זהו פסק דין בשתי עתירות מנהליות שאוחדו, שבמסגרת בקשו העותרות לבטל את החלטות ועדת המכרזים של המשיבה מס' 1, ואת זכיית המשיבה מס' 2 במיכרז להקמה ולהפעלה של אתר פסולת בתחומי המשיבה מס' 1.
נפסק, כי גם אם הוראה שכזו אינה נקייה מספקות, הרי שאין להתיר למציע שהשתתף במיכרז מבלי להשיג על תנאיו, לטעון נגדם בשלב זה, משנוכח שלא זכה, שהרי יש בכך כדי לפגוע בעקרון השיויון (רע"א 9333/05 היולט-פקרד (ישראל) בע"מ נ' מיפעל הפיס, פסקה 7 (30.10.05); 4328/09 גרינברג נ' מיפעל הפיס, בפיסקה 6-5 (25.6.2009); ועע"מ 3597/20 ארבע איי התפלה בע"מ נ' מדינת ישראל - משרד האוצר, משרד האנרגיה ורשות המים (19.8.2020), ר' בפיסקה 47(ד) לפסק דינו של כב' השופט ע' גרוסקופף:"תנאי במיכרז השולל מהמשתתפים במיכרז את האפשרות לבקש סעדים זמניים הוא תנאי המעורר קושי לא מבוטל, ובית משפט זה טרם הכריע בשאלת תוקפו ... כשלעצמי, השאלה האם תנאי כזה תואם את תקנת הציבור, והאם ראוי לכלול אותו במכרזים צבוריים, היא שאלה המחייבת בחינה מעמיקה – ומוטב שהיועץ המשפטי לממשלה ייתן עליו את דעתו, ככל שיש כוונה לשלב תניה כזו במכרזים של המדינה. מאחר שלא שמענו טיעון בעיניין זה, אמנע מלהביע עמדה לכאן או לכאן. יחד עם זאת, משקיבלה על עצמה ארבע איי תנאי זה, ונמנעה מלתקוף את חוקיותו, אין היא יכולה להיתכחש לכך שכתוצאה מהתקדמות ההליכים נוצרה מציאות חדשה בשטח, וכי היא מהוה טעם נכבד שלא להחזיר את הגלגל אחורנית". ובפיסקה 3 לפסק דינה של כב' השופטת ד' ברק ארז:"תנאי במיכרז המגביל את הזכות לבקש סעד זמני – תנאי נוסף של המיכרז, שעיצב במידה לא מבוטלת את גורלו, הגביל מראש את זכותם של המשתתפים לבקש צו מניעה. לנוכח תנאי זה לא ניתן היה לעכב את הליכי המיכרז אפילו היו מועלות נגדו טענות כבדות משקל (וכפי שנוכחנו במקרה דנן טענה כבדת משקל כזו הייתה גם הייתה). שאלת חוקיותו של התנאי לא עמדה להכרעתנו במישרין בנסיבות שבהן המערערת לא תקפה אותו במועד, וממילא הסוגיה לא נדונה בפנינו. כשלעצמי, ציינתי במקום אחר כי התנייה מסוג זה מעוררת קשיים ... אני מבקשת איפוא להצטרף לדבריו של חברי השופט גרוסקופף באשר לכך שהשאלה של כשרות הכללתו של תנאי כזה במיכרז צבורי טעונה למצער בחינה עקרונית על-ידי היועץ המשפטי לממשלה. ... חסימה מוחלטת של האפשרות לקבל סעד זמני נגד החלטה בדיני המכרזים עשויה להיות מובנת מן ההיבט של יעילות במובן של קידום הליכי המיכרז במהירות וללא הפרעה. אולם, היא עשויה להכשיר החלטות פגומות במישור של טוהר המידות ועקרונות אחרים של דיני המכרזים, שפיצוי בכסף עשוי שלא לתת להן מענה מספיק מהיבטו של האנטרס הצבורי. אכן, המערערת לא תקפה תנאי זה במועד. אולם, מאחר שהסוגיה היא עקרונית וחורגת מגבולות ההגנה על המציעים במיכרז עצמם, ראויה הסוגיה להבחן, ויפה שעה אחת קודם".
אשר על כן, התניה האמורה מגבילה את העותרות לעתור לסעד של צו עשה.
העובדה כי גם העותרת נגב אקולוגיה הציגה רישיונות עסק לגבי אתרים שאותם היא מפעילה, הגם שרישיון העסק הוא על שם גוף אחר, ולא על שמה שלה, יש בה כדי לתמוך בעמדת המשיבות בהקשר זה.
פסילת הצעת בני וצביקה –
העותרת בני וצביקה התבססה בהצעתה על החלופה הראשונה בסעיף 3.3 הדורש כאמור "ניסיון בהפעלת אתר להטמנת פסולת יבשה ו/או אתר לקליטה ומחזור של פסולת בנין ב-7 שנים רצופות מתוך 10 השנים שקדמו להגשת הצעתו במיכרז זה".
כמו כן, לשם ביצוע עבודות ההקמה היא נדרשה להיות בעלת "יכולת להעמיד את המשאבים הכספיים הנדרשים לבצוע העבודות. המחזור העיסקי .... לכל אחת מהשנים שהסתיימו ביום 31 בדצמבר 2020, 2019 ו-2018 עולה על 15,000,000 ₪".
ועדת המכרזים קבעה כי: "מהמידע שבפני הועדה, המציעה אינה עומדת בתנאי הסף הקבוע בסעיף 3.3 לא בחלופה א' ולא בחלופה ב'.
...
בסופו של דבר סיכום כל הניסיון המצטבר, בהפעלה עם רישיון עסק, לא הספיק לעמידה בתנאי הסף, ועל כן בדין נפסלה הצעתה בהקשר זה.
הטענה נגד פסילת הצעת העותרת בני וצביקה בשל אי הצגת ניסיון מספק בהקמת אתרי קליטה –
טענת העותרת בני וצביקה היא כדלקמן – בתנאי סף זה היה על המציעים להציג ניסיון בהקמת אתרים לקליטת פסולת, בהיקף כספי מצטבר של 15 מיליון ₪.
סבורני, כי לא נפל פגם גם בקביעתה זו של ועדת המכרזים.
לפיכך, העתירות נדחות.העותרות תישאנה, יחד ולחוד, בהוצאות המשיבות – המועצה וקבוצת טלאור כראדי, בסך 25,000 ₪ לכל אחת מהן.