בבית המשפט העליון
בש"פ 12/24
לפני:
כבוד השופט י' עמית
העוררת:
מדינת ישראל
נ ג ד
המשיב:
פלוני
ערר על החלטותיו של בית המשפט המחוזי בחיפה בתיק מ"ת 58937-08-23 מיום 15.11.2023 ומיום 31.12.2023 שניתנו על ידי כב' השופט ניצן סילמן
תאריך הישיבה:
כ"א בטבת התשפ"ד (2.1.2024)
בשם העוררת:
בשם המשיב:
עו"ד מוחמד סראחנה; עו"ד מיטל חן רוזנפלד
עו"ד באסל פלאח
][]החלטה
השאם, שאדי והאחר הצטיידו באקדח, ברכב גנוב מהשטחים מסוג מאזדה (להלן: המאזדה), ברכב נוסף מסוג טויוטה, בחומר דליק ובשני מנויי סלולאר שרכשו (להלן: המנויים המבצעיים).
...
מצב דברים זה מעמיד את החשוד בפני דילמה:
"אין זה סוד כי במישור הראייתי, זכות השתיקה היא בבחינת שטר ושוברו בצידו, באשר השתיקה יכולה לשמש חיזוק ואף סיוע לראיות התביעה. אך האם יש לזקוף את השתיקה לחובתו של נאשם גם במישור דיני מעצר עד תום ההליכים? שאם נאמר כך, נמצאנו מעמידים את הנאשם בדילמה קשה. מחד, זכותו של הנאשם לכלכל את הגנתו כפי הבנתו, ובמסגרת זו לשמור על זכות השתיקה, אם בהליכי החקירה ואם בהליכי המשפט. מנגד, וככל שנזקוף את השתיקה לחובת הנאשם גם בהליכי המעצר, משמעות הדבר היא שהנאשם נועל על עצמו את דלת תא המעצר ומפקיד את המפתחות בידי סוהריו עד אשר יתרצה ו'ישבור' את שתיקתו" (החלטתי בבש"פ 1748/11 יחזקאל נ' מדינת ישראל, פסקה 5 (10.3.2011)).
יפים לענייננו דבריו של השופט נ' הנדל בבש"פ 5588/12 ניאמצ'יק נ' מדינת ישראל, פסקה 8 (24.9.2012):
"ראיות נסיבתיות מוצלחות בסיום המשפט, נשענות על שתי קומות. הראשונה – ראיות מסוימות הוכחו מעל לכל ספק סביר. השנייה – של [כך במקור – י"ע] אף שראיות אלו אינן ישירות, השתלבותן ביחד יוצרת פסיפס המוביל לתוצאה הגיונית אחת והיא הרשעת הנאשם. מה המצב בראיות לכאורה? באשר לקומה הראשונה, יש לבחון האם כל אחת מהראיות לכשעצמה הוכחה לכאורה. באשר לקומה השניה, העניין מורכב. תיתכנה שלוש אפשרויות. הראשונה – הראיות לכאורה הנסיבתיות מובילות לתמונה ברורה של תוצאה הגיונית אחת. אם כך, כמובן, עמדה התביעה בנטל. השנייה – הראיות לכאורה הנסיבתיות אינן מובילות למסקנה מרשיעה אחת, גם אם יינתן להן מלוא המשקל, ואף בהערכה שכך יהא לאחר סיום ההליך העיקרי. היה וכן, לא עמדה התביעה בנטל המקדמי לגבי אותה עבירה. השלישית – עניינה כולל גם מעין מקרה גבול. הראיות לכאורה הנסיבתיות עשויות, לאחר שיעובדו בהליך המשפטי, להביא להרשעת הנאשם, וזאת ברמה של סיכוי סביר להרשעה. אם כך, עמדה התביעה בנטל הנדרש בהליך הביניים של מעצר עד תום ההליכים" (הדגשה בקו תחתון הוספה – י"ע).
סוף דבר: הגעתי לכלל מסקנה כי דין הערר להתקבל, ואני מורה על המשך מעצרו של המשיב מאחורי סורג ובריח עד תום ההליכים נגדו.