השופטת חני אופק גנדלר
לפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין האיזורי באר שבע (השופט יוחנן כהן ונציגת הציבור גב' בת שבע זיידמן; ב"ל 527-03-17) (להלן – פסק הדין), בגדריו נדחתה תביעתה של גב' אבו גאנם (להלן – המערערת), שבה הלינה על החלטות המוסד לביטוח לאומי (להלן - המוסד) בנוגע לשלוש לידותיה, ביחס למענק לידה, מענק אישפוז וקיצבת ילדים.
יחד עם זאת, בשל כך שהמענק שולם רק בחלוף שנים נוצרו חובות בגין הפגור בתשלומו, ומששולמה אך קרן החוב על ידי המוסד, לא סגר בית החולים את כל תיקי הוצאה לפועל שניפתחו כנגד המערערת טרם שילם המוסד את מענק האישפוז.
עוד נטען כי בבג"צ 5320/07 רופאים לזכויות אדם נ' המוסד לביטוח לאומי (11.5.11) (להלן – ענין רופאים לזכויות אדם), ביקשו העותרות לשנות את הנהלים כך שלצורך תשלום מענק אישפוז בידי בית החולים די יהא בתעודת זהות של אחד מבני הזוג כדי להסדיר תשלום המענק בגין לידה, ללא דיחוי, וכי אין בקיום בדיקה וחקירה של תושבות כדי לדחות את מתן המענק.
ההליכים בעירעור
בערעורה טענה המערערת כנגד כך שבית הדין האיזורי מיוזמתו העלה את סעיף 57ג לפקודת הראיות [נוסח חדש], תשל"א- 1971 (להלן – פקודת הראיות); סעיף 40(א) לחוק הביטוח הלאומי צוטט באופן שגוי, שכן נמחקו המילים "אחת מאלה" וגם קו ההפרדה שבין פיסקה אחת לשתיים; המוסד יכול היה לדעת בשקידה סבירה (ולמעשה אף ידע) את זהות אבי הילדים ובן זוגה של המערערת, שכן הילדים נרשמו במירשם האוכלוסין כילדי בן זוגה.
שינוי זה כך הובהר נסמך על דו"ח הצוות הבינמשרדי להתמודדות עם ההשלכות השליליות של תופעת הפוליגמיה לפיו רישום האב במירשם האוכלוסין מצביע לא רק על היותו הורה הילד אלא גם על היותו נשוי לאם היולדת.
בכל מקרה השינוי צריך לחול גם על המערערת, שכן היא הובילה לשינוי, ובהקשר זה לא היה צורך בדו"ח הועדה.
המוסד הוסיף וטען כי בדיקת התושבות היא בדיקה מורכבת, שאינה יכולה להעשות על ידי בית החולים, ועל כן בנוהל האישפוז הונחו בתי החולים להעביר לבדיקת המוסד, בין היתר, עניינן של יולדות על בסיס המעמד האישי הרשום בתעודת הזהות, בהיתחשב גם במאפיינים הייחודיים של החברה אליה משתייכת היולדת, ולא מוחל עליהן ההסדר של תשלום מענק אישפוז על יסוד פנית בית החולים למוסד.
...
מנגד, טען המוסד כי יש לדחות את התביעה גם מחמת התיישנות וכן לגופה.
אנו סבורים כי במסגרת שיקול הדעת אם לקיים ביקורת שיפוטית ביחס לנוהל החל על רווקות עשוי להינתן משקל להיות המערערת נשואה.
יחד עם זאת, משבזכות התובענה נדרש המוסד לבחינה של נוהל עבודתו, ושינה אותו, מצאנו ליתן לכך ביטוי בפסיקת הוצאות לטובת המערערת.
סוף דבר – הערעור נדחה, תוך שאנו מבהירים כי אין בדחיית ערעור זה כדי להביע כל עמדה במחלוקות העקרוניות שהתעוררו, לרבות בנוגע לחוקיות הנוהל, וטענות הצדדים שמורות להם.