מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה לביטול צווי מדור ספציפי של בית הדין הרבני

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

מנגד, כב' הרב צ' לוז-אילוז, בדעת מיעוט, סבר כי בית הדין האיזורי קבע כי אין סיכוי מעשי לשלום בית בין בני הזוג, ובמקרה זה לשיטתו אין הצדקה לפגיעה בזכויותיו הקנייניות של העותר, ומכאן שיש לבטל את הצוו.
עיקר טענות העותר מופנות כאמור לקביעתו של בית הדין הרבני הגדול להותיר את הצוו למדור ספציפי על כנו, ולפגיעה הנטענת בקניינו.
...
בית הדין הרבני הגדול קבע, בין היתר, כי השאלה האם תביעה לשלום בית היא כנה תיבחן לפי נכונות המשיבה (במקרה זה) לשוב לנהל מערכת נישואין תקינה עם העותר, ולא לפי המטרות אותן היא מבקשת להשיג בתביעה זו. בנסיבות המקרה דנן, בית הדין האזורי הגיע למסקנה חד משמעית – בה בית הדין הרבני הגדול לא מצא להתערב – שהמשיבה תסכים לקבל את העותר אם ישנה דרכיו וישוב לדירה (שם, בעמ' 41).
עם זאת, הובהר כי במקרה שבית הדין "[...]מגיע למסקנה שאפסו הסיכויים לשלום-בית בין הצדדים, אין מקום להמשיך את הצו למדור ספציפי [...]" (שם, בעמ' 41).
עוד נטען כי לבית הדין אין סמכות להפעיל אמצעים לאכיפת תביעה לשלום בית, ובפרט אין בסמכותו לחייב בפיצויים צד שמסרב להיענות לתביעה זו. לאחר שעיינתי בעתירה ובנספחיה, הגעתי למסקנה שדינה להידחות על הסף.
יודגש כי איני מביע עמדה לגופם של דברים בהקשר זה. העתירה נדחית אפוא על הסף.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לטענת התובע הנתבעת לא הייתה מעוניינת בגירושין והיא אף יזמה הליך שלום בית ועתרה למתן צו למדור ספציפי, ובנוסף המשיכה לדאוג לתובע ולבשל עבורו, והיא לא ראתה בעזיבתו את הבית בבחינת קץ הנישואין.
עוד נטען כי התובע עמד בסירובו באופן עיקבי לשתף פעולה עם ניסיונות שלום הבית של הנתבעת, וניער חוצנו ממנה לחלוטין גם כאשר הנתבעת חלתה בסרטן ועברה טיפולים קשים.
כמו כן הפניתה הנתבעת גם להחלטת בית הדין הרבני מיום 5/10/2022 (נספח 2 לסיכומי הנתבעת), במסגרתה קיבל בית הדין הרבני את טענות התובע, ועל בסיסן דחה את תביעת הנתבעת לשלום בית וביטל את הצוו למדור ספציפי.
...
ויודגש; תשלומי מזונות/השתתפות בהוצאות בין בני זוג שנפרדו בוודאי אינם בגדר אינדיקציה לשיתוף רכושי כלשהו- אלא ההפך הגמור מכך! בנסיבות אלה, לא מצאתי לקבל את טענות התובע באשר לטענות שלום הבית שהעלתה הנתבעת, המשך ניהול חיים משותפים כלכליים, והשלכתם של שני אלה על המועד הקובע, והן נדחות בזאת.
אשר על כן אני קובע כי מועד הקרע בין הצדדים הינו 1/8/2018.
לאור התוצאה אליה הגעתי, אני מחייב את התובע לשאת בהוצאות הנתבעת בסך של 1,500 ₪.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

