נקדים את המאוחר ונציין כי לא חלפו ימים רבים וכבר ביום 27.08.2013 אחזו המערערים כתב שיפוי שנחתם ע"י חברת גרינברג את שניאור – השכרת דירות למגורים בע"מ (להלן – גרינברג) לפיו התחייבה גרינברג לשפות את המערערים על פיצוי אותו יחויבו, אם יחויבו, לשלם למשיבה בגין ביטול ההסכם עימה.
משכך, הגישה המשיבה נגד המערערים לבית המשפט השלום תובענה כספית לפצויי הסתמכות, בה עתרה לפצוי בסך של 911,978 ₪ בעבור החזר הוצאותיה ; פיצוי בסך 100,000 ₪ בגין אובדן מוניטין; סך 100,000 ₪ כפצוי בגין עוגמת נפש, ואף פיצוי עונשי בסך 100,000 ₪.
קודם שנסקור את פסק הדין נושא העירעור, נביא כלשונם שני סעיפים מההסכם סביבם נסבה המחלוקת:
סעיף 15 להסכם:
"היזם יציג את תכניות ההיתר לפני מינהלי הפרוייקט מטעם הדיירים טרם הגשתן לוועדה המקומית... היזם מתחייב להגיש לוועדה המקומית בקשה להיתר בנייה בתוך 3 חודשים מחתימת הסכם זה. פרק הזמן שתערך בדיקת מנהל הפרוייקט מטעם הדיירים לא ייכלל במניין התקופה להוצאת היתר בניה. למען הסר ספק, מנהל הפרוייקט יעביר הערותיו, אם יהיו, תוך 14 ימים לכל היותר".
סעיף 16 להסכם:
"מוסכם כי במידה והבקשה להיתר בניה תוגש ע"י היזם במועד ובמידה ולא יתקבל היתר בניה תוך 12 חודשים ממועד הגשת התוכניות, למרות שהיזם ביצע את כל הנידרש ממנו ע"י הרשות, יבוטל ההסכם בין הצדדים ללא קנס. ליזם בלבד תהיה הזכות לקבל ארכה בת 6 חודשים נוספים ובילבד שהודיע לבעלים 30 יום לפני תום 12 החודשים על כך שבדעתו לבקש ארכה".
בית משפט קמא (כבוד השופט הס) נתן דעתו, בראש ובראשונה, לשאלת מועד הגשת הבקשה להיתר, שלפי ההסכם אמורה הייתה להיות מוגשת עד ליום 17.08.2012 עת הוגשה בפועל ביום 05.09.2012, בעיכוב של 18 ימים.
...
בית משפט קמא אף דחה את טענת המערערים לפיה לא הייתה זכאית המשיבה לקבלת ארכת ששת החודשים מכיוון שלא ביצעה את התנאי המוקדם הקבוע בסעיף 16, לפיו "היזם ביצע את כל הנדרש ממנו על ידי הרשות" עת קבע כי המשיבה "פעלה באופן סביר בהחלט עד למועד הודעת הביטול". את מסקנתו לעיל נימק בית משפט קמא, בין היתר, בכך שהבקשה להיתר הועברה למסלול פרסום כבר ביום 30.10.2012 והמשיבה "הצליחה בתוך פחות מ-60 יום להביא את הבקשה לכדי פרסום"; גם בכך שהתקופה שחלפה עד לקבלת ההנחיות לפרסום "הינה תקופה סבירה בהחלט". בית משפט קמא קבע כי בהינתן שכבר ביום 11.02.2013 אישרה הוועדה המקומית את הבקשה להיתר הרי "בתוך כארבעה חודשים מיום הגשת הבקשה להיתר הצליחה התובעת להביא את הבקשה לאישור (מותנה בתנאים) של הוועדה המקומית", שכן התנאים בהם הותנה האישור "רובם תנאים טכניים סטנדרטיים, למעט התנאי לעניין מספר יחידות הדיור, כאשר מספר היחידות הוקטן והועמד על 43 יחידות דיור".
בית משפט קמא הוסיף ודחה את טענתם הנוספת של המערערים שיש בה להכשיר את סירובם למתן הארכה, שנסמכה על תיק הרישוי, לפיה נהגה המשיבה בחיבוק ידיים ובחוסר מעש החל ממועד החלטת הוועדה, וקיבל בהקשר זה את עדות מנהל המשיבה, לגביה ציין "כי עדותו בהקשר הפעולות שבוצעו ואי-נטישת הפרויקט הייתה קוהרנטית ואמינה בעיניי". בהסתמך על עדות זו קבע כי "שוכנעתי כי לאחר החלטת הוועדה המקומית לא נטשה התובעת את הבקשה להיתר וכי היא אכן פעלה להשלמת התנאים" וכי היעדר רישום על פעילותה בתיק הבניין אינו מעיד על דבר שכן "הפעולות שהיה על התובעת לבצע אינן מוצאות ביטוי באופן שוטף ברישומי הוועדה המקומית". ראיה מכרעת למסקנתו זו מצא בית משפט קמא בחישוב האגרות שנמצא בתיק הוועדה המקומית, לגביו צוין כי "מדו"ח זה עולה כי ביום 13.10.2014 נערך חישוב אגרות בתיק. חישוב אגרות מהווה את השלב האחרון לקראת הוצאת היתר בנייה ומעיד בדרך כלל כי התנאים שקבעה הוועדה המקומית התמלאו".
נוכח האמור לעיל הסיק בית המשפט כי המשיבה הייתה זכאית לקבל את ארכת ששת החודשים המוקנית לה בסעיף 16 להסכם, שהינה "זכות של היזם" ומש"דרך המלך" להיענות לה. בהינתן הזכאות לקבלת הארכה, ובהינתן ממצאו, שהוסק מחוות דעת המומחים שהעידו לפניו, לפיו "הזמן הסביר להוצאת היתר בנייה במקרה שלפניי הינו כתשעה חודשים מיום החלטת הוועדה המקומית", הוסיף בית משפט קמא וקבע כי "ברור כי לו הייתה מקבלת התובעת ארכה, הרי גם לפי המומחה מטעם הנתבעים עצמם, הייתה זו עומדת במועד ההסכמי כאשר תום המועד ההסכמי, כולל הארכה הינו 5.3.14", וכי "מתן ארכה היה מאפשר לתובעת לעמוד בהסכם והנתבעים אינם רשאים שלא ליתן ארכת מועד בנסיבות אלה ולטעון להפרת צפויה ביחס למועד ההסכמי הרגיל".
נקבע אפוא כי "אי-מתן הארכה, וחמור מכך, ביטול ההסכם לאור הפרה צפויה נטענת מהווה הפרה של הנתבעים את ההסכם".
בית משפט קמא אף דחה את טענת המערערים לפיה חסומה המשיבה בהחלטת כב' השופטת ד"ר אבניאלי וקבע כי "ניתוח חומר הראיות שלפני מגלה כי המשא והמתן בין התובעת לגרינברג למכירת הפרויקט החל באופן משמעותי רק לאחר הודעת הביטול", עת לטעמו "הנתבעים אינם יכולים להסתמך כאקט מגלה הפרה צפויה על אירועים שארעו לאחר שניתנה הודעת הביטול מטעמם ביום 3.6.12" [הטעות במקור- צ"ל 3.6.13] (ההדגשה במקור) (סעיפים 68 ו־70 לפסק הדין).
שלישית, לאמור לעיל גם מתווספת הפרשנות הנכונה לטעמנו, של הוראת סעיף 15 להסכם, בהלימה לעמדת בית משפט קמא, לפיה ההיגד "פרק הזמן שתיערך בדיקת מנהל הפרוייקט מטעם הדיירים [14 ימים] לא ייכלל במניין התקופה להוצאת היתר בניה" נסב על תקופת שלושת החודשים להגשת הבקשה, ולא רק על תקופת שנים עשר החודשים שהוקצבו להוצאת ההיתר, וזאת בשל מיקומה של ההוראה דווקא בסעיף המתייחס כל כולו לתקופה של טרום הגשת הבקשה להיתר והמועד שהוקצב להגשתה.
אנו מורים על דחיית הערעור.
המערערים ישלמו למשיבה את הוצאות הערעור ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 30,000 ₪.