הנתבעת טוענת כי התובעת לא התקינה פחים מיוחדים לפינוי אשפת מיפעל כמתחייב על פי סעיף 29 לחוק העזר לקריית ביאליק (מניעת מפגעים ושמירת הסדר והניקיון), תשמ"ט-1989 (להלן:" חוק העזר"), ולא הפרידה אשפה ביתית מאשפה שאינה ביתית.
על חובתה של הערייה לפנות את האשפה מנכסה הפרטי של התובעת עמד בית המשפט המחוזי בעתירה המנהלית שהוגשה, ובלשונה של כב' השופטת טאובר:
"נושא פינוי האשפה נימנה על תפקידיה וחובותיה הבסיסיים של הרשות המקומית. עגון מפורש לכך מצוי בסעיף 242 לפקודת העיריות, אשר מטיל על הערייה חובה לפנות אשפה מנכסים המצויים בתחום שיפוטה על מנת לשמור על בריאותו של הציבור ונוחותו. לצד חובה זו, ניתנת לעירייה הסמכות לקבוע את האגרות בעד הפינוי. עלות פינוי האשפה על ידי הרשות המקומית כמו גם עלויות שירותים מוניציפאליים נוספים שמספקת הערייה, מוסדרים ככלל, באמצעות הטלת תשלומי ארנונה על המחזיקים בנכסים. ראה: בג"צ חולון; בג"צ 6741/99 ארנן יקותיאלי ואח' נ' שר הפנים ואח', נה(3), 673."
ובהמשך.
סעיף 30(א) לחוק העזר קובע: "מפקח רשאי, בהודעה, לידרוש מבעל נכס שיתקין ביתן אשפה או יתקנו".
סעיף 31(א) לחוק העזר קובע: "בעל נכס או המחזיק בו חייב להחזיק ביתן אשפה במצב נקי ותקין להנחת דעתו של המפקח".
"הינה כי כן, הטלת החובה על מחזיקים בנכסים להחזיק ולהתקין בסמוך לנכסיהם בתי אשפה במצב תקין כפי שעולה ממספר לא מעט של סעיפים בחוק העזר, מלמדת כפי שטענה העותרת, כי הערייה מודעת לחובתה על פי דין, כי יש לפנות האשפה מכל נכס ונכס ספציפי בתחומי שיפוטה. נוכח האמור, לא מצאתי לקבל את טענת הערייה, כי משהיא פועלת לפינוי האשפה מנקודות איסוף הפרושות בשטח איזור התעשייה פעמיים בשבוע, עומדת היא בחובות המוטלות עליה מכוח הוראת סעיף 242 לפקודת העיריות ומכוח חוק העזר."
"... יחד עם זאת, בפסיקה נקבע, כי הערייה מחויבת בפנוי האשפה הרגילה, הבסיסית בלבד והיא רשאית להטיל על נכס פלוני את חובת פינוי האשפה העודפת באופן עצמאי או לגבות עבור פינויה אגרה, בכפוף לקביעת קריטריונים ברורים להבחנה בין אשפה רגילה לאשפה עודפת. עיקרון זה נקבע בפסיקה אף קודם לבג"צ חולון. יפים לעניין זה דברים שנאמרו ב-עת"מ (חי') 7784-04-09 קריון – מרכז קניות בע"מ נ' עירית קרית ביאליק [פורסם בנבו] (28/06/09):
חזקה כי הנתבעת, כרשות מקומית, יודעת ומכירה הלכה זו היטב, ואף על פי כן פעלה בנגוד לה.
התובעת טוענת גם לעילה של "פגיעה בעקרונות יסוד של המשפט המינהלי ובכלל זה; תום לב, הגינות, יושר, צדק טבעי, סבירות, מניעת קפוח והיעדר אפליה". התובעת לא הרחיבה בדבר הבסיס המשפטי לעילה זו, וספק אם ניתן לתבוע בגין עילה זו פיצוי כספי שנגזר מעוולה מנהלית.
סעיף 2 לחוק עשיית עושר- האם קמה לנתבעת הגנה?
על פי סעיף זה "בית המשפט רשאי לפטור את הזוכה מחובת ההשבה לפי סעיף 1, כולה או מקצתה, אם ראה שהזכייה לא הייתה כרוכה בנסיבות שאינן מצדיקות את ההשבה".
כל אשר ציינה הנתבעת הוא, כי התובעת אינה זכאית להשבה מאחר ו"היא פרעה את חובה של הערייה מבלי שהיה חייב לכך כלפיו, היא אינה זכאית להשבה"
ההגנה שבסעיף 2 לחוק עשיית עושר עושה שימוש במונח "השבה בלתי צודקת", שהוא מונח עמום , וניתן לשקול בגדרה מיגוון נסיבות ושיקולים.
...
הסעד השני לו עתרה התובעת, בו ביקשה לקבל צו לפיו היא זכאית לשיפוי עבור התשלום בגין פינוי עצמי של האשפה, נדחה מחוסר סמכות עניינית של בית המשפט המחוזי לדון בן. על רקע האמור, מוגשת התביעה שבכותרת לבית משפט זה.
טענות הצדדים:
התובעת טוענת כי הנתבעת מתנערת מחובה על פי חוק העזר שהיא בעצמה התקינה, לפינוי האשפה בשטח הסופרמרקט.
אני מאשר וסומך על האנשים שלי.
התנהגות כזו, בהעדר הסבר אמין וסביר, פועלת לחובתו של הנוקט בה, כאשר על פניה, מתחייבת ממנה המסקנה, שאילו הובאה הראייה, או הושמע העד, או הוצגו השאלות או קוימה החקירה הנגדית, היה בכך כדי לתמוך בגרסת היריב (ראו: י. קדמי, על הראיות, חלק שלישי, מהודרת 2003, עמ' 1649 והפסיקה הנזכרת שם).
תוצאה
הנתבעת תשלם לתובעת את הסכומים הבאים:
שיפוי בגין הוצאות פינוי אשפה בסך 1,067,516 ש"ח;
הוצאות משפט בסך 3,000 ₪;
שיפוי בגין אגרת בית המשפט שהתובעת שלמה, משוערך להיום;
שכר טרחת עורך דין בסך 249,799 ₪ בלבד.