ביום 5.3.2017 פסק בית הדין הרבני האיזורי בתל אביב-יפו (להלן: ביה"ד האיזורי) כי בשל כך שהצדדים לא גרים יחד ונראה כי שלום בית אינו אפשרי – "הצוו למדור ספציפי" יבוטל; ונקבע כי חלוקת הרכוש בין הצדדים תדון בבית המשפט לעינייני מישפחה.
עיון בטענות העותרת מעלה כי אלו נושאות אופי ערעורי מובהק, ועוסקות באופן שבו בתי הדין קבעו ממצאים עובדתיים ויישמו את הדין – בקביעות אלו אין דרכו של בית משפט זה להתערב, ודאי מקום בו חמש ערכאות, כולל בית משפט זה, נדרשו לטענות העותרת.
באשר לטענת העותרת כי מקור פסק הדין בטעות של ביה"ד האיזורי באשר לצוו למדור ספציפי, הרי שבית המשפט המחוזי קבע כי "ממילא הבחירה במועד זה [5.3.2017 – י"ע] לצורך קציבת תקופת החיוב במזונות עומדת בתוקפה גם אם נכונה טענת האשה שבית הדין שגה כאשר היתייחס לצוו קיים למדור ספציפי", כיוון שמאותו מועד "מניעי האשה בסרבנותה לקבל את הגט ולהתעקש על ניסיון שלום בית הפכו חסרי תום לב", וזאת בשל קביעת ביה"ד האיזורי כי "הסיכוי לשלום בית אינו נראה מציאותי בשלב זה [...] על הצדדים להתגרש בהקדם ויפה שעה אחת קודם". במצב דברים זה העתירה אינה אלא בבחינת ערעור נוסף על קביעות בתי הדין הרבניים – ומשכך, דינה להדחות.
...
המבקשת טוענת, בין היתר, כי החלטות בתי הדין פוגעות בכללי הצדק הטבעי; כי ההחלטות אינן מכבדות את הסכם הגירושין שנכרת בין הצדדים ומפרשות אותו באופן שגוי; וכי קביעת בית המשפט לענייני משפחה באשר למועד סיום הנישואין נעשתה שלא בסמכות, ובתי הדין שגו משלא התערבו בה. דין העתירה להידחות על הסף, אף ללא צורך בתגובת המשיבים.
לא מצאנו כי המקרה שלפנינו נמנה עם אותם מקרים חריגים המצדיקים את התערבותנו, ודי בכך כדי לדחות את העתירה.
דין העתירה להידחות על הסף אף מחמת חוסר ניקיון כפיה של העותרת אשר לא ציינה בעתירתה כי הוגשה בעניינה בקשת רשות ערעור לבית משפט זה (בע"מ 8859/20).
באשר לטענת העותרת כי מקור פסק הדין בטעות של ביה"ד האזורי באשר לצו למדור ספציפי, הרי שבית המשפט המחוזי קבע כי "ממילא הבחירה במועד זה [5.3.2017 – י"ע] לצורך קציבת תקופת החיוב במזונות עומדת בתוקפה גם אם נכונה טענת האישה שבית הדין שגה כאשר התייחס לצו קיים למדור ספציפי", כיוון שמאותו מועד "מניעי האישה בסרבנותה לקבל את הגט ולהתעקש על ניסיון שלום בית הפכו חסרי תום לב", וזאת בשל קביעת ביה"ד האזורי כי "הסיכוי לשלום בית אינו נראה מציאותי בשלב זה [...] על הצדדים להתגרש בהקדם ויפה שעה אחת קודם". במצב דברים זה העתירה אינה אלא בבחינת ערעור נוסף על קביעות בתי הדין הרבניים – ומשכך, דינה להידחות.
סוף דבר – העתירה נדחית.

בהליך שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

אלא שעיון בפרו' הדיון מיום 30.4.23 שהתקיים בתביעה הרכושית בתיק הקשור, מגלה לנו את מה שהחסיר המשיב בכתב התביעה, כפי שנטען על-ידו שם: "אין הליך בבית הדין הרבני. אבל ההליך שיש בבית הדין הרבני הפוך, הוא ביטל. הוא ביטל מצד השלום בית והשאיר את זה רק בגלל מזונות אשה ואין תיק מזונות אשה בבית הדין, אז לכן למעשה אין צו מדור ספציפי". ר' עמ' 12, שו' 18-20.
עוד נמצא לציין, כי עצם המנעותו של המשיב לפרט ולנמק מפורשות את הצורך בסעד לו הוא עתר במסגרת כתב הטענות, נראית, על פניו, בזהירות המתבקשת, כהתנהלות חסרת תום-לב העולה עד כדי שימוש לרעה בהליכי בית משפט.
...
כפי שיפורט להלן, נחה דעתי כי המקרה נכנס לגדרי המקרים החריגים שבהם הסיכוי של התובע לזכות בסעד המבוקש על-ידו הם אפסיים ועל כן, דין הבקשה להתקבל.
על יסוד אלה, ולאחר עיון בפסיקה ובמקרים החריגים שבהם נעתר בית המשפט לסעד הצהרתי שלילי ויצר מעשה בית-דין אשר חסם והשתיק את הצד שכנגד, ההתרשמות היא שמקרה זה אינו נמנה על אותם חריגים, כפי שיפורט להלן.
מכל אחד מהנימוקים אשר פורטו לעיל, נמצאה הצדקה להיעתר לבקשה ולהורות על מחיקת ההליך.

