מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה לביטול החלטות ועדת האתיקה והליכים משמעתיים

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים עת"מ 56791-06-17 **** נ' של לישכת עורכי הדין מחוז תל אבי ואח' 29 יוני 2017 לפני כב' השופטת צילה צפת, סגנית נשיא עותרים עו"ד אורי **** משיבים 1. בית הדין המשמעתי של לישכת עורכי הדין מחוז תל אבי 2. ועדת האתיקה הארצית של לישכת עורכי הדין 3. לישכת עורכי הדין בישראל פסק דין
עניינה של העתירה בבקשת העותר להורות על ביטול החלטת ביה"ד המשמעתי מיום 7/6/17 המקבלת את בקשת הקבילה ליתן צו למשרד הפנים להמציא תדפיס כניסות ויציאות של המתלונן לארץ, בסמוך למועד בו אישר העותר את חתימתו על שטרי משכנתא.
גם כאן, אין כל הוראת דין המזכה את העותר בזכות לערער על החלטת בית הדין המשמעתי, ואף אם הייתה בידו זכות שכזו, אין הפנייה לבית משפט זה ההליך הראוי לכך.
...
שנית, ההליכים הערעוריים על החלטות ופסקי דין של בית הדין המשמעתי מותווים בסעיף 70 ו 71 לחוק לשכת עורכי הדין, התשכ"א-1961 ובסעיף 57 ס"ח תשמ"ז מס' 1206 מיום 5.3.1987 עמ' 39 (ה"ח 1808)לכללי לשכת עורכי הדין (סדרי הדין בבתי הדין המשמעתיים), התשע"ה-2015: בתי המשפט שללו לא אחת את הטענה בדבר הסמכות הנובעת לכאורה מסעיף 21 לתוספת הראשונה לחוק בתי משפט לעניינים מנהליים להתערב בהחלטות של בתי דין משמעתיים: ראו בעת"מ 44127-04-13 רז מזרחי נ' ד"ר בעז לב, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות (פורסם בנבו, 28.05.2013) בפסקה 9: " העותר הצביע על פרט 21 לתוספת הראשונה לחוק, כמקנה סמכות לבית המשפט לעניינים מינהליים בעתירה זו. נוסחו של פרט זה הוא: "הסדרת עיסוק – החלטה של רשות לפי הוראות חיקוקים המפורטים בזה: ... (14) פקודת הרוקחים [נוסח חדש], התשמ"א-1981, למעט החלטה לפי סעיפים 44, 47א ו-63 לפקודה". אין בידי לקבל טענה זו. טענה זו נדחתה בעת"מ (י-ם) 961/07 שגב נ' משרד הבריאות (7.8.2008) (כב' השופט מ' סובל) [פורסם בנבו] בנוגע להליכי משמעת לפי פקודת הרופאים [נוסח חדש], תשל"ז-1976, והנימוקים שם יפים, ומקובלים עליי, גם בכל הנוגע לפקודת הרוקחים.
ובעניין דומה נקבע בבג"ץ 6796/14 עו"ד זינגל נ' בית הדין המשמעתי המחוזי (פורסם בנבו, 14.10.2014): "דין העתירה להידחות על הסף אף ללא תגובת המשיב. העתירה דכאן אינה אלא ערעור על החלטת ביניים של בית הדין המשמעתי המחוזי של לשכת עורכי הדין ומטרתה למנוע גזר דין לאחר הכרעה. בית משפט זה, בשבתו כבית המשפט הגבוה לצדק, אינו יושב כערכאת ערעור על החלטות שיפוטיות של ערכאות שיפוט מוסמכות אחרות (בג"ץ 6137/14 יצחק לוי נ' קו אופ הריבוע הכחול אגודה לשירותים בע"מ, פסקה 6 והאסמכתאות שם (29.9.2014)), קל וחומר על החלטותיו של בית הדין המשמעתי המחוזי של לשכת עורכי הדין. ככלל אין בית משפט זה נזקק לעתירות כנגד החלטותיהם של בתי הדין המשמעתיים המחוזיים של לשכת ועורכי הדין (בג"ץ 7464/97 רון נעים נ' בית הדין המשמעתי המחוזי של לשכת עורכי הדין (19.12.97)), והעתירה שבפנינו אינה מצדיקה חריגה מכלל זה.
ס"ח תשס"ח מס' 2160 מיום 3.7.2008 עמ' 600 (ה"ח 388) ועוד בבגץ 7413/11 עו"ד במברגר נ' עו"ד רפאלי, בתוקף תפקידה כאב"ד בית הדין המשמעתי של לשכת עורכי הדין במחוז ת"א (פורסם בנבו, 13.11.2011): בפסקה 3 "דין העתירה להידחות. כבר נקבע בעבר כי לא עומדת לנאשם בהליך משמעתי האפשרות לערער על החלטת חברי בית דין משמעתי שלא לפסול עצמם, שכן אין בנמצא הוראת דין המזכה בזכות זו (בש"פ 8183/98 ברוך נ' וינברג (לא פורסם, 27.12.1998); בש"פ 7888/07 ארבל נ' אנגלסמן (לא פורסם, 18.9.2007); בג"ץ 7925/07 ארבל נ' אנגלסמן (לא פורסם, 19.9.2007)). כן נקבע כי "ככלל, אין בית משפט זה נזקק לעתירות כנגד החלטותיהם של בתי הדין המשמעתיים המחוזיים של הלשכה" (בג"ץ 7464/97 נעים נ' לשכת עורכי הדין בתל-אביב-יפו (לא פורסם, 19.12.1997).

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד יש לציין, כי במסגרת החלטתי בדיון המקדמי שהתקיים ביום 10.3.13, הורתי על מחיקת המשיבים 3-7 מהעתירה, בצייני לעניין זה, כך: "הטענה המרכזית של העותר בעתירה זו הנה שלפי סעיף 18ג לחוק לישכת עורכי הדין לא רשאי פרקליט וועדת האתיקה המחוזית או וועדת האתיקה עצמה למנות פרקליטים נוספים לצד פרקליט וועדת האתיקה. העתירה הוגשה כנגד המשיבה 1 היא וועדת האתיקה ואכן הפניית העתירה כנגדה היא רלבאנטית שכן היא הגוף המסמיך. המשיב 2 הנו פרקליט וועדת האתיקה דהיום והמשיב 3 הוא פרקליט וועדת האתיקה הקודם. משיבים 4, 5, 6 ו-7 הנם פרקליטים שמונו על ידי וועדת האתיקה באמצעות פרקליט ועדת האתיקה לייצג את הועדה בעניינים שונים. העותר טען כי כל המשיבים עשויים להפגע מהחלטת בית המשפט שאם תיתקבל טענתו בית המשפט יכול להורות על ביטול כל ההליכים אליהם מונו ועל כן צרף אותם לעתירה תוך שהבהיר להם שאינו מצפה שיגישו תשובה או שיתייצבו לדיונים. איני סבורה שהמשיבים 3-7 נדרשים לבירור העתירה או שהם יכולים להפגע. ראשית, לאור סעיף 18 ניתן לומר לפחות כי הוא נתון לפרשנות ולא כי חוסר הסמכות בולט על פניו. במקרה כזה, גם אם תיתקבל פרשנות העותר לא יהיה מקום לבטל הליכים קודמים בהם הופיעו אותם פרקליטים. בנוסף, כפי שטענו המשיבים 1,2 ו-7 בתגובתם, חל גם שהוי בהפניית העתירה לגבי חלקם לפחות, שכן כתב המינוי שלהם ניתן זה מכבר ולא הוגשה עתירה בעיניין זה. לגבי המשיב 3, כיון שהוא היה בתפקיד ואינו נושא בתפקיד עוד וודאי שהוא לא יוכל להפגע מהעתירה ועל כן צרופו לא היה נידרש. לאור האמור, אני מורה על מחיקת העתירה נגד המשיבים 3-7. אשר למשיב 2 המכהן כיום – סעיף 18ג לחוק לישכת עורכי הדין קובע כי ליד וועדת האתיקה יפעל פרקליט שבין תפקידיו יהיה ייצוגה בהליכים לפני בתי הדין המשמעתיים ובתי המשפט. עוד נקבע כי הפרקליטים יועסקו בשכר, כי הוראות בדבר מינויים והפסקת כהונתם יקבע בכללים. עוד נקבע בסעיף קטן ד', שהוא השנוי בלב המחלוקת בעתירה שלפניי: "לצורך מינוי תפקידיו לפי סעיף זה רשאי פרקליט להסתייע בחבר הלישכה, בין אם הוא עובד הלישכה בין אם לאו". לאור האמור, גם המשיב 2 הוא משיב נידרש ולו במובן זה שפרשנותו שלו היא שהביאה להסמכת פרקליטים לייצוג וועדות האתיקה.
...
עוד יש לציין, כי במסגרת החלטתי בדיון המקדמי שהתקיים ביום 10.3.13, הורתי על מחיקת המשיבים 3-7 מהעתירה, בצייני לעניין זה, כך: "הטענה המרכזית של העותר בעתירה זו הינה שלפי סעיף 18ג לחוק לשכת עורכי הדין לא רשאי פרקליט וועדת האתיקה המחוזית או וועדת האתיקה עצמה למנות פרקליטים נוספים לצד פרקליט וועדת האתיקה. העתירה הוגשה כנגד המשיבה 1 היא וועדת האתיקה ואכן הפניית העתירה כנגדה היא רלבנטית שכן היא הגוף המסמיך. המשיב 2 הינו פרקליט וועדת האתיקה דהיום והמשיב 3 הוא פרקליט וועדת האתיקה הקודם. משיבים 4, 5, 6 ו-7 הינם פרקליטים שמונו על ידי וועדת האתיקה באמצעות פרקליט ועדת האתיקה לייצג את הוועדה בעניינים שונים. העותר טען כי כל המשיבים עשויים להיפגע מהחלטת בית המשפט שאם תתקבל טענתו בית המשפט יכול להורות על ביטול כל ההליכים אליהם מונו ועל כן צרף אותם לעתירה תוך שהבהיר להם שאינו מצפה שיגישו תשובה או שיתייצבו לדיונים. איני סבורה שהמשיבים 3-7 נדרשים לבירור העתירה או שהם יכולים להיפגע. ראשית, לאור סעיף 18 ניתן לומר לפחות כי הוא נתון לפרשנות ולא כי חוסר הסמכות בולט על פניו. במקרה כזה, גם אם תתקבל פרשנות העותר לא יהיה מקום לבטל הליכים קודמים בהם הופיעו אותם פרקליטים. בנוסף, כפי שטענו המשיבים 1,2 ו-7 בתגובתם, חל גם שיהוי בהפניית העתירה לגבי חלקם לפחות, שכן כתב המינוי שלהם ניתן זה מכבר ולא הוגשה עתירה בעניין זה. לגבי המשיב 3, כיון שהוא היה בתפקיד ואינו נושא בתפקיד עוד וודאי שהוא לא יוכל להיפגע מהעתירה ועל כן צירופו לא היה נדרש. לאור האמור, אני מורה על מחיקת העתירה נגד המשיבים 3-7. אשר למשיב 2 המכהן כיום – סעיף 18ג לחוק לשכת עורכי הדין קובע כי ליד וועדת האתיקה יפעל פרקליט שבין תפקידיו יהיה ייצוגה בהליכים לפני בתי הדין המשמעתיים ובתי המשפט. עוד נקבע כי הפרקליטים יועסקו בשכר, כי הוראות בדבר מינויים והפסקת כהונתם יקבע בכללים. עוד נקבע בסעיף קטן ד', שהוא השנוי בלב המחלוקת בעתירה שלפניי: "לצורך מינוי תפקידיו לפי סעיף זה רשאי פרקליט להסתייע בחבר הלשכה, בין אם הוא עובד הלשכה בין אם לאו". לאור האמור, גם המשיב 2 הוא משיב נדרש ולו במובן זה שפרשנותו שלו היא שהביאה להסמכת פרקליטים לייצוג וועדות האתיקה.
גם פרשנות תכליתית של הוראות חוק לשכת עורכי הדין מובילה לאותה מסקנה; ודוק, סעיף 18ג תוקן בשנת 2008, במסגרת תיקון מס' 32 לחוק לשכת עורכי הדין.
לפני סיום אציין, כי אף שלא דנתי במסגרת פסק הדין בטענת השיהוי שהעלו המשיבים כנגד העותר, הרי שכפי שכבר ציינתי במסגרת החלטתי מהדיון המקדמי, יש ממש בטענה זו; החלטת הרשות הנתקפת במסגרת העתירה נוגעת למינוי כל אחד ואחד מהקובלים, החלטות שנתקבלו זה מכבר, ובוודאי למעלה מ-45 יום עובר להגשת העתירה.
סוף דבר העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אציין, כי סעיף 63 לחוק לישכת עורכי הדין תשכ"א-1961 קובע: "ועדת האתיקה הארצית, ועדת אתיקה מחוזית וכן היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה (להלן - קובל) רשאים להגיש קובלנה לבית דין משמעתי בשל עבירת משמעת, בין ביזמתם ובין על פי תלונת אדם אחר; קובל רשאי למנות אדם - דרך כלל או לענין מסויים - לייצגו ולטעון בשמו בכל הליך לפי פרק זה". על החלטה זו של ועדת האתיקה הארצית הוגשה העתירה שלפני.
ב) העותר מציין, כי הוא אינו טוען טענות ביחס ליושרה, להגינות ולרצון הכן של ועדת האתיקה הארצית לחקור את תלונתו, אך ככל הנראה, נפלה תחת ידי הוועדה הארצית בשגגה טעות חמורה ומצערת הנגלית באופן ברור מהמסמכים וכי ההחלטה שניתנה היא בלתי סבירה באופן קצוני ולכן יש לבטלה.
...
לאחר עיון בטענות הצדדים, הגעתי למסקנה ולפיה דין העתירה להידחות מהנימוקים כדלקמן: א) כפי שנטען ע"י ב"כ המשיבה 1, בתי המשפט ממעטים להתערב בהחלטות של מוסדות לשכת עורכי הדין בענייני אתיקה מקצועית.
ג) אני סבורה, כי במקרה דנן, גם אם אתעלם מאי מיצוי ההליכים על ידי העותר טרם פנה לבית משפט זה, אזי לא נפל פגם בהחלטת ועדת האתיקה הארצית המצדיק התערבות של בית משפט זה. העתירה שבפני היא עתירה מנהלית ואיננה ערעור לגופו של עניין על ההחלטה עצמה.
לסיכום: א) לאור האמור לעיל, דין העתירה להידחות.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

בעתירה הנוכחית מבקש העותר לבטל שורת החלטות של בית הדין המחוזי בהליך המשמעתי – לרבות החלטה מיום 14.11.2019, בה נדחתה בקשתו לקבוע "שאין להשיב לאשמה". בקשה זו התבססה, בין היתר, על החלטות קודמות של גופי הלישכה, מהן הסיק העותר כי הפרת החלטת ועדת השכר אינה מהוה "עבירת משמעת", כהגדרתה בסעיף 61 לחוק לישכת עורכי הדין.
משכך, אין מקום להדרש גם לראש ה"כללי" של העתירה – שאינו אלא וריאציה על הסעד הקונקרטי שבקש העותר, ונועד להשיג את אותה תוצאה עצמה: ביטול החלטת בית הדין המחוזי במסגרתה נדחתה עמדת העותר כי "אין להשיב לאשמה". ככל שמתעוררת שאלה כללית לגבי מתכונת פירסום החלטות גופי הלישכה, הרי שההליך דנן אינו הבמה המתאימה לבירורה – ולא למותר לציין כי העותר כלל לא צירף לעתירתו את הגופים שעלולים להפגע מחלק זה של העתירה, קרי "ועדת האתיקה וועדות שכר טירחה של הלישכה" (להבדיל מועדת האתיקה המחוזית).
...
דין העתירה להידחות על הסף, אף ללא צורך בתגובת המשיבים.
אשר על כן, העתירה נדחית על הסף.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

"בקשתן של הנפגעות להשאר אנונימיות מבטאת את החשש שלהן ובו בעת מקשה על אפשרות להשתמש בכלים המשפטיים והמשמעתיים המקובלים. התרשמתי כי אכן עולה החשד שמדובר במעשים חמורים לכאורה, וישנה חשיבות ציבורית ומקצועית לבררם, ובהתאם לצורך, לנקוט בצעדים הנתונים על פי חוק". בהמשך לכך התבקשה מועצת הפסיכולוגים לזמן את העותר, להציג בפניו את הטענות ולהמליץ למנכ"ל האם ראוי להתלות את רישיון המומחה לפי תקנה 28 לתקנות תואר מומחה.
אמנם לפני תשע שנים הוגשה נגדו תלונה לועדת האתיקה של משרד הבריאות, אך זו נדחתה (בהקשר זה ר' מכתב ב"כ העותר אשר צורף כנספח ד' לעתירה ובנספחיו כלולה ההחלטה על דחיית אותה תלונה בשנת 2011).
ביום 24.7.2022 הועברה המלצת המועצה לבטל את רישיון המומחה של העותר, אל המנכ"ל - פרופ' נחמן אש. המועצה שטחה את ההליך שהתקיים ואת תמצית החשדות וכן את העובדה שהעותר בחר שלא להופיע בעצמו בפני המועצה.
המועצה סיכמה כי לאחר שמיעת הצדדים היא התרשמה שהעותר - "גילה רשלנות גסה ואי יכולת לבצע את תפקידו כפסיכולוג". המועצה החליטה להמליץ למנכ"ל לעשות שימוש בסמכותו אשר בתקנה 28 לתקנות תואר מומחה ולבטל את רישיון המומחה של העותר.
...
מכל מקום, אפילו יונח כי מדובר באחת משבע התלונות שהתקבלו, עובר להחלטה מושא העתירה, אין מקום להתעלם מיתר התלונות ומשמעות המספר הכולל, כמו גם הדפוסים העולים בהן והתומכים במסקנה בדבר אי יכול העותר לבצע תפקידו כבעל מומחיות, כפי שאכן נקבע.
מכל מקום, יש לקוות כי פסק דין זה יעביר מסר ברור כי נמצא שהטיפול שניתן להן אכן לא היה ראוי וכי העותר אינו ראוי להוסיף ולשאת בתואר המומחה בו נשא עד כה. העתירה אפוא נדחית והחלטת המשיב 1 - תעמוד בעינה.
העותר ישלם הוצאות ההליך בסך 15,000 ₪, בתוך 30 יום מהיום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו