לטענת המערערים, על אף שבוטל פסק דינו של בית המשפט בעירעור הראשון, פסק הדין בוטל בשל השאלה האם גובל הנכס בשטח התוכנית, ולכן משנקבע שהנכס אכן גובל בשטח התכנית, יש להתייחס לדברי בית המשפט בעיניין הצורך במינוי שמאי מייעץ (סעיפים 19–20 לסיכומים מטעם המערערים).
טענת המערערים כי חובה היה על ועדת הערר למנות שמאי מייעץ, נסמכת על פסיקתו של כב' השופט בכר בעירעור הראשון שקבע כי התפתחות "ראויה וסבירה" של האיזור אינה מקנה לעותרים זכות לפיצויים "כל זאת, אפילו ראיתי טעם בטענת המערערים, ומבלי לקבוע מסמרות, כי נכון היה למנות בנסיבות שמאי יועץ לבחינת הנזק הנטען לו דובר אמנם במקרקעין גובלים" (פסקה 36 לפסק דינו של כב' השופט בכר).
אזכיר כי:
"ועדת הערר היא גוף מקצועי בעל ידע ומומחיות בנושא פיצויים והיטל השבחה. בית משפט זה אינו יושב כערכאת ערעור על החלטותיה של ועדת ערר בשאלת אופן חישוב היטל ההשבחה והוא אינו מחליף את שיקול הדעת המקצועי של חבריה בעינייני תיכנון ובניה בשקול דעתו. בית המשפט בוחן את אופן הפעלת שיקול הדעת והאם ההחלטה שנתקבלה מצויה בגדר מיתחם הסבירות בהיותה החלטה שרשות מנהלית סבירה יכולה הייתה לקבל בנסיבות העניין. היתערבות בית המשפט בהחלטת ועדת הערר תעשה רק אם נפל בה פגם מתחום המשפט המנהלי, כמו חוסר סמכות, חוסר סבירות, אפליה, הפעלת שיקולים זרים, חוסר תום לב, ועוד" עמ"נ (מינהליים ת"א) 65422-12-15 הועדה המקומית לתיכנון ובנייה הרצליה נ' קוזניץ בוריס (פורסם בנבו, 29.10.2017).
לצד שיקול הדעת של ועדת הערר, שהרכבה המקצועי נקבע בחוק (ראו סעיף 12ו לחוק), קבע בית המשפט העליון שלושה תנאים מצטברים, שרק בהתקיימם ניתן לשקול מינוי שמאי מייעץ, ואף זאת בלא לכבול את שיקול דעתה של וועדת הערר;
"המטרה שבבסיס מינוי השמאי המייעץ היא לאפשר מתן חוות דעת מקצועית בשאלות שמאיות במהותן המונחות לפני ועדת הערר. הגם שועדת הערר מהוה כשלעצמה גוף מקצועי בעל מומחיות וידע בתחום, ההנחה היא שככלל, השמאי המייעץ נמצא בעמדה מקצועית מתאימה לחוות דעתו בשאלות כגון אלו (עניין גלר, בפיסקה 7; להרכב הועדה ראו סעיף 12ו לחוק). ודוקו: לא בכל מקרה תבקש ועדת הערר חוות דעת של שמאי מייעץ. החוק מורה כי הועדה רשאית לבקש חוות דעת כאמור; ובהעדר טעמים פרשניים ראויים לסתור, יש לפרש סעיף זה כסמכות רשות המקנה לועדה שיקול דעת באלו נסיבות ראוי למנות שמאי מייעץ. כדי שהועדה תמנה שמאי מייעץ, על התובע לעמוד בנטל הראשוני ולשכנע כי הוא עומד בדרישותיו של סעיף 197 לחוק. מבלי לקבוע מסמרות בהתייחס למהות והקף שיקוליה של ועדת הערר, נראה כי על מנת לעמוד בנטל, הרי שככלל על התובע לעמוד למצער בשלושה תנאים מצטברים: (1) עליו להוכיח זכות במקרקעין המזכה אותו בפצוי בגין פגיעה בהם; (2) להראות כי המקרקעין נמצאים בתחום התכנית הפוגעת או גובלים עמו; (3) לשכנע את ועדת הערר, ולו באופן לכאורי, כי חלה פגיעה במקרקעין כתוצאה מהתכנית. לשם כך מחויב התובע להגיש חוות דעת שמאית... ככל שועדת הערר מצאה כי העורר עמד בנטל ראשוני זה, או אז קמה שאלה שמאית הטעונה הכרעה ובמקרה כזה עליה לשקול מינוי שמאי מייעץ. ככל שהאחרונה סבורה כי נטל ראשוני זה לא הוּרם, היא רשאית להחליט כי אין מקום למנות שמאי מייעץ. על רקע אמת מידה זו אדרש לבקשה שלפניי." (בר"מ 6641/13 מרדכי קמינצקי נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה באר שבע (פורסם בנבו, 5.5.2014) (הדגשה שלי י.ש.).
למערערים לא קמה זכות קנויה כי הנוף הנשקף מדירתם, עת רכשו את הדירה, ישאר נוף פתוח, כאשר דירתם מצויה בלב מטרופולין ערוני אשר יש לצפות כי ימשיך להתפתח בשנים הבאות.
...
מכל האמור לעיל, ניתן לראות כי הן כב' השופט בכר והן בית המשפט העליון, לא קבעו כל קביעה פוזיטיבית המחייבת את ועדת הערר למנות שמאי מייעץ.
לאור כל האמור לעיל, סבורה אני כי החלטת ועדת הערר נכונה וסבירה, ולא מצאתי כול עילה מן הדין להתערב בה.
סוף דבר:
הערעור נדחה.
המערערים ישלמו לכ"א מהמשיבים הוצאות ההליך ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 10,000 ₪ (סה"כ 20,000 ₪ ) שיישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 30.11.18 ועד מועד תשלומם בפועל.