בהליך עמ"ש (עמ"ש) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

במהלך הדיון שהתקיים לפנינו הוסיפו הצדדים וגילו את אוזננו כי לא זו בלבד שנדחתה תביעת הגירושין הרי שעומד וניצב על כנו צו למדור ספיציפי אשר ניתן למערערת ע"י בית הדין הרבני ומכוחו היא מתגוררת עד היום בבית הצדדים, והמשיב גר מחוצה לו ואינו יכול לקדם את הליך פירוק השתוף על מנת לממש זכויותיו הקנייניות.
מה גם שהרכב שכזה אינו יכול לבטל את פסק דינו של בית הדין הרבני הגדול.
ועניין נוסף הראוי לשימת הלב – יש לראות כחלק מהעילה הנזיקית כנגד המערערת, היתנהלות שעניינה חוסר תום לב בניהול ההליך השפוטי בבית הדין הרבני, המערערת מחויבת הייתה לקבל מהמשיב את גטו, קרה אשר קרה והופחה לרגע תקווה לשלום בית – ואולם תקווה זו נמוגה חיש מהר, בין השאר כיוון שהמערערת עצמה לא עשתה כל צעד לקידום שלום בית זה, ומעת ששב המשיב ועתר לקבלת הגט שבה זו ועמדה על סרובה ללא כל הצדקה שהרי מה נשתנה מבחינתה שלה מאז שנתן בית הדין את פסקו המחייב בגט – מאומה, עמידה של המערערת בשילוב ידיים מבלי לפעול לשלום בית מחד ומבלי להסכים לקבלת הגט היא בגדר חוסר תום לב ושימוש לרעה בהליכי משפט בבית הדין.
...
כב' השופט צבי ויצמן: פתיחה האם קמה עילה נזיקית שעניינה בסרבנות גט שעה שאין כל קביעה של הערכאה הרבנית המחייבת או אף ממליצה על מתן הגט, ויותר מכך – תביעת הגירושין אף נדחתה? לכך אנו נדרשים בערעור אותו הגישה המערערת על פסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון (כב' הש' ח. שירה) מיום 9.1.20 (תלה"ס 21965-10-17) במסגרתו מצא בית המשפט לחייב את המערערת לפצות המשיב בסך של 75,000 ₪ נוכח סירובה להתגרש מהמשיב.
לטענת המשיב, בית הדין לא נעתר לקבוע מועד נוסף לסידור גט ובכך ביטל, בחוסר סמכות, פסק דין של הרכב אחר.
בית המשפט מצא שטענות המערערת כי היא חפצה בכנות בשלום בית אינן כנות.
בצידה של עילה זו אני סבור, כמו חברי השופט א' שטיין, כי ניתן לפצות בשל שימוש לרעה בהליכי משפט אף בעילה של רשלנות, ואולם זאת במתווה צר יחסית, כאשר בעל דין פוגע באינטרס של יריבו ע"י הפרתה של חובת זהירות, שמקורה ביחסים מיוחדים בין השניים, אשר נוצרים מכוח הדין, או מכוח הבטחות, או מצגים, שניתנו במסגרת מערכת היחסים הרלוונטית.
מעת שבאנו לידי כך ומצאנו כי בנדון הוכחה עילת הרשלנות בעניינה של המערערת נותר לנו לבחון האם הפיצוי שהציע בית משפט קמא הוא סביר בנסיבות העניין.
סוף דבר, לו תשמע דעתי דין הערעור להידחות.
משאלו הם פני הדברים, אף אני סבורה כי יש לפנות למסלול הגישה הליברלית לבחינת התביעה הנזיקית במנותק מהעילות ההלכתיות לגירושין (וראה בעניין זה סע' 32-33 לחוות דעתו המעמיקה והמלומדת של חברי השופט ויצמן), וכפי שפסק- נכון בעיני- בית משפט קמא.
לפיכך, כאמור, הנני מצטרפת לתוצאה אליה הגיעו חברי ולפיה הערעור נדחה.
כאמור לעיל, במקרה הנוכחי אף הוכח מניע כלכלי חזק להשהות את ההליך, דבר המחזק את מסקנה לחוסר כנות ברצונה לחדש את הקשר ואת תחושת אי הצדק הנובעת מהתנהלותה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו