בהודעת המשיבה צוין, כי ההחלטה ניתנה הואיל והדוכן הוקם ללא היתר, עסק הרוכלות מיתנהל ללא רישיון, הפעלת העסק מהוה מיכשול והפרעה ברחוב, ומכירת מצרכי מזון ללא פקוח של הגורמים המוסמכים מסכנת את שלומו ובריאותו של הציבור.
גישה זו גם אומצה מאוחר יותר בפסק-דינו של בית-המשפט לעניינים מנהליים (כב' השופט ד"ר י' מרזל) בעת"מ 46249-01-11 מסאלמה נ' עריית ירושלים (8.2.11)), שבגדרו נדחתה על הסף עתירה מינהלית למניעת תפיסת דוכן רוכלות על תכולתו, זאת מן הטעם שבית-המשפט לעניינים מקומיים מוסמך לידון בבקשה לפי סעיף 27ג לחוק רשוי עסקים, גם בשלב שבו טרם בוצעה התפיסה.
בית-המשפט קבע, כי הואיל והמערער מלין "כנגד הליך שעניינו הפעלת סמכות מינהלית, שבסיסה קרוב יותר לעניינים של רשוי עסקים, סבור אני כי ההליך הנכון אינו במסגרת בקשה לבימ"ש לעניינים מקומיים אלא במסגרת של עתירה מינהלית", וכי צדקה הערכאה הדיונית כאשר דחתה את בקשת המערער מחוסר סמכות.
...
וכך קבע בפסק-דינו, שניתן ביום 20.7.10:
"משהודיעה המשיבה כי החלטתה בדבר סילוק הדוכן ותכולתו התקבלה מכוח סעיף 27א לחוק רישוי עסקים, תשכ"ח-1968 (אם כי ההחלטה על סילוק מבנה הדוכן התקבלה גם – אך לא רק – מכוח חוק עזר), נמצא כי בידי העותר סעד חלופי של הגשת בקשה לביטול תפיסה לפי סעיף 27ג לחוק רישוי עסקים לבית המשפט לעניינים מקומיים. מאחר שהעתירה הוגשה ללא מיצוי ההליך האמור, אני מחליט למחקה על הסף. על מנת ליתן סיפק בידי העותר לנקוט בהליך כאמור, צו עיכוב הביצוע שניתן ביום 8.7.10 יוסיף לעמוד עד ליום 27.7.10".
בעקבות פסק-הדין שמחק את העתירה, הגיש המערער לבית-המשפט לעניינים מקומיים בירושלים, בתיק ב"ש 6384/10, בקשה להורות למשיבה להימנע ממימוש החלטתה מיום 30.6.10 בדבר ביצוע התפיסה לפי סעיף 27א לחוק רישוי עסקים.
על הטעמים להחלטתו עמד בית-המשפט בפִסקה 4 לפסק-הדין, כדלהלן:
"מסקנתי היא, כי יש לדחות את הבקשה למתן סעד במסגרת עתירה מינהלית – על הסף (וממילא עתירה בנדון). כפי שהובהר על-ידי ב"כ המשיבה, הסמכות מכוחה טופלה שאלת פינוי הדוכן שמפעילה העותרת, הינה סמכות שמכח סעיף 27א לחוק רישוי עסקים. סמכות זו אינה מפוצלת, כפי שהובהר, בין מתן החלטה, מזה, לבין תפיסה, מזה. המדובר בפעולה אחת, שהשגה עליה צריך שתיעשה בבית המשפט לעניינים מקומיים, כפי שאכן עשה ב"כ העותרת (לפי סעיף 27ג לחוק – וראו עוד, עת"מ (י-ם) 374/10 אבו רמוז מחמד נ' עיריית ירושלים (7.10.2010)). מטעם זה, לא ברור מדוע נטען על-ידי ב"כ המשיבה באותו ההליך, אחרת. אכן, אין מקום ל"פיצול מלאכותי", בין תקיפת החלטה לחוד לבין תפיסה לחוד (ראו והשוו, עת"מ 3857-11-10 קרעין נ' הועדה המקומית לתכנון ולבנייה (2.1.2011)).
בית-המשפט קבע, כי הואיל והמערער מלין "כנגד הליך שעניינו הפעלת סמכות מינהלית, שבסיסה קרוב יותר לעניינים של רישוי עסקים, סבור אני כי ההליך הנכון אינו במסגרת בקשה לבימ"ש לעניינים מקומיים אלא במסגרת של עתירה מינהלית", וכי צדקה הערכאה הדיונית כאשר דחתה את בקשת המערער מחוסר סמכות.
משכך, מקובלת עליי פסיקתו של בית-המשפט בע"פ (חי') 1387/06, לפיה כאשר מדובר בדרישה לסילוק דוכן לפי חוק עזר, נעדר בית-משפט לעניינים מקומיים סמכות לדון בבקשה הנוגעת לדרישה זו, מחמת חוסר סמכות.
התוצאה
על-יסוד האמור לעיל, הערעור מתקבל, והתיק יוחזר לבית-המשפט לעניינים מקומיים לדיון בבקשתו של המערער.