בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק
בג"ץ 5479/20
לפני:
כבוד השופט נ' הנדל
כבוד השופט י' אלרון
כבוד השופט א' שטיין
העותרת:
פלוני
נ ג ד
המשיבים:
1. בית הדין הרבני הגדול
2. פלוני
עתירה למתן צו על תנאי
בשם העותר:
עו"ד מאירה אזרד
בשם המשיב 1:
עו"ד ד"ר רפי רכס
בשם המשיב 2:
עו"ד בן ציון ראם
][]פסק-דין
]השופט נ' הנדל:
בעתירה שלפני מבקשת העותרת לבטל את החלטתו של משיב 1 (להלן: בית הדין הרבני הגדול), לפיה "לא נראה לאשר רשות ערעור" על החלטת הערכאה הדיונית – בית הדין הרבני האיזורי בנתניה – כי הדיון בתביעתו הכרוכה של משיב 2 (להלן: המשיב) מצוי בסמכותה.
אולם, במסגרת תביעת המשמורת המקבילה (תלה"ם 38377-04-20), העיר בית המשפט כי "נדמה שהסמכות להורות כי הליך מסויים הוגש שלא בתום לב נתונה לערכאה אליה הוגש ההליך [...]". בנסיבות אלה, נימנע בית הדין הרבני מעיכוב הדיון בבקשה שלפניו, ובשיקול דעת זה לא נפל כל פגם.
המשיב, מצידו, עומד על כך שהכריכה בוצעה כדין; גורס כי העותרת ידעה על ההליכים בבית הדין הרבני האיזורי "לכל המאוחר, ביום 20.02.2020", וכי כתב התביעה הומצא לה על ידי מזכירות בית הדין; ומייחס לה השתהות בהעלאת הטענות במישור הסמכות.
חשוב מכך, במסגרת התיקון שפורסם ברשומות ביום 8.9.2020 – לאחר הגשת העתירה הנוכחית – תוקן ההסדר הקבוע בסעיף 3(ה) לחוק להסדר התדיינויות לגבי התקופה שבמהלכה לא ניתן להגיש תובענות "בעיניין של סיכסוך משפחתי". תחת החלוקה לשלושה רכיבי זמן שונים (תקופת עיכוב הליכים של 45 או 60 יום ממועד הגשת הבקשה ליישוב הליכים; "עשרת הימים העומדים לרשות הצדדים למתן הודעה" מאז פגישת המהו"ת האחרונה; ו-15 הימים "שלאחר תום התקופה כאמור"), החוק מסתפק כעת בתקופת עיכוב הליכים בת 60 (או 75) יום ממועד הגשת הבקשה ליישוב סיכסוך.
...
אמנם, המשיב הגיש את הבקשה ליישוב סכסוך כבר ביום 14.1.2020, אך העותרת גורסת שמרוץ הימים מתחיל רק "מיום הפגישה הראשונה ביחידת הסיוע, קרי 03.03.2020 [...] שאם לא כן, מה הועילו חכמים בתקנתם?". היא מוסיפה וטוענת כי התביעה הוגשה בניגוד "לתקנות חירום שתוקנו בצל התפשטות נגיף הקורונה"; כי הכריכה אינה עומדת ב"מבחן המשולש" שנקבע בפסיקה, ולוקה בחוסר תום לב – בין השאר, נוכח העדר המצאה של תביעת הגירושין; וכי ההחלטה התקבלה לאחר שהצדדים כבר התגרשו, ומכאן שאין לערכאות הדתיות סמכות להמשיך ולדון "בתיק הרכושי". לבסוף, העותרת מלינה על כך שבית הדין הרבני האזורי הכריע בסוגיית הסמכות בעוד בקשתה "לקביעת סמכויות" תלויה ועומדת לפני הערכאה האזרחית – אשר הורתה למשיב להשיב לה.
מנגד, המשיבים – שהמועד להגשת תגובותיהם מוארך בזאת עד עת הגשתן בפועל – סבורים כי דין העתירה להידחות.
מכל מקום, העותרת לא הרחיבה לגבי רכיבי הזמן השונים, והסתפקה בטענה כללית ביותר "שהספירה של 60 הימים וכן 15 הימים שלאחר תום תקופה זו, החלה נספרת רק מיום הפגישה הראשונה ביחידת הסיוע". ברם, מקובלת עלי עמדת המשיבים, לפיה עמדה זו מנוגדת ללשונו המפורשת של החוק, בנוסחו בתקופה הרלוונטית, לפיה "בתקופה של 45 ימים מיום הגשת בקשה ליישוב סכסוך, או 60 ימים [...] לא יוכלו הצדדים להגיש תובענה בעניין של סכסוך משפחתי".
בשולי הדברים, אזכיר כי "נושא החזקת הילדים נכרך מלכתחילה בתביעת הגירושין והעובדה שבית הדין פיצל את הדיון ודן תחילה בעניין הגירושין, אינה פוגעת בסמכותו להמשיך ולדון בהחזקת הילדים, גם לאחר מתן ההחלטה בעניין הגירושין ואף אם בינתיים הצדדים התגרשו" (בג"ץ 6378/04 שרעבי נ' בית הדין הרבני הגדול ירושלים (19.8.2004)).
מטעמים אלה – ומאחר שמקובלות עלי תשובות הייעוץ המשפטי ליתר טענות העותרת, כפי שפורטו לעיל – דין העתירה להידחות על הסף, בהיעדר עילת התערבות.
העתירה נדחית.