יצויין כי לפי העירעור, בשנת 2019 קזזה המערערת את התשלום שביצעו המשיבים על פי שומת טיגרמן מדרישת תשלום זו.
המשיבים הגישו ערר על השומה החדשה וטענו, בין היתר, כי יש לבטלה מהטעם ששלמו את שומת טיגרמן, וכן כי התכנית השנייה לא יצרה השבחה ביחס לתוכנית בצלאל, בהיותן קובעות זכויות בניה בהקף זהה.
ביטול ההחלטה בהיעדר סמכות יגרום לעיוות דין משמעותי וחסר פרופורציות, ללא סיבה: ראשית, כאמור, כלל הטיעונים שעלו בפני וועדת הערר בהרכבה המקורי, נרשמו בפרוטוקול הדיון ומצויים במסמכים שהגישו הצדדים לועדת הערר.
ככזו, זכות הגישה לערכאות איננה מוגבלת רק לעצם הזכות ליזום הליך שפוטי, אלא מקופלת בה הזכות המהותית לאכוף זכויות משפטיות הנתונות לאדם, ובתוך כך הזכות לבירור הולם והוגן של טענות הצדדים ולמתן היזדמנות נאותה להפעיל זכויות דיוניות שונות (משה קשת הזכויות הדיוניות וסדר הדין במשפט האזרחי הלכה למעשה כרך ב 1374 (מהדורה חמש עשרה, 2007), אשר צוטט בהסכמה בבג"ץ 9198/02 ההסתדרות הרפואית בישראל נ' היועץ המשפטי לממשלה, פ"ד סג(1) 352(2008)).
שלילה או הגבלה של זכות זו מחייבת אמירה מפורשת בחיקוק, ובהיעדרה תעמוד למתדיין זכות בסיסית זו. יש להעדיף פרנשות שאין בה כדי להגביל או להציב מיכשול לפני מי שמבקש להביא את עניינו לבקורת שיפוטית (ע"א 3115/93 ראובן יעקב נ' מנהל מס שבח מקרקעין חיפה, פ"ד נ(4) 549 (1997)).
פשיטא, כי הזכות לבירור הולם של הטענות כוללת בתוכה את הזכות להעלות טענות במשפט.
אשר לטענת המשיבים בסעיף 55 לתשובתם, לפיה "קרוב לוודאי" שהמערערת ובאי כוחה ידעו על שינוי הרכב ועדת הערר ולמרות זאת עתרו למתן החלטה (נספח ה' לתשובה):
המדובר בטענה ספקולאטיבית ללא תימוכין ראייתיים כלשהם.
...
ממילא, בהעדר הוכחה כי המערערת ובאי כוחה ידעו על ההחלפה של חלק מחברי ההרכב, נדחית טענה זו של המשיבים.
נוכח האמור, שוכנעתי כי נפל פגם יסודי בכך שוועדת הערר לא נתנה הזדמנות לצדדים לטעון בעניין החלפת ההרכב טרם מתן פסק הדין.
לאחר ששקלתי את כלל השיקולים הרלבנטיים, נוכח אי מתן זכות טיעון טרם החלפת ההרכב ברובו, אי היידוע בהחלפה אלא בעת פסק הדין, נוכח הפגיעה הקשה בזכות הטיעון בעל פה לגוף העניין בפני חברי ההרכב שהוחלפו טרם פסק הדין ומתן פסק דין שניתן למעשה בחוסר סמכות כאמור בעניין רון לעיל, הגעתי לכלל מסקנה כי תוצאת הפגם ראוי שתהא ביטול פסק הדין והשבת הדיון לפני ועדת ערר לשמיעת הערר מחדש, על סמך כתבי הטענות שהוגשו, לאחר שיקויים דיון לצורך טיעון בעל פה.
אמנם, תוצאה זו תגרום להתארכות ההליך במידת מה ואף תפגע באינטרס ההסתמכות של המשיבים על פסק הדין, אך אינטרס זה נסוג בנסיבות העניין, נוכח הפגם החמור שאירע בהליך היורד לשורש סמכות וועדת הערר.