מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערר על החלטת בית הדין האזורי בדבר גילוי חומר חקירה

בהליך תפ - עובדים זרים (הע"ז) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה תל אביב הע"ז 61894-07-18 03 נובמבר 2020 לפני: כב' השופט אורן שגב המאשימה: (המשיבה) מדינת ישראל ע"י ב"כ: עו"ד מיכל אופיר ורון אופיר הנאשמים: (המבקשים) 1. עדי מאיר קרמר 2. קרן עדי קרמר ע"י ב"כ: עו"ד גלעד כצמן וסרגיי (דוד) מורין החלטה
ה) על החלטת בית משפט לפי סעיף זה ניתן לערור לפני בית המשפט שלערעור שידון בערר בשופט אחד; הערר יוגש בתוך 30 ימים מיום שניתנה החלטת בית המשפט, ואולם בית המשפט רשאי להאריך את המועד להגשת הערר מטעמים שיירשמו.
" בהחלטת בית המשפט העליון בפרשת שיינר, נמצא סיכום דברים מקיף אודות מהות הזכות של נאשם לגילוי חומר חקירה, אופייה והיקפה, תוך הפנייה לפסקי דין רבים וחשובים בסוגיה (ראו בש"פ 8252 מדינת ישראל נ' ליאל שיינר (23.1.2014), להלן: פרשת שיינר) ובפסיקת בית דין זה בעיניין דואב (עפ"א (ארצי) 16393-12-13 מדינת ישראל משרד הכלכלה - אלירן דואב (9.9.2015)).
...
כך או כך, גם אילו הוגשה בקשה, אין הדבר מאיין את ביצוע העבירה, שכן במועד הביקורת לא היה למבקשים היתר להעסקת העובדת הזרה, ולעובדת עצמה לא היה היתר לעבוד בישראל, כאמור בסעיף 2(א)(1)(2) לחוק עובדים זרים; (4) מלמבד מערכת "אביב", לא קיימות מערכות ממוחשבות נוספות לעדכון הגשת בקשות מסוג זה ועל כן יש לדחות את הבקשה לקבלת "רשימה של המערכות הקיימות אצל המשיבה...". כאמור לעיל, במערכת "אביב" עצמה, לא קיים ממילא תיעוד של המידע שנתבקש.
אשר להכרעתי דין הבקשה להידחות, ולהלן נימוקיי.
מקובלת עלי טענת המאשימה כי בכל הקשור לבדיקת הסטאטוס של העובדת הזרה, בהינתן כי לא קיים מידע במערכת אביב, הרי שדרך המלך היא להזמין עדים רלוונטיים, ובכללם ציון והמפקח טדלה.
אחרית דבר הבקשה נדחית.
בשים לב לעובדה שכתב האישום הוגש בשנת 2018, ובהתאם למדיניות בית הדין בנוגע להחשת הטיפול בתיקים פליליים ישנים, אני מורה לסניגורים להגיש את תשובתם המפורטת בכתב של הנאשמים לעובדות כתב האישום עד ליום 10.11.20.

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

לבקשה צרפו את "עמדת המדינה בעיניין הליך סע"ש 75838-01-19" [ההליך בעיניינה של המבקשת] מיום 3.12.20 שבה נכתבו הדברים הבאים: "בעיניינו של מר מנחם ישעיהו, שהנו עד בהליך, הוחלט להגיש כתב אישום בגין גניבה ממעביד, בכפוף לשימוע. הליכי השימוע טרם הסתיימו. כל העדים שהוזמנו להעיד בהליך שבכותרת, למעט התובעת, אורית ישעיהו, צפויים להיות עדי תביעה בהליך הפלילי העתידי, ככל ויוחלט על הגשת כתב אישום נגד מר ישעיהו. עוד יצוין כי תיק החקירה בעיניינה של הגב' אורית ישעיהו ניסגר מחוסר ראיות, אך להבנתנו צפוי להיות מוגש ערר על החלטת הסגירה. עדים בהליך הפלילי מונחים שלא לדבר על נושא עדותם עם אף מעורב אחר, וזאת על מנת שלא לזהם או לשבש את ההליך הפלילי. מטבע הדברים, וכאשר הסוגיה המונחת לפתחו של בית הדין לעבודה הנכבד היא הסוגיה שבליבת המחלוקת בהליך הפלילי, אין מקום, לעמדתנו, שעדים אלו ימסרו עדות בבית הדין בסוגיה שבמחלוקת, לפני שמסרו עדות בהליך הפלילי. תוצאה כזאת עלולה לזהם את ההליך הפלילי העתידי...." (להלן גם: עמדת המדינה).
עם זאת, "המחלוקת בעיניין טענת המעילה היא כה מרכזית בשני ההליכים, כך ששיקולי החסכון והיעילות שתמכו בקבלת הבקשה לאיחוד הדיון מלכתחילה, בצרוף השיקולים שנימנו לעיל בדבר עמדת המאשימה לגבי אפשרות של שבוש ההליך הפלילי והעדר האפשרות בנסיבות שנוצרו לנהל הליך הוגן ושוויוני, גוברים על עניינה של התובעת בבירור תביעתה ללא עיכוב, ועל העיתוי הבעייתי שבו הוגשה הבקשה". לנוכח האמור הורה בית הדין על איחוד הדיון בתביעת המבקשת עם תביעתו של מר ישעיהו, וקבע כי הדיון בהליכים המאוחדים יידחה עד להכרעה בהליכים הפליליים בעיניינם של מר ישעיהו ושל המבקשת תוך שציין כי "כך כבר נקבע לגבי תביעת מני בהסכמתו". עוד קבע בית הדין כי המבקשת ומר ישעיהו "יגלו לנתבעים את חומרי החקירה שהתקבלו אצל מני במסגרת הליך השימוע לפני הגשת כתב אישום, תוך 30 ימים". על החלטה זו הגישה המבקשת את בקשת רשות העירעור שלפנינו.
על כן ובשים לב גם ליתר השיקולים שהוזכרו בהחלטה מיום 2.2.21, לרבות השאלה אם אכן ניתן לחייב את המבקשת בהמצאת חומרי חקירה מתיקו של בעלה, אנו סבורים שיש להשיב את הדיון בשאלת גילוי חומר החקירה בעיניינו של מר ישעיהו לבית הדין האיזורי.
...
ביום 19.8.20 ניתנה החלטת השופט גולדברג לפיה "בית הדין אינו נעתר בשלב זה לבקשת הנתבעים לעיכוב ההליך... על פי טענת הנתבעים טרם הוחלט על הגשת כתב אישום נגד התובעת. בנסיבות אלה, אין מקום לעיכוב ההליכים...". ביום 26.11.20 הגישו המשיבים "בקשה לאיחוד תיקים ולזימון עד ולדחיית מועד דיון". בין היתר טענו המשיבים כי בין שתי התביעות יש קשר הדוק הן בשאלות השנויות במחלוקת, הן בראיות, הן בעדים, הן בתצהירי העדות הראשית של הצדדים ובעיקר בשל טענת המשיבים לגניבה משותפת על ידי המבקשת ומר ישעיהו.
יצוין כי המבקשת הגישה לבית הדין האזורי את עמדת הפרקליטות האמורה ביום 10.1.21, ובהחלטת בית הדין מאותו היום נקבע: "בשלב זה מעכב בית הדין את ביצוע סעיף 10 להחלטתו מיום 4.12.20 עד לקבלת החלטת בית הדין הארצי לעבודה בבר"ע 43376-12-20". ביום 2.2.21 ניתנה החלטתי לפיה: "לאחר עיון בבר"ע מוצע למבקשת למחוק את הבקשה בכל הנוגע לאיחוד הדיון. זאת משמדובר בהחלטה דיונית מובהקת ולאור ההלכה שלפיה אין הכרח שתהיה חפיפה מושלמת בין הליכים, כמו גם לנוכח עמדת המדינה מיום 3.12.20 שצורפה לתיק.
על כן ובשים לב גם ליתר השיקולים שהוזכרו בהחלטה מיום 2.2.21, לרבות השאלה אם אכן ניתן לחייב את המבקשת בהמצאת חומרי חקירה מתיקו של בעלה, אנו סבורים שיש להשיב את הדיון בשאלת גילוי חומר החקירה בעניינו של מר ישעיהו לבית הדין האזורי.
סוף דבר - ניתנה רשות ערעור והערעור מתקבל בכל הנוגע לגילוי חומרי החקירה, והדיון בשאלה זו יושב לבית הדין האזורי כמפורט לעיל.

בהליך ערעור פלילי אחר (עפ"א) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

השופט אילן סופר לפניי שני עררים לפי סעיף 74(ה) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982 (להלן – החסד"פ): עפ"א 18947-03-21- ערר על החלטת בית הדין האיזורי חיפה (השופטת קרן כהן; ת"פ 24733-01-21) במסגרתה נדחתה בקשת העורר 1 (להלן: דיאב) לקבל לידיו חומרים הנוגעים למהימנות עדי התביעה (רישומים פלילים ומשמעתיים פתוחים וסגורים, וכן דוחות מיון והערכה).
העוררים מפנים לפסק הדין בעפ"א(ארצי) 24961-11-10 אוחיון ואח' – מדינת ישראל (10.6.2014) (להלן: עניין אוחיון) בו נתבקש בין השאר מידע על רישום פלילי ומשמעתי של עדי תביעה ונקבע כי מידע זה עשוי להיות חומר חקירה ולפיכך על בית הדין לעיין בחומר בטרם מתן החלטה.
הטענה הכללית בדבר אי חוקיות החיפוש והצורך בהוכחת חוסר מהימנות המפקחים היא אכן בגדר "מסע דיג". העוררים טוענים כי מעניין אוחיון ניתן ללמוד כי הייתה לבית הדין חובה לעיין בחומר המבוקש לפני שנתן את החלטתו.
לעומת זאת דרישה של מסמכים אלו על ידי צד שלישי מעוררת שאלות של פגיעה בפרטיות (ראו: בר"ע (ארצי) 25244-06-14 יסמין מילר - חברת נמל אשדוד בע"מ (29.7.2014)) בע"ע (ארצי) 28222-05-10 מכתשים מפעלים כימיים בע"מ - יהודה פלצ'י (21.9.2010) נקבעה רשימת כללים להכרעה במקרים בהם נוצר מתח בין הצורך בגילוי לבין הזכות לפרטיות, בין היתר נקבע כך: מלאכת האיזון תיעשה לפי אמות מידה של מידתיות: בהתייחס למבחן הרלוואנטיות ותוך בחינה פרטנית של טיב החומר שגילויו מתבקש, הקפו, שיעור הפגיעה בפרטיות ומקורו של המידע; כן ינתן משקל לחשיבות המסמכים המבוקשים לצורך גילוי האמת ומתן היזדמנות לתובע להוכיח את תביעתו, לרבות השאלה האם קיימת דרך חלופית להוכיח את עילת התביעה לרבות קיומו של נוהג או אפליה; בנוגע לזכות לפרטיות של בעל דין, יש להעדיף, ככלל, את הערך של קיומו של הליך שפוטי תקין ויעיל, הנערך ב"קלפים פתוחים"; בנוגע לזכות לפרטיות של צדדי ג', יש ליתן משקל משמעותי לזכות לפרטיות; אם מדובר בבקשה לעיון וגילוי מסמכים הפוגעים בפרטיות צדדי ג', יש למצות את השיקול בדבר חלופות אחרות; לא נימצאו חלופות אחרות ונדרשת פגיעה בפרטיות צדדי ג' להליך, תצומצם הפגיעה בפרטיות להכרחי ולחיוני ביותר, כנדרש לצרכי המשפט וכעולה במדויק מטענות הצדדים: על בית הדין לבחון במשורה את הרלוואנטיות של החומר הנידרש בהתייחס לצדדי ג'.
...
בהעדר כל אינדיקציה ממשית לאינטרס ההגנה, לא ניתן להיעתר לבקשה זו. עיון בתיקים סגורים סעיף 11א חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, תשמ"א-1981 (להלן: חוק המרשם הפלילי) קובע כדלקמן: "מידע על החלטה שלא לחקור או שלא להעמיד לדין כאמור בסעיפים 59 ו-62 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982, מידע על סגירת תיק בהסדר לפי סימן א'1 בפרק ד' לאותו חוק וכן מידע על משפט שבו עוכבו ההליכים לפי סעיף 231 לאותו חוק, לא יימסר אלא לגופים המפורטים בתוספת השלישית." המשיבה טוענת כי בהתאם לסעיף לא ניתן לעיין בתיקים סגורים של עדים.
משכך גם חלק זה של הערר נדחה.
סוף דבר העררים נדחים.

בהליך תפ - עובדים זרים (הע"ז) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה תל אביב הע"ז 24558-02-20 13 אוקטובר 2021 לפני: כב' השופטת שגית דרוקר המאשימה: מדינת ישראל ע"י ב"כ: עו"ד טוניק הנאשמים: 1. ויאצ'סלב קולמייסקי 2. אלכסנדר קולמייסקי 3. דיוטי-פרי חנות מזון (2007) בע"מ ע"י ב"כ: עו"ד כהן החלטה
(ה) על החלטת בית משפט לפי סעיף זה ניתן לערור לפני בית המשפט שלערעור שידון בערר בשופט אחד; הערר יוגש בתוך 30 ימים מיום שניתנה החלטת בית המשפט, ואולם בית המשפט רשאי להאריך את המועד להגשת הערר מטעמים שיירשמו.
יפים לענייננו דבריו של בית הדין הארצי אשר סקר לאחרונה את הפסיקה באשר לזכות הגילוי ופירוש המונח "חומר חקירה", כדלקמן: ".. זכות הגילוי והעיון נתפסת כחלק מזכות היסוד של הנאשם לפרוס הגנתו בבית המשפט", והיא מגלמת בתוכה את "זכותו של הנאשם למשפט הוגן, זכותו של הנאשם לערוך הגנתו ולהערך כראוי למשפט, הערך של גילוי האמת, וצמצום פערי הכוחות בין התביעה להגנה". .
בקשר לכך הובהר כי תנאי מקדמי לגילוי ולהעברת חומר חקירה הוא רלוואנטיות, שלצורך הכרעה בדבר קיומה יש להדרש למבחני השכל הישר וניסיון החיים - "מבחנים אלה מדריכים את בית המשפט בשאלה איזה חומר רלבאנטי להגנת הנאשם, על מנת להעניק לסניגוריה היזדמנות הוגנת להכין את הגנתה" .
...
לאחר שעיינתי בבקשה, בתגובה ובתשובה לה הגעתי לידי מסקנה כי בקשת הנאשמים כי בית הדין יורה למאשימה להעביר לעיונם הבהרה בכתב בעניין מעמדם החוקי של העובדים הזרים נשוא כתב האישום, דינה להידחות שכן אין מדובר בבקשה לפי סעיף 74 לחסד"פ המאפשר עיון והעתקת חומר חקירה אשר היה בידי המאשימה או בשליטתה, לא מדובר בחומר אותו מתבקשת המאשימה להכין עבור נאשם כזה או אחר.
לפיכך, אני סבורה כי אין לראות בחומר המבוקש "חומר חקירה" ואין להטיל על המאשימה את החובה להעביר חומר זה, ככל וקיים על אחת כמה וכמה משניתן לקבל חומר זה, ככל שנמצא באמצעות עדים שנתנו תעודת עובד ציבור בתיק בנוגע לעובדים הזרים (מכוח הוראת סעיף 108 לחסד"פ) שנמסרה לנאשמים במסגרת חומר החקירה.
ביה"ד ישקול להיעתר לבקשה בכפוף לסמכותו לפי סעיף 108 לחסד"פ. לפיכך, הבקשה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה חיפה ב"ל 16990-08-22 24 מרץ 2023 לפני: כב' השופט בועז גולדברג המערער אחמד אבו חדרה ע"י ב"כ: עו"ד חאזם חלאילה המשיב המוסד לביטוח לאומי ע"י ב"כ: עו"ד איהאב סעדי פסק דין
הועדה הקשיבה לנימוקי העירעור ותלונות המערער ורשמה אותם כדלקמן: "טוען שיש להפוך את הנכות הצמיתה לנכות זמנית ומבקש שתיקבע נכות זמנית החל מהפגיעה עד היום ולתקופה עתידית. רק ב 4/21 עבר ניתוח להחלפת ברך. היה במצב זמני. המלל לא הכיר עקב ארוע ירי ולקח זמן רב עד שהמשטרה סיימו את החקירה וניתן היה לקבל את החומר. המלל לא היה מוכן לידון אם מדובר בת.ע מבלי לקבל את חומר החקירה ותעכב שנתיים. בתקופה הזו מצבו היה זמני מרותק לבית ולא יכל לקבל טיפולים בארץ." בפרוטוקול נרשמו הדברים הבאים תחת הכותרת "ממצאים ונימוקים" (אם כי בחלקם נראה כי נרשמו כהמשך לתלונות התובע וב"כ, מפאת חוסר מקום בפרוטוקול): "מאחר ומדובר בתושב שטחים, רק לאחר שהוכר יכל לבצע ניתוח להחלפת הברך וסבל מבעיות נוספות נפשית שהתפתחה מיד לאחר התאונה המצב בשטחים לא כמו בארץ אין קופ"ח הכל פרטי וחסר כסף ולאחר שקבל תשלומים פנה לטפול פסיכיאטרי והמסמכים מדברים בפני עצמם. מבקשים לאשר את המצב הנפשי, מצב טראומטי, ירי קשה ... (מלה לא ברורה, ב. ג.) אחרת. מצב דיכאוני, חוסר שינה ונדודי שינה, עצבנות יתר בעיות במשפחה. הנכות אמורה להיות 30%. לעניין הסכרת יש דחייה שלא קשור לתאונה, אנו מבקשים לא לאשר את הקביעה אלא לקבוע שיש קשר סיבתי הנפגע לא סבל מפגיעה ממחלות רקע שיכלת לגרום לסכרת היה בן אדם בריא הסכרת התפתחה אצלו לאחרונה. קבע שהתלונות היו לאחרונה וחלפו כימעט שנתיים, חוזרים לטענה שלא היתה הכרה ע"י המלל במשך שנתיים. אלו היתה הכרה בזמן הנפגע היה יכול בזמן אמת לקבל טיפולים וניתן היה לגלות את מחלת הסכרת.
המערער הסביר, כי עוד ביום 22.1.19 הוא הגיש תביעה לתשלום דמי פגיעה, אולם המוסד לביטוח לאומי נימנע מלדון בה עד לקבלת תיק החקירה מהמשטרה – דבר שהתעכב ורק בעקבות הגשת תביעה לבית דין זה (בל 47041-11-19), ניאות המוסד לביטוח לאומי ביום 4.11.21 להכיר בתאונה באופן עיקרוני כפגיעה בעבודה.
עוד נקבע, כי אחת מהחובות המוטלות על הועדה הרפואית לעררים, שהיא גוף מעין שפוטי היא חובת ההנמקה על מנת לאפשר ביקורת שיפוטית של בית הדין על החלטותיה (דב"ע (ארצי) ם/1318-01 עטיה – המוסד לביטוח לאומי, פד"ע טו 60).
...
עוד הפנה ב"כ המשיב לסיכום הביקור מיום 3.1.19 בבית חולים נהריה ולסיכום הביקור מיום 30.6.19 – כשמונה חודשים לאחר התאונה – שגם במסגרתו לא העלה המערער כל טענה בתחום הנפשי ולעניין הסכרת, הגם שהיתה לו הזדמנות לטעון.
לאחר שעיינתי בפרוטוקול הוועדה ובכלל החומר שבתיק וכן לאחר ששקלתי את טענות הצדדים, מצאתי, כי דין הערעור להידחות, כפי שיפורט להלן.
סוף דבר על יסוד כל האמור, ובהיעדר טעות משפטית בפעולת הוועדה או בהחלטתה – הערעור נדחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו