מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

עתירה בדבר פלש לשטח C ביהודה ושומרון

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק בג"ץ 4988/15 לפני: כבוד השופט נ' הנדל כבוד השופט נ' סולברג כבוד השופט א' שהם העותר: נאג'ח ג'מיל אחמד געברי נ ג ד המשיבים: 1. ועדת ערר באיזור יהודה ושומרון 2. המפקד הצבאי יהודה ושומרון 3. הממונה על הרכוש הממשלתי הנטוש 4. המינהל האזרחי באיזור יהודה ושומרון בשם העותר: עו"ד רוני סלמאן בשם המשיבים: עו"ד אבינעם סגל-אלעד פסק-דין
תמצית העובדות ביום 9.8.1984 פורסם צו בדבר רכוש ממשלתי (איזור יהודה ושומרון) (מס' 59), התשכ"ז-1967 – אישור בדבר היות מקרקעין רכוש ממשלתי (להלן: צו ההכרזה).
הליך שניהל בנוגע למחצבה זו (בג"ץ 6828/12) הסתיים בהסכמה לפיה העותר לא יפעיל את חלק המחצבה המצוי בשטח C מבלי שיינתן לו היתר לשם כך. פניותיו לקבלת היתר סורבו, על רקע תפיסת המשיבים כי מדובר ברכוש ממשלתי שנעשתה אליו פלישה שלא כדין.
...
זאת ועוד: העותר אמנם טען בעתירתו כי היה על הוועדה ליתן לו ארכה, אולם לא פרט איזה פגם נפל בשיקול הדעת שהפעילה, ומדוע היה עליה להגיע למסקנה אחרת.
אשר על כן, לא מצאתי כי קיימת עילה להתערב בהחלטה זו. דין העתירה להידחות מטעם נוסף.
לפיכך העתירה נדחית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2010 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופטת א' פרוקצ'יה: לפנינו עתירה הקובלת על כך שרשויות אכיפת החוק נמנעות מהריסת מבנים בלתי חוקיים בשישה אתרים בשטחי יהודה ושומרון, ואינן מקיימות סדרי עדיפויות באכיפת החוק שהן עצמן הצהירו עליהם לענין זה. עקרי העתירה העתירה הוגשה על ידי התנועה לשמירת אדמות הלאום, והיא מכוונת כנגד רשויות אכיפת החוק המופקדות על יישומם של דיני התיכנון והבנייה באזור יהודה ושומרון.
בין השאר, ניתנת עדיפות לטפול במבנים בהם מתלונן בעל הקרקע על כך שפלשו אליה.
טענות המשיבים המשיבים טוענים כי, ככלל, מתקיימת פעילות אכיפה שוטפת כנגד בינוי בלתי חוקי באיזור יהודה ושומרון במיגזר הפלשתינאי, ואין מקום לטענות העותרים בדבר מחדלים בתחום זה. כך למשל, מראשית שנת 2009 ועד חודש אפריל 2010 מומשו צוי הריסה ב-129 תיקי בנייה בלתי חוקית במיגזר הפלשתינאי.
...
הגם שיש צדק בטענת המשיבים כי העתירה הינה כוללנית בהתייחסותה לשישה אתרים שונים שאין ביניהם קשר וזיקה מיוחדים, ואף שאפשר וניתן היה לדחותה על הסף על רקע זה, נתייחס לטעמים שבגינם יש לדחות את העתירה גם לגוף הענין.
לא מצאנו כי קיימת עילה טובה להתערב בסדרי העדיפויות שנקבעו על ידי הרשויות לצורך אכיפה באתרים המנויים בעתירה, ובאתר צומת איו"ש בכלל זה, משהשיקולים המנחים לענין זה הם עניינים וסבירים.
סיכומם של דברים, אין במדיניות האכיפה הננקטת על ידי המשיבים, ובסדרי העדיפויות שנקבעו על ידם לענין האתרים נשוא עתירה זו משום חוסר סבירות, או פגם חוקי אחר המצדיק התערבות שיפוטית של בית משפט זה. העתירה נדחית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2007 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופטת א' פרוקצ'יה: לפנינו שתי עתירות לאכיפת צוי הריסה וחוקי התיכנון והבניה על מבנים בשטחי יהודה ושומרון.
ניתנת עדיפות לטפול במבנים בהם בעל קרקע מתלונן על פלישה למקרקעיו; ניתן משקל לקירבת המבנים הבלתי חוקיים לישובים, וכן לשיקולי תיכנון מהותיים ושיקולי בטחון, כגון קרבה לקו תפר, או סמיכות למקומות רגישים אחרים.
והדברים חזרו ונישנו בבג"צ 1555/06 קינג נ' עירית ירושלים (שם): "רשויות אכיפת החוק אינן מתנערות מחובתן לקיים אכיפת חוק בירושלים ואף להגבירה. בראש הצוות שהוקם במשרד המשפטים לשם כך, עומד מנהל המחלקה לאכיפת דיני מקרקעין, אשר המחלקה שעליה הוא מופקד הוקמה במיוחד לנושא האכיפה בכל הארץ. עתה משהוחלט לקדם את הטיפול בנושא הבניה הבלתי-חוקית בירושלים, מסור הטיפול לגורמים המקצועיים האמונים על אכיפת החוק ועל קביעת סדרי העדיפויות ביחס לאמצעי האכיפה ולהיקפה.
...
לא שוכנענו כי נפל פגם בדרך האכיפה המופעלת או בסדרי העדיפויות הננקטים, בין ככלל, ובין ביישום הפרטני לענין המיבנים נשוא העתירות שלפנינו.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

דברים אלה נכונים גם בעניינינו, שעה שהעותרת מבקשת לפעול נגד מספר לא ידוע של מעשים שהיקפם, טיבם ומאפייניהם הקונקרטיים לא הוצגו (מלבד היתייחסות נקודתית לשטח שבמוקד החלק הראשון של העתירה).
לפיכך, למרות שקיימים בשטח אי-אלו רכיבי בינוי, מוטב, לשיטתם, לצעוד במסלול שמתווה סעיף 6ב לצוו בדבר רכוש ממשלתי (יהודה והשומרון) (מס' 59), התשכ"ז-1967 (להלן: צו 59) – המסמיך את הממונה לפנות אדם המחזיק "ברכוש ממשלתי ללא היתר". המשיבים הציגו את הפעולות שנקטו במישור זה, וטענו כי בהיעדר היתנערות מחובת האכיפה, אין להתערב בשקול דעתם לגבי סדרי העדיפויות בעיניין.
כמו כן, נימסר כי במסגרת עררים על צוי פינוי שהוצאו הועלו טענות לגבי הזכויות ב"מרבית" השטחים בהם עוסקת העתירה, וביחס ל"רוב מוחלט" של הפלישות אליהם.
...
תחילה, מבקשת העותרת להורות למשיבים 2-4 (שר הביטחון, אלוף פיקוד המרכז וראש המינהל האזרחי), לנמק "מדוע אינם נוקטים בכל הפעולות הנדרשות לשם הוצאה ומימוש של צווי הפסקת עבודה והריסה ביחס לעבודות בלתי חוקיות להכשרת קרקע לעבודות חקלאיות ונטיעות עצים [...] תוך פלישה והשתלטות על אדמות מדינה מוכרזות בתחומי הקו הכחול של הישוב נווה ****". לצד זאת, היא מבקשת להורות למשיב 1 (ראש ממשלת ישראל) לנמק "מדוע לא נקט עד היום ומדוע אינו נוקט כיום בכל הפעולות הנדרשות לשם מניעת פעילותם החד צדדית והמנוגדת לחוק, לדין הבינלאומי ולהסכמי אוסלו של עמותות זרות ו/או פעילים הפועלים מטעם ו/או בשיתוף פעולה עם ארגון האומות המאוחדות על גבי אדמות מדינה ובשטחי C, ובפרט בשטח מושא העתירה שבכותרת". דין ראשה השני של העתירה להידחות על הסף, הן בשל אי מיצוי הליכים, והן נוכח אופיו העמום והכוללני של הסעד המבוקש.
מכל מקום, בשלב זה, דין העתירה להידחות מטעמים אחרים, שעליהם אעמוד כעת.
מן הטעמים האמורים, דין העתירה להידחות.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט נ' הנדל: העתירה שלפנינו עוסקת ב"שטח מריבה", הממוקם בשטח C באיזור יהודה ושומרון.
די בכך שנאמר כי דבר החקיקה הרלוואנטי הוא הצוו בדבר מקרקעין (סילוק פולשים) (יהודה והשומרון) (מס' 1472) התש"ס-1999, אשר סעיף 3 שבו קובע: "תפס אדם מקרקעין שלא כדין, רשאי המחזיק בהם כדין להוציאו מן המקרקעין ולסלק כל דבר שיש בו משום הפרעה לשימוש בהם, תוך שלושים יום מיום התפיסה; לשם כך יהיה רשאי להשתמש בכוח במידה סבירה". המבקש לפעול לפי הסעיף נידרש להוכיח איפוא פלישה טריה, וכן שהוא מחזיק במקרקעין כדין.
...
דין העתירה להידחות.
עיינו היטב בטענות הצדדים ובנספחים שצירפו, כמו גם במערכת הדינים הרלוונטית, ונחה דעתנו כי העניין אכן מצריך בירור וחקירה, ולא ניתן לומר כי הצורך להוסיף ולחקור את העניין בטרם מתן החלטה אינו סביר.
בנסיבות אלה, שבהן טרם ניתנה ההחלטה המינהלית ודין מרבית חלקי העתירה להידחות על הסף – דין העתירה בכללותה להידחות, כאשר טענות העותרים בכל הנוגע למשיבים 2-1 שמורות להם.
העתירה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו