כללי
פסק דין בעתירה שהוגשה כנגד החלטת המשיבות שלא לאפשר לעותרים, אלה שנבחנו בבחינות ההסכמה של לישכת עורכי הדין שנערכה ביום 27.8.2020 למשוך את הערר על הניסוח המשפטי שהגישו על החלטת ועדת הבחינות.
ביום 28.10.2020 התקבלו החלטות המשיבות בערר הפנימי הנ"ל. מכח סמכות המשיבות המעוגנת בסעיף 18ה(ב) לתקנות לישכת עורכי הדין [(סדרי בחינות בדיני מדינת ישראל, באתיקה מקצועית החלה על עורכי דין זרים ובבחינת ההסכמה לעריכת דין) תשכ"ג-1962; להלן – "תקנות הבחינות"], הופחת ציונם של העותרים (לעותרים 1-3 הופחתו 2 נקודות ונקבע ציונם הסופי על 57 ולעותר 4, נקבע ציון סופי - 58 נקודות).
מעט לאחר מכן, ביום 10.11.2020, הוגשה על ידי קבוצת נבחנים אחרת, עתירה שהתמקדה ב – 7 שאלות והפיתרון שסמנו המשיבות לשאלות אלה (עת"מ 25242-11-20 סמוטורוב ואח' נ' לישכת עורכי הדין ואח'; להלן – "עתירת סמוטורוב" או "פס"ד סמוטורוב", לפי העניין).
עתוי פירסום החלטה יוצאת דופן זו של הועדה הבוחנת מספר שעות לאחר פירסום ההחלטה על הפסילות וקבלת החלופות, כמו גם לאחר הדיון בועדה והדרישה מחברי הועדה להחלטות אמיצות מצד לישכת עורכי הדין, לא מאפשרות להבין אחרת את ההחלטה יוצאת הדופן אלא כי תכליתה הייתה לאפשר לנבחנים שקבלו ציון 60 ואינם זקוקים לערעור על מטלת הניסוח, להתחרט, "להחזיר את הגלגל לאחור" כאילו ולא הגישו ערר על מטלת הניסוח, ובכך בעצם ליצלוח את הבחינה ולקבל את ההסמכה כעורכי דין.
עוד הובהר כי הציון שקבלו העותרים קודם שהוגש הערר, 59, ניתן גם הוא, כלשון סעיף 7 לכתב התשובה – "... לאחר החלטת הועדה הבוחנת על פסילת השאלות והוספת החלופות. היינו: גם לאחר פסילת השאלות והוספת החלופות על-ידי הועדה הבוחנת, העותרים לא קיבלו את הציון המזכה במעבר בבחינת ההסמכה".
הטענות העיקריות פורטו בכתב התשובה, מסעיף 8 ואילך:
לאור הודעה זו של הועדה הבוחנת ומאחר שהועדה סברה שיהיו נבחנים שיבקשו למשוך את הערר שלהם לאור פסילת השאלות שנעשתה כאמור לעיל, פירסמה הועדה, לפנים משורת הדין ומתוך רצון להטיב עם הנבחנים, הודעה נוספת לנבחנים, לפיה היא מאפשרת לכל נבחן שהגיש ערר על מטלת הכתיבה למשוך את הערר שהגיש אך זאת בתוך כיומיים בלבד ובטרם יתקבל הציון בערר (כלומר, לפני שהערר נבדק והמטלה מנוקדת בשנית).
...
הגם שדין העתירה לדחיה, קשה שלא לגלות הבנה לעותרים.
ומה גם, שבהנחה שאת התקנות ואת מוסד הערר יש לכבד, הרי, לאחר הפחתת הניקוד, לגביה נפסק כבר בפרשת פרץ, שהיא לגיטימית, ייתכן שבפנינו, בסופו של דבר, עותרים, שיש קושי לקבוע לגביהם שבכלל עברו הם את המבחן.
סוף דבר, העתירה – נדחית.