, יש לבחון האם קופחו צרכי הקטינים במזונות שנפסקו לטובתם במסגרת הסכם הגירושין.
עוד אוסיף כי התובעת אומנם טענה כי אולצה לחתום על ההסכם לצורך קבלת גטה, אלא שטענה זו אינה מתיישבת עם העובדה שהתובע הוא שעתר לקבלת גט והתובעת היא שבקשה שלום בית בדיון במסגרת דיון שהתקיים בבית הדין הרבני.
הכנסות הצדדים אומר כבר עתה כי בכל הנוגע להכנסות הצדדים התרשמתי כי שני הצדדים אינם מגלים בפני בית המשפט את כלל הכנסותיהם שכן לשני הצדדים הפקדות כספים בלתי מוסברות במזומן וכך גם העברות כספים.
אומנם טען הנתבע כי מדובר בהלוואות אותן נטל מאנשים שונים נוכח מצבו הכלכלי הרעוע, אלא שבהעדר כל ראייה לכך, אני דוחה הטענה ומוצאת לנכון להעמיד אף את שכרו על סך של 10,000 ₪ בממוצע לחודש כטענת התובעת.
...
טענות הנתבע דין התביעה להידחות מהטעם שעסקינן בהגדלת מזונות על פי ההסכם ושעה שהצדדים התדיינו בנושא מזונות הקטינים בבית הדין הרבני לו שמורה הסמכות לדון בהגדלתם.
משכך, אני קובעת שביחס לבן הגדול קיימת חלוקת זמנים שוויונית.
משכך ושעה שקיימת חלוקת זמנים זהה בין ההורים ביחס לבן הגדול אשר שוהה בפנימייה, לאור קביעתי לעיל לפיה שכרם של ההורים דומה עד זהה והואיל וממילא על פי הפסיקה צרכיו של הבן הגדול מגיעים בעת שהותו בבית ההורים מגיעים לכל היותר לחצי, אני קובעת שכל אחד מההורים יישא במלוא צרכיו בעת שהות הקטין בביתו ולא מצאתי מקום לקבוע כי רכיב זה שנקבע בהסכם שנערך בין הצדדים יוותר על כנו.
סוף דבר אם כן, התוצאה אליו הגעתי אינה שונה מהותית מהמזונות שנקבעו בהסכם ואני קובעת 15 ₪ שהנתבע יישא במזונות הקטינים הבת והבן הקטן בסך כולל של 2,400 ש"ח לחודש ( 1,200 עבור כל אחד מהקטינים) ולעת הזו וכל עוד הבן הגדול נמצא בפנימייה, הוא פטור מתשלום מזונותיו.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

המומחה ציין כי העניין נבדק על ידו, והבהיר כי לאיש היה חוב בכרטיס החו"ז כלפי החברה, וכי לטענת האיש כתוצאה מהשריפה שהתרחשה, נוצרו לחברה חובות לספקים ונותני שירות, ומשום כך הועבר הסכום הנ"ל לחברה, והקטין את יתרות החוב של האיש לחברה.
עוד נקבע בפסיקה, כי "דרך כלל, יש לקבוע כי תחילת מועד החיוב לא יקדם ממועד מתן החלטה על פירוק השתוף בפועל על ידי בית המשפט הדן בעיניינם של בני הזוג", וכי "מעת שבן הזוג שעזב את הדירה הגיש תביעה לפירוק שתוף, הרי גילה דעתו שאין הוא מסכים לא לשימוש הייחודי ולא לויתור על דמי שימוש ראויים. יתר על כן, כפי שהובא לעיל, גם לשיטת הגורסים כי בין בני זוג אין מקום לפסיקת דמי שימוש ראויים, הרי הפיתרון לפגיעה בזכות הקניינית ועשיית העושר של בן הזוג האחר, יימצא בדרישה לפירוק השתוף" (ראו: עמ"ש 7396-12-09 פלונית נ' אלמוני (21.04.2013) מכל מקום, הפסיקה מדגישה את שיקול הדעת הרחב הנתון לבית המשפט לעינייני מישפחה בעת פסיקת דמי השמוש הראויים בין בני זוג תוך שיקלול כלל הנסיבות (ראו: בע"מ 9126/05 פלונית נ' פלוני (26.01.2006)).
ראשית, האיש לא הביא ראייה כלשהיא בתמיכה לטענתו כי נאלץ לעזוב את בית המגורים בעקבות תלונות שוא שהגישה האשה.
יתרה מכך, האשה צרפה לתצהירה פסק דין חלקי מיום 9.12.2019 מאת בית הדין הרבני, במסגרתו נקבע בין היתר כדלקמן: "... יש לדחות את תביעת הגירושין של הבעל, הבעל לא הוכיח כל עילת גירושין ולנוכח העובדה שהוא אשר עזב את הבית עליו נטל ההוכחה לסיבת עזיבתו את הבית ומרידתו באישתו. יתרה מכך, לאחר שהבעל הודה שיש לו קשר זוגי עם אישה זרה (קשר שהוסתר מהאשה ואשר לגביו שיקר בביה"ד במצח נחושה...) הרי שנתגלה סודו, סוד עזיבת הבית, ולכן יש לדחות את תביעת הגירושין על הסף..." (ראו נספח 5 לתצהיר האשה).
במסגרת פסק הדין נקבע, בין היתר, כי האשה עתרה בתביעתה לאיזון כולל של כל הזכויות ולא לפירוק שתוף לפי חוק המקרקעין, וטענה כי ברצונה לרכוש את חלקו את האיש בבית הצדדים כנגד כספי האיזון, בעוד האיש לא הגיש מטעמו תביעה לפירוק השתוף.
היה עדיין בחיתוליו ולא הניב כל רווח, ונוכח הפרסומים אודות שני העסקים שהוצגו לפניי, דוח רווח והפסד לשנת 2020, והרווח לו טענה האשה בדיון בבית הדין הרבני, ומאידך, בשים לב לטענת האשה כי מדובר ברווח המתקבל לפני תשלומי ההוצאות, מצאתי כי יש להעמיד את הכנסתה של האשה משני העסקים יחד או לחילופין את פוטנציאל הישתכרותה בסך 8,000 ₪ נטו לחודש.
...
ואולם, להשלמת התמונה יצוין כי העובדה שהאישה מתגוררת בבית הצדדים עם הקטינים ללא תשלום דמי שימוש נלקחה בחשבון במסגרת החלטתי לעניין מזונות האישה והקטינים, כמפורט בהמשך.
עם זאת, ונוכח החלטתי לפירוק השיתוף בבית הצדדים, החל מהמועד שבו האישה תעזוב את בית הצדדים, וככל שתשכור דירה למגוריה ומגורי הקטינים או תרכוש דירה למגוריה, יישא האיש בתוספת תשלום עבור רכיב המדור בסך 50% מדמי השכירות או תשלום המשכנתא החודשי, וזאת עד לסכום מקסימלי של 2,000 ₪ לחודש (כאשר אף בקביעת סכום זה לקחתי בחשבון בין היתר, את פוטנציאל ההשתכרות של הצדדים ואת מגורי האישה בבית הצדדים במהלך ניהול ההליכים המשפטיים).
לסיכום, בנסיבות אלו החיוב במזונות יהא כדלקמן: האב יישא בתשלום מזונות הקטינה ק' בסך 1,900 ₪ לחודש, וזאת עד הגיעה לגיל 6.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

העותר והמשיבה נישאו בשנת 2004, ולאחר שיחסיהם עלו על שרטון, הגישה המשיבה תביעת מזונות ומדור וכן תביעה למשמורת ילדים בבית המשפט לעינייני מישפחה בתל אביב-יפו (להלן: בית המשפט).
במסגרת ההסכם הצהירו השניים על הסכמתם להתגרש כדת משה וישראל במועד שיקבע בית הדין הרבני האיזורי, והסדירו עניינים שונים, ביניהם עזיבת הדירה בה גרו על ידי המשיבה, הסדרי הראייה והשהייה של ילדיהם, מזונות ומדור הילדים וחלוקת המיטלטלין בדירה.
כפועל יוצא, "תניית גישור", כמו "תניית בוררות" וכמו הסכמה על העברת סמכות השיפוט (העניינית או הבין-לאומית) לערכאה אחרת מזו המוסמכת לידון בעיניין על פי דין – פועלת אומנם במישור החוזי שבין הצדדים, אך אין בכוחה לשלול את סמכותה של הערכאה אותה הסמיך המחוקק (ראו: ע"א 5666/94 סנקרי נ' Julius Blum G.M.B.H, פ"ד נ(4) 73, פסקה 7 (19.11.1996); יואל זוסמן סדרי הדין האזרחי 42-41, 78-77 והאסמכתאות המובאות שם (1995)).
