לאחר מעצרו נערך לעותר שימוע אשר בעקבותיו הוצאו כנגדו צווי הרחקה ומשמורת.
העתירה והערעור דנן הם נשוא פסק דין זה.
דיון:
בעתירה כנגד צו ההרחקה אשר הוצא לעותר, טוענת ב"כ העותר כדלקמן:
העותר מנהל עם העותרת אורח חיים של בני זוג, והם מבקשים להינשא.
עמדת המשיבים היא כי בהתאם ל"נוהל הטיפול בהסדר מעמד לבני זוג זרים של אזרחים ישראלים, לרבות בני אותו מין" (להלן: "הנוהל"), על העותר השוהה בישראל שלא כדין לצאת תחילה מישראל ולאחר יציאתו תוכל העותרת להגיש בקשה להסדרת מעמדו, אשר תיבחן לגופה ותקבל מענה תוך 30 יום.
סעיף 13(א) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952 (להלן: "החוק") קובע כי "מי שאינו אזרח ישראל או עולה לפי חוק השבות, התש"י-1950, ונמצא בישראל בלי רשיון ישיבה (בחוק זה-שוהה שלא כדין), יורחק מישראל בהקדם האפשרי אלא אם כן יצא מרצונו קודם לכן".
צו ההרחקה הוצא כנגד העותר מכוח סעיף זה, משום שהייתו שלא כדין בישראל משך כ-9 שנים.
ר' בג"צ 1926/99 יורי פילגוק ואח' נ' מדינת ישראל, תק-על 99(2) 835, 836:
"המניעה האחת הנשמעת מפי העותר ומפי העותרת היא שהוא והיא חיים במשותף, כי אוהבים הם זה את זה, וכי ראוי לתת להם להמשיך בחייהם אלה. טענה זו אינה מקובלת עלינו. לא באנו חלילה לפגוע בקשרי האהבה בין העותר לבין העותרת, אך לא ידענו כיצד יש בהם בקשרי אהבה כדי להעניק לעותר זכות לשהות בארץ ולעבוד בה. לו זה היה הדין, כי אז יכולים היו כל באי עולם לבקש אותה בקשה. תוצאה זו הנה, כמובן, בלתי מתקבלת על הדעת, ולא שמענו כי יש מדינה בעולם הנוהגת אחרת".
ור' גם עע"ם 11013/03 ואלרי יבטוחוב ואח' נ' שר הפנים ואח':
"נקודת המוצא לדיון היא העובדה שהמערער שהה בישראל שנים אחדות שלא כדין, ועניין זה לבדו הצדיק את הוצאתו של צו ההרחקה. יתרה מכך, למערער, גם בהנחה שהוא בן-זוגה לחיים של המערערת, אין זכות קנויה להמשיך ולזהות בישראל רק מכוח מערכת היחסים שנרקמה ביניהם. לעניין זה נוסיף, כי בהנחה שהגדרת מעמדו הייתה בראש מעייניו, תמוהה בעינינו העובדה שהמערער לא טרם לפנות למשיבים בכל אותן שנים בהם שהה בישראל שלא כחוק".
נהלי משרד הפנים מאפשרים לבן זוג ישראלי לבקש להסדיר את מעמדו של בן הזוג הזר.
...
לאור האמור לעיל, ולאור חסר שתוף הפעולה של העותר וסירובו למלא את הבקשה להנפקת תעודת מעבר, דבר שעיכב את הרחקתו, לא שוכנעתי כי העותר ייצא מישראל בעצמו במועד שיקבע לו (ר' החלטת בית הדין לביקורת משמורת).
בעיניין זה ר' גם ס' 13ו(ב) לחוק הכניסה לישראל הקובע כי גם אם היתקיימו הנסיבות לשחרורו של השוהה שלא כדין ממשמורת, הוא לא ישוחרר אם "הרחקתו מישראל נמנעת או מתעכבת בשל העידר שיתוף פעולה מלא מצידו, לרבות לענין הבהרת זהותו או להסדרת הליכי הרחקתו מישראל".
אשר על כן ולסיכום לא מצאתי לשנות את החלטת בית הדין לביקורת משמורת, והעותר יוחזק במשמורת עד הרחקתו.
אשר על כן ולסיכום דין העתירה והערעור להדחות.