בצדק הפניתה המשיבה בהקשר זה אל רע"פ 1520/01 יעקב ורות שוויצר נ' יושב-ראש הועדה המחוזית לתיכנון ולבנייה (פ''ד נו(3) 595, 604 (18.3.2002) פסקה 6), שם אבחן בית המשפט בין טענת שהוי המופנית אל עותר שלא מיהר להגיש עתירתו כנגד פעולת הרשות לבין טענת שהוי כנגד הפעלת סמכות שלטונית, אך מעבר לאבחנה הכוללת הבהיר כך (שינוי הגופן במקור) –
"אולם כאשר הפעולה המינהלית שאותה אנו בוחנים נוגעת לאכיפת החוק, ההשתהות בהפעלת אמצעי האכיפה כשלעצמה לא תיצור מניעות כלפי הרשות האוכפת אלא במקרים קצוניים ויוצאי-דופן. רשות החייבת לבצע פעולות על-פי דין, ובייחוד רשות הממונה על אכיפת חוק, אינה יכולה להשתחרר מחובתה עקב העובדה שלא נקטה אמצעים למילוי החובה במועד. מכל מקום, בדרך-כלל, בנסיבות של אי-חוקיות, ובייחוד כאשר אי-החוקיות ברורה ומובהקת, המנעותה של הרשות מלפעול אין די בה כדי לבסס אינטרס מוגן של הפרט כנגדה ..."
בעניינינו, אף לו דובר במצב של השתהות חסרת הצדקה אין בכך כדי להוות עילה לאי הוצאת הצוו או ביטולו, במיוחד כאשר צו על פי סעיף 237(א) לחוק אינו צו נטול רקע אכיפתי קודם אלא צו שנועד לאכיפת צו שפוטי קודם, ועל כן האנטרס האכיפתי מוגבר.
אכן, דיני התיכנון המודרניים מחייבים לשקול גם שיקולים חברתיים וסביבתיים וכן שיקולים ארוכי טווח "מתוך אחריות ציבורית, לאומית, וחברתית, במבט להווה ולעתיד גם יחד. לפיכך דיני התיכנון כיום נותנים ביטוי גם לצורך בשימור הקרקע, ובוחנים את השפעותיהן הכלכליות, חברתיות, חלוקתיות ואקולוגיות של תכניות, לצד ההכרה בצורך בפתוח ובבנייה" (עניין אי התכלת, פסקה 38; כן ראו עע"ם 4881/08 אלמוג אילת (מ.ד.ע) 2000 בע"מ נ' הועדה המקומית לתיכנון ובניה אילת, פסקה י"ז (10.2.2010)).
"
לאור אמירות אלה, אין כל פסול בעובדה שהמשיבה בוחרת לעשות שימוש בכלים העומדים לרשותה מכח דיני התיכנון והבניה גם לשם השגת מטרות שונות הנוגעות למרקם החיים העירוני, ואין בשיקולים אלה כדי להטיל דופי בשימוש גם בכלי האכיפה המוקנים לה על פי החוק למטרות המהוות חלק מתכלית חקיקה זו.
בשולי העיסוק בהקשר זה אעיר כי דוקא בפסק הדין אליו הפנו המבקשים ביחס לשימוש בשיקולים זרים בעת הוצאת צו מינהלי, עפמ"ק (מחוזי ב"ש) 69880-10-18, קבע בית המשפט כי גם אם פעלה הרשות בחוסר שקיפות, ממניע זר ומבלי להביא דברים כהוייתם בפני בית המשפט, אין בכך כדי להביא לבטלות הצוו המינהלי שהוציאה, אלא אפשר שיש בה כדי להביא להתניית תנאים לבצוע הצוו ובעיקר לקביעת משך הזמן שינתן להתארגנות טרם ביצועו.
עוד הפנו המבקשים אל מבנה קניון "הדרים" בעיר נתניה בו, לטענתם, מתנהלים שיפוצים מסיביים ותוספת בניה של 5,000 מ"ר באגף המערבי והוא מתפקד כאתר בניה ולמרות זאת איפשרה המשיבה את איכלוסו על ידי משרד הרשוי המשרת בכל יום מאות תושבים וגם בכך יש לטענתם אפליה המצביעה על אכיפה בררנית.
"
מנגד קבע בית המשפט בעפ"א (מחוזי חיפה) 43093-01-20 ופא שיח' נ' היחידה הארצית לאכיפת דיני תיכנון ובנייה (2.3.2020, פסקה 57) –
"אבהיר, כי ההגנות במשפט הפלילי (ככל שהן רלבאנטיות למקרה זה או אחר) עומדות גם נגד צוי הריסה מינהליים. פגם חמור בהוצאת צו הריסה מינהלי, יכול להיות מסוג של "הגנה מן הצדק", כגון אפליה – אכיפה בררנית וכדו', ופגמים נוספים במעשה המינהלי, כגון שיקולים זרים, מטרה זרה, חוסר מידתיות קצוני, חוסר סבירות קצוני וכיוצ"ב, ככל שהם בדרגת חומרה גבוהה.
...
ראש לכל וללא כל קשר למסקנה אליה אגיע, אכן אין זה מן הראוי כי נושא משרה ציבורית בכירה ישתמש בלשון בוטה גם כלפי מי שלדעתו פועל שלא כדין, וכגודל הסמכות שמביאה עימה המשרה כך גודל האחריות והזהירות הנדרשת (כפי שמלמדת אותנו מסורת ישראל כי – "הקדוש ברוך הוא מדקדק עם סביביו אפילו כחוט השערה" (תלמוד בבלי מסכת בבא קמא דף נ' עמ' א) וברוח מטבע הלשון הצרפתית המוכרת – nobles oblige).
יתרה מכך, שם דובר בהחלטת ביניים ולא בהחלטה הסופית כאשר בדידן עוכב כבר ביצוע הצו למהלך ניהול ההתדיינות, במידה לא מבוטלת לאור המצב הקיים כיום במשק (ראו למשל החלטתי בתום ישיבת 30.8.20, עמ' 16 לפרוטוקול שורות 15-13), אך שיקול זה יורד מגדולתו עת יש להכריע את ההכרעה הסופית.
אשר על כן אני סבור כי גם בפסיקה אליה הפנו המבקשים וגם בסיטואציה הקיימת במשבר הנוכחי – עם כל הצער שבדבר – אין כדי להשליך על התוצאה במקרה זה, גם אם ינתן לה משקל בפרק הזמן שיקבע לשם התארגנות עד למועד בו יפקע עיכוב ביצוע הצו.