להשלמת התמונה יצוין כי העותרת הגישה (ביום 15.9.2020) השגה על גובה שומת המקרקעין, המתייחסת לכל רכיבי השומה, וזו עודנה תלויה ועומדת בפני ועדת ההשגות.
טענות העותרת
העותרת מבקשת לבטל את ההחלטה בהשגה מיום 24.9.2020; לבטל או לתקן את תחשיב עלויות הפיתוח; ולקבוע כי יש לחשב את עלויות הפיתוח בהתאם למלוא זכויות הבנייה במקרקעין.
באותו עניין השיגה ישבר קמחים על גובה השומה, וטענה בין היתר כי הגם שהתב"ע מאפשרת בינוי של 180%, המלצת משרד הכלכלה בעיניינה התייחסה לשטח מבונה עקרי קטן בהרבה, ולפיכך יש לערוך שומה בהתאם לשטח מבונה מצומצם יותר, עפ"י בקשה להיתר בניה שתוגש, ולא למלוא הזכויות בתב"ע.
שמאי המקרקעין המחוזי קבע בהחלטה בענין ישבר קמחים כי סמכותו נוגעת למחלוקות שמאיות בלבד ולגבי הקף זכויות הבניה על המשיגה לפנות לרמ"י. לצד זאת, השמאי היתייחס בהחלטה – בהקשר לניתוח עיסקאות ההשוואה - לשימוש הנפוץ באיזור התעשייה הדרומי.
...
דיון והכרעה
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים באתי לכלל מסקנה כי דין העתירה להתקבל, במובן זה שעלויות הפיתוח יופחתו משומת המקרקעין בהתאם למלוא זכויות הבנייה החלות על המקרקעין (180%) ולצד זאת רמ"י תהא רשאית לעדכן את שומת המקרקעין, כך שעלויות הפיתוח המתווספות לעסקאות ההשוואה, יחושבו לפי מלוא קיבולת הבנייה על פי התב"ע.
תקנה 30(א) לתקנות חובת מכרזים, התשנ"ג- 1993, מורה כי: "הענקת זכויות במקרקעין בידי המנהל ללא מכרז פומבי, תהיה במחיר שיקבע שמאי ממשלתי".
סעיף 4יז לחוק רשות מקרקעי ישראל, תש"ך- 1960 מגדיר "שומה פרטנית" כאומדן שווי של זכויות בנכס מקרקעין מסוים, שנערך על ידי השמאי הממשלתי הראשי או שמאי מקרקעין מטעמו.
נוכח כל האמור, ובהעדר קביעה מפורשת בהחלטה לעניין היקף הפחתת עלויות הפיתוח, איני סבורה כי ניתן בהתבסס על ההחלטה כדי להצדיק סטייה מהקווים המנחים.
סוף דבר – העתירה מתקבלת במובן זה שעלויות הפיתוח יופחתו משומת המקרקעין בהתאם למלוא זכויות הבנייה החלות על המקרקעין (180%) ולצד זאת רמ"י תהא רשאית לעדכן את שומת המקרקעין, כך שעלויות הפיתוח המתווספות לעסקאות ההשוואה, יחושבו לפי מלוא קיבולת הבנייה על פי התב"ע.
רמ"י תשלם לעותרת הוצאות משפט ושכ"ט בסך כולל של 15,000 ₪.