די לציין, לעניין זה, את פסק הדין לגירושין שהזכיר את הסכמת העותר בעיניין, ואת הודאת העותר כי לא העלה במפורש, ולו פעם אחת – במשך מספר שנים בהם נדונה תביעת הכתובה, את סוגיית סמכות בית הדין, את תחולת הסעיף הנידון מהסכם הגירושין ואת רצונו לפנות להליך גישור (ראו והשוו: בג"ץ 141/71, פ"ד כה(2) 471, 474 (1971); רע"א 5771/07 קדמן נ' ישע – אגודת עובדים להתיישבות חקלאית שיתופית בע"מ, פסקה 20 (17.12.2009); בג"ץ 450/12 פלונית נ' בית הדין הרבני הגדול, פסקה 7 (5.2.2012)).
ודוק, ברי כי הגשת ההסכם לבדה אינה מספיקה בהקשר זה. זאת ועוד, אף אם נניח כי מחדלו של העותר מלהעלות את סוגיית ההפניה לגישור בפני בית הדין הרבני האיזורי בנסיבות האמורות אינו משקף הסכמה כאמור, הרי שהוא בודאי מקים השתק המונע ממנו את העלאת הטענה כי היה מקום להפנות את הצדדים להליכי גישור בבית משפט זה (ראו: בג"ץ 4686/15 פלוני נ' בית הדין הרבני הגדול בירושלים, פסקה 6 (20.8.2015); בג"ץ 6061/20 פלונית נ' בית הדין הרבני האיזורי בנתניה, פסקה 9 (16.9.2020); והשוו: רע"א 8426/20 הועדה המקומית לתיכנון ובנייה אצבע הגליל נ' שטרית, פסקות 13-12 (30.12.2021)).
...
לאחר עיון בעתירה ובנספחיה הגענו למסקנה כי יש לדחותה על הסף, אף מבלי להידרש לתגובת המשיבים.
מעבר לכך, דינן של טענות העותר להידחות אף לגופן.
העתירה נדחית איפוא בזאת.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

ביום 9.12.20 הודיע משרד השיכון לעותר כי בקשת כל אחד מבני הזוג לקבל את הדירה לידיו לאחר הפירוד הועברה להחלטת הועדה המיוחדת, אשר החליטה כי בדירה תמשיך להתגורר המשיבה (נספח 4 לעתירה).
הועדה ציינה כי החלטתה הסתמכה, בין היתר, על פסקי דין של בית המשפט לעינייני מישפחה ושל בית הדין הרבני שהוצגו לה, ועל דו"חות סוצאליים שונים שחלקם נערכו לצורך הדיון בועדה וחלקם נערכו לצורך ההיתדיינות בבית המשפט ובבית הדין.
העובדת הסוציאלית גם כתבה בדו"ח, כי היא ראתה שדלת חדרו של הבן הצעיר של המשפחה "נעקרה" –כלשונה – זאת לפי מה שנימסר לה על-ידי המשיבה, כיוון שהעותר רצה שיהיה לו שדה ראייה לחדרה שלה על מנת שיוכל לראות מתי היא יוצאת ונכנסת לחדרה.
זו הייתה בשלב מסוים היתרשמותו של בית המשפט לעינייני מישפחה, אשר בפסק דין מיום 6.6.18 דחה תביעה למדור שקט שהגישה המשיבה נגד העותר (נספח 32 לעתירה).
במצב דברים זה, בהנתן שהשיקול שעניינו הפעלת אלימות מצד אחד מבני הזוג הוא שיקול רלוואנטי להחלטת הועדה, ובהנתן היתרשמות שירותי הרווחה ממהימנות טענות המשיבה וילדיה, לא שוכנעתי כי נפל פגם בהחלטת הועדה, אשר יכול להצדיק את היתערבות בית המשפט.
...
רשויות הרווחה התרשמו שטענות המשיבה מהימנות, וכי הגם שהמשיבה תרמה את חלקה לקשיים שידעו בני הזוג, הרי שבסופו של דבר הפחד שלה מהעותר הוא אמיתי ומהימן.
במצב דברים זה, בהינתן שהשיקול שעניינו הפעלת אלימות מצד אחד מבני הזוג הוא שיקול רלוונטי להחלטת הוועדה, ובהינתן התרשמות שירותי הרווחה ממהימנות טענות המשיבה וילדיה, לא שוכנעתי כי נפל פגם בהחלטת הוועדה, אשר יכול להצדיק את התערבות בית המשפט.
אשר על כן, העתירה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו