האמור בדו"ח ועדת צמח מצטרף לחוות דעת, חלקן חסויות, מטעם המטה לבטחון לאומי, משרד החוץ וצה"ל, אשר נידרשות להיבטים המדיניים והבטחוניים של פיתוח משק הגז (ראו גם בהקשר זה כנס המכון למחקרי בטחון לאומי מיום 23.11.10 בנושא "תגליות הגז הטבעי: השלכות אסטרטגיות"); נוסיף לכך גם את השיקולים המדיניים שהועלו בפנינו במעמד המדינה בלבד, בין היתר על-ידי שר האנרגיה, המנהל הכללי של משרד החוץ וראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הבטחון בדיון מיום 14.2.16, המצביעים גם הם כי שקולי החוץ, הכרוכים בנדון דידן בשיקולי הבטחון, הם שיקולים ממשיים וכנים.
כך, סעיף 119ו(א) לחוק התיכנון והבניה קובע כי היתר הבניה להקמת מתקן גז כמשמעותו בחוק משק הגז הטבעי יינתן על ידי רשות הרשוי המוקמת בסעיף זה" (בג"ץ 7737/14 עריית יוקנעם נ' המועצה הארצית לתיכנון ולבניה, פסקה 96 (22.12.2015)).
עמד על כך פרופ' זמיר:
"לכאורה, השר שהחוק העניק לו את הסמכות חייב להפעיל אותה לפי שיקול דעתו, אולם השר הוא חלק מן הממשלה. לפי סעיף 1 לחוק-יסוד: הממשלה, לא השר אלא הממשלה היא הרשות המבצעת של המדינה. בהתאם לכך האחריות הכוללת לבצוע החוקים ולניהול המדינה צריכה להיות מוטלת על הממשלה. העובדה שהחוקים מפזרים את הסמכויות בין השרים אינה צריכה להטעות: הדבר נעשה מטעמי נוחות ויעילות, ולא מטעמי עקרון. באופן עיקרוני צריך לראות את השרים כאילו הם מפעילים את הסמכויות שהחוקים מעניקים להם מטעם הממשלה או עבור הממשלה. רק כך אפשר להסביר את הכלל, שנקבע בסעיף 4 לחוק-יסוד: הממשלה, ש'הממשלה אחראית בפני הכנסת אחריות משותפת'. כיוון שאין אחריות ללא סמכות, צריך לתת בידי הממשלה כלים שיאפשרו לה לשאת באחריות המשותפת, כלומר כלים שיאפשרו לה להנחות את השרים, לתאם ביניהם, ובעת הצורך גם לחייב אותם לפעול לפי החלטת הממשלה. אכן, החוק נותן כלים כאלה בידי הממשלה [...] וחשוב במיוחד: נראה כי מבחינה משפטית החלטת הממשלה מחייבת כל שר להפעיל את סמכותו, לרבות סמכות שהחוק העניק לו במישרין, בהתאם להחלטת הממשלה, אף אם ההחלטה נוגדת את דעתו. אכן, בפועל השרים מקבלים על עצמם את מרות הממשלה גם בקשר לסמכויות שהחוק העניק במישרין לשר זה או אחר. בדרך כלל השר רואה עצמו כפוף למרות הממשלה בשל שיקולים עקרוניים, פוליטיים ואישיים גם יחד. עם זאת, חשוב הדבר שגם המשפט מכפיף את השר לממשלה. אמנם, למעשה השרים הם שמנהלים רבים מענייני היומיום של המדינה ולא הממשלה, אך אין זה משום שהממשלה אינה מוסמכת לנהל עניינים אלה, אלא משום שאינה מעוניינת בכך. הממשלה נוטה להקדיש את מרב זמנה לעינייני חוץ ובטחון, אולם, כאשר עניין כלשהוא נעשה בעיה בסדר גודל לאומי או במקרה של מחלוקת בין שרים, הממשלה עשויה לקבל על עצמה את הטיפול וההכרעה באותו עניין, יהיה אשר יהיה, והמשפט נותן לה את הכלים הדרושים לצורך זה (יצחק זמיר הסמכות המינהלית כרך א 418-417 (מהדורה שנייה מורחבת, 2010); בג"ץ 879/79 אפא"י אגודה שיתופית לפירות א"י בע"מ נ' שר התעשייה, המסחר והתיירות, פ"ד לד(2) 449, 457-456 (1980)).
הדברים עולים בבירור מתגובת המדינה לעתירות שלפנינו:
"בפתח הצגת הדברים, יצוין כי החלופה הראשונה שעמדה על הפרק, מבחינת חלק מנציגי המשרדים הממשלתיים, הייתה הוצאה כפויה של בעלי החזקה או פיתרון כפוי אחר. אולם, לאחר בחינת חלופה זו לעומקה, הגיעו נציגי הממשלה למסקנה [...] כי יש לנסות להגיע, במידת האפשר, להסכמות על המתוה המוצע מול חברות הגז. זאת, מכיוון שהעדר הסכמה יביא לדחייה משמעותית בפתוח המאגרים, בין היתר, לאור הצפי להליכי ליטיגציה ארוכים שצפויים היו להפתח בעקבות הפעלת חוק ההגבלים העיסקיים" (תגובת המדינה, פסקה 64).
...
לדעתי יש להותיר בידי חברות הגז את ההחלטה אם לבטל אם לאו את המתווה כולו בנסיבות אלה ועלינו לצמצם עצמנו אך ורק אל המסקנה המשפטית הנובעת מן הניתוח שערכנו והיא - בטלותן של הוראות הכבילה.
לפיכך, לדעתו, דינן של העתירות להידחות.
השורה התחתונה היא איפוא כאמור בסעיפים (א) ו-(ב) למעלה: הוחלט על ביטולו של מתוה הגז בשל פסקת היציבות (בלא שמצאנו מקום להתערבות שיפוטית בנושאים אחרים שעמדו על הפרק), תוך השעית הצהרת הבטלות לשנה כדי לאפשר הסדרה.