מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערר נגד מספר יחידות דיור בתמ"א 38

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

פתח דבר לפניי עתירה כנגד החלטת וועדת הערר לתיכנון ובנייה של מחוז מרכז (להלן: "ועדת הערר") מיום 1.2.2016 בערר שהוגש על ידי העותרת כנגד החלטת הועדה המקומית לתיכנון ובניה ברעננה (להלן: "הועדה המקומית") בהתייחס לבקשה שעניינה חזוק הבניין ברח' אנילביץ 13-15 ברעננה (להלן: "הבניין") מכוח תמ"א 38.
בעע"מ 7381/15 ש. דורפברגר בע"מ נ' אברהם עודד (30.10.2016) עמד בית המשפט העליון על ההיתנגשות בין האינטרסים המנוגדים הטמונה לא אחת בבקשות למתן היתר הבניה בהתאם להוראות תמ"א 38, באומרו את הדברים הבאים: "תוכנית המתאר הארצית לחזוק מבנים קיימים מפני רעידות אדמה – תמ"א 38 (להלן: תמ"א 38 או התוכנית), נועדה לעודד בעלי זכויות במקרקעין לחזק מבנים שבשליטתם מפני רעידות אדמה. המטרה של חזוק המבנים מושגת על-ידי מתן תמריצים כלכליים שונים, ובין היתר, באמצעות תוספות בניה שיותרו במסגרת החיזוק (סעיף 2.3 לתוכנית). בתוך כך, התוכנית מאפשרת ליתן היתר בניה לחזוק מבנה, הכולל חריגה מגובה ומקווי הבניין המותרים, על פי תוכנית מתאר שחלה על הקרקע (סעיף 10.1 לתוכנית). הדבר יוצר, לעיתים, היתנגשות בלתי נמנעת בין האנטרס המצדד ביישומה של תמ"א 38, לבין הסדרים תיכנוניים פרטניים אשר חלים על המבנים, בהם נידרש לבצע חזוק. בתווך עומד גם האנטרס הפרטי של דיירים מסוימים באותו ביניין או במבנים סמוכים, המבקשים למנוע פגיעה בזכויותיהם ולשמור על איכות חייהם". לאור החשיבות הרבה שבהתמודדות עם הסיכונים הנובעים מאפשרות התרחשותן של רעידות אדמה, ביקש המחוקק להעניק תמריצים כלכליים ותכנוניים שונים במסגרת תמ"א 38 כגון: תוספות בניה; ניצול זכויות בניה בבנייני מגורים לשם הוספת דירות חדשות; אפשרות לחרוג ממספר יחידות הדיור, מספר הקומות, ומקווי הבניין הקבועים בתכניות החלות על המיגרש, ועוד (ראו: מיכה גדרון ואהרן נמדר תמ"א 38 39 (2012) (להלן: "גדרון ונמדר")).
תמ"א 38 מעניקה לועדה המקומית שיקול דעת נרחב לעניין עצם אישור זכויות הבנייה המפורטות בה, דוגמאת אלו שצוינו לעיל, וכן לעניין אופן ומיקום ניצול זכויות בנייה אלה, כאשר למבקש ההיתר אין זכות קנויה לקבל את הזכויות המפורטות בתמ"א (ראו: עת"מ (מחוזי תל- אביב) 2905/08 באור השקעות (1995) בע"מ נ' ועדת הערר המחוזית לתיכנון ולבניה -ת"א (29.7.2009) (להלן: "עניין באור השקעות"); גדרון ונמדר בעמ' 338).
...
העותרת טענה, כאמור, כי ועדת הערר לא נתנה דעתה לסוגיית ההפליה, אך נראה כי אף לכך התייחסה הועדה בקובעה (פסקה 27 להחלטה) כי ".. לא מצאנו בדוגמאות שהביאה העוררת כל הצדקה לקביעת קו בניין שונה מזה שנקבע על ידי הועדה המקומית בנסיבות המסוימות של מקרה זה..". אשר לטענת העותרת לפיה צמצום רוחב הממ"דים ל-1.80 מ' נעשה לאחר קבלת עמדת פיקוד העורף בסוגיה, וכאשר לא ברור אילו נתונים הוצגו בפניו, מקבל אני את טענת המשיבות לפיה מדובר ב"שינוי חזית".
סוף דבר לאור האמור, המסקנה היא כי המקרה שלפניי אינו נופל בגדר אותם מקרים חריגים המצדיקים את התערבותו של בית המשפט בהחלטת ועדת הערר, ולפיכך דין העתירה להידחות.
העותרת תשלם למשיבות הוצאות המשפט ושכר טרחת עורכי דין בערכאה זו בסכום של 20,000 ₪ לכל אחת מהן.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במרכז הדיון בעתירה לפני - החלטת המשיבה 1 – ועדת הערר המחוזית לתיכנון ולבניה מחוז תל אביב (