מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה לביטול רישום דת ולאום במרשם האוכלוסין

בהליך דנ"א (דנ"א) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

העותרים הם אזרחים ישראלים הרשומים במירשם האוכלוסין כבני לאומים שונים (רובם יהודים וחלקם בני לאומים אחרים).
בית המשפט אמנם שב וציין לאורך השנים כי מירשם האוכלוסין אינו הזירה המתאימה להכרעה בסוגיות רגישות של דת ולאום, והבהיר כי קביעותיו בסוגיות אלה אינן משום הכרעה בשאלות לגופן, אך הדיעה כי מדובר בסוגיות בלתי-שפיטות נותרה דעת מיעוט בלבד.
אוסיף לפני סיום, ברוח דבריו של בית המשפט המחוזי (כבוד השופט נ' סולברג), כי מובן שאין באמור לעיל כדי לבטל או לזלזל כהוא זה בתחושתם ובתפיסתם של העותרים כמי שמשתייכים ללאום ישראלי.
...
בפסק הדין נדחה ערעורם של העותרים על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בירושלים, אשר דחה את תביעת העותרים למתן סעד הצהרתי שלפיו הם בני הלאום הישראלי, וזאת על מנת שפסק הדין ישמש תעודה ציבורית לצורך שינוי פרט הלאום במרשם האוכלוסין בעניינם.
דין העתירה להידחות.
לאחר שבחנתי בקפידה את טענות העותרים הגעתי לידי מסקנה כי לא מתקיימים במקרה דנא התנאים לעריכת דיון נוסף, הקבועים בסעיף 30(ב) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984.
ראשית, הרגישות הציבורית והמורכבות הרבה הטמונות בשאלת קיומו של לאום "ישראלי", הן שהובילו למסקנה כי ישנו קושי מוסדי בכך שבית המשפט ידון ויכריע בה, וכי מקומה הטבעי להתברר בזירות ציבוריות מחוץ לכותלי בית המשפט.
סוף דבר, העתירה נדחית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2010 בעליון נפסק כדקלמן:

בקשתו להסדיר את מעמדו סורבה גם בשנת 1997, לאחר שבבדיקה במירשם האוכלוסין בבולגריה התברר כי הוריה של אימו, העותרת, נרשמו כבעלי לאום צועני ודת מהומדנית (איסלמית) ובהמשך העותרת ואימה שינו את הלאום לבולגרי.
העותרת מצידה סירבה לחתום על מיסמך המשנה את פרטי הדת והלאום שלה במירשם האוכלוסין.
המשיב טוען כי בכל הנוגע לעותרת, לאנטון ולפטר העתירה במתכונתה הנוכחית התייתרה ודינה להמחק, שכן לעת הזו טרם ניפתח הליך לביטול אזרחותם, וככל שיוחלט לעשות כן יוכלו הם להעלות את טענותיהם במסגרת ההליך המשפטי שיתנהל בעיניין זה לפי סעיף 11(ב) לחוק האזרחות, תשי"ב-1952.
...
לבסוף טוען המשיב כי העתירה, ככל שהיא נוגעת לואסילין, דינה להידחות על הסף, שכן ואסילין שוהה בארץ באופן בלתי חוקי זה מספר שנים והוא אף נמנע מלציין כי עתירה קודמת שהוגשה על-ידו (בג"ץ 10054/02) נמחקה.
דין העתירה, ככל שהיא נוגעת לעותרת, לאנטון ולפטר, להימחק על הסף.
מן הטעמים המפורטים לעיל העתירה נמחקת על הסף.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

העותרים טוענים כי נציג לישכת הקשר "נתיב" אמר בעצמו במהלך הדיון מיום 07.06.2020 כי אף אם היה העותר מציג תעודת לידה מקורית, לא היה כתוב רישום לאום או רישום דת. לכן מבקשים מהעותר מיסמך שאינו קיים.
לכן נטען כי אין משמעות לאי נקיטת הליך לפי סעיף 19ה(ב) לחוק מירשם האוכלוסין נגד המנוחה ובתה לביטול רשומן כיהודיות שהמשיבה אישרה את נכונות ההצהרות שלהן ולכן אין לקבל את טענת העותרים כי הצליחו להוכיח חזקת זכאות.
...
טענות הצדדים: העותרים טוענים כי יש לבטל את החלטת המשיבה שבמסגרתה נדחה הערר הפנימי אותו הגישו העותרים על החלטת המשיבה מיום 09.01.2020.
סבור אני כי המשיבה לא סתרה את חזקת התקינות המנהלית של ההחלטה שלה בעבר בדבר יהדותה של האם ולא הציגה ראיות מנהליות שיש בהן כדי להעביר את הנטל חזרה אל כתפי העותרים.
בנסיבות אלו, ומשהמשיבה לא סיפקה ראיות הסותרות את חזקת הזכאות, מתחייבת המסקנה כי לא הרימה את הנטל שרבץ עליה לסתור את חזקת זכאותם של העותרים בענייננו.
בנסיבות אלו, דין העתירה להתקבל.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2017 ברבני נתניה נפסק כדקלמן:

בין כך ובין כך לפי האמור לעיל המבקשת אינה יהודייה, ילדיה אינם יהודים, האיש שעמו היא חיה ורשומה כנשואה לו במירשם האוכלוסין אינו בעלה על פי דין תורה, ואף אם נקבל את דבריה שמאן־דהו ערך להם טקס חופה וקידושין, אין היא אשת איש, ויכולה להפרד מבעלה בלא גט. דחיית הטענה שחזקה שהתגיירו כדין, ושאין לבטל גיור למפרע הטענות שנטענו שאין בסמכותו של בית הדין לבטל גיור שנערך בפני בית דין על סמך מחשבות שאולי היו בעת הגיור, מפני שיהוי דברים שבלב וחזקה על בית דין שאינו מוציא מתחת ידו דבר שאינו מתוקן, אינם נכונות בעניינינו, שהרי אין לנו ראיה שהיה הליך גיור כלל בפני שלושת האנשים החתומים על התעודה, ואין הם נחשבים אפילו כשלושה הדיוטות.
כדברי הנשיאה מ' נאור בסיכום חוות דעתה (בפיסקה 48): "הכרעתנו היום מצומצמת לשאלת הקניית מעמד מכוח חוק השבות. זוהי אינה שאלה דתית, כי אם שאלה אזרחית־ציבורית. איננו קובעים דבר, במסגרת הליכים אלה, בשאלת ההכרה בגיור שעברו העותרים בהקשרים אחרים". לכן למעשה, אין בפסק דין זה של בית המשפט העליון כדי לשנות את המצב המשפטי לעניין הפן ההלכתי הנובע משאלת הגיור, ולענייננו, לשאלת סמכותו הייחודית של בית הדין הרבני לעינייני הנישואין והגירושין, מכוח חוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), תשי"ג–1953, לעניין בירור יהדותו של אדם ותוקף גיורו אגב 'עניני נישואין וגירושין' (ראה לעניין זה באריכות בחיבורו של הרב שמעון יעקבי, "ביטול גיור עקב חוסר כנות בקבלת המצוות", התש"ע, בעיקר בעמ' 47–30).
ד) מנהל תחום בירור יהדות מתבקש להעביר פסק דין זה ללישכת מירשם האוכלוסין לצורך נקיטת הליכים מתאימים לגבי הרישום הנכון של פרטי הדת והלאום של המבקשת והוריה במירשם האוכלוסין.
...
היוצא מזה בנידון שלפנינו אלו הי' הפסק והגביות עדות שעליהם פסק הרב דינו והי' נראה לנו פירכא על דבריו אז אין משוא פנים ואין לדיין אלא מה שעיניו רואות.
אין אנו קובעים שנעשה זיוף כלשהו מצד המבקשת או הוריה, עם זאת אין אנחנו יכולים להסתמך עליהם.
אין אנו קובעים שאין אפשרות כלל להתארגן לחיים יהודיים במקום זה, אך הדבר קשה מאוד.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 1995 בעליון נפסק כדקלמן:

על יסוד העתירה הוצא ביום 24.2.93 צו-על-תנאי המורה למשיבים להתייצב וליתן טעם מדוע לא יעניק המשיב הראשון לעותרת הראשונה תעודת עולה על-פי סעיפים 1 ו-3 לחוק השבות, ומדוע לא ירשום המשיב השני את העותרת כיהודייה בסעיפי הדת והלאום במירשם האוכלוסין.
והשאלה הנשאלת: לשם מה לרשום אותם 'נשואים' במרשם האוכלוסין על יסוד הנישואין הקונסולריים-בסיטואציה כמו בפרשת גולדשטיין-ולהעניק להם זכויות והטבות הנילוות לכך כאשר אין לנישואין אלה, כפי שראינו, כל תוקף במשפט המקומי וכאשר קיימת וודאות שבאחד הימים כאשר בית-המשפט ידון בתוקפם של הנישואין, כגון בעקבות סיכסוך מסוים בין בני-הזוג (תביעת מזונות, למשל), יקבע כי נישואין אלה הם בטלים (VOID) ומעולם לא היה להם תוקף משפטי?.
...
סיכומו של דבר: פסק-דיננו היום-הקובע כי פקודת ההמרה אינה שלטת על הכרה בגיור לצורכי חוק השבות וחוק המרשם-אינו יוצר חלל ואינו משאיר את שבותו של יהודי (והתאזרחותו) לרצונו הסובייקטיבי שלו או של מי שנוטל על עצמו משימה פרטית של גיור.
כל שקובעים אנו הוא דבר אי-תחולתה של פקודת ההמרה לעניין הכרה בגיור על-פי חוק השבות.
אנו קובעים את ה"אין" (אין תחולה לפקודת ההמרה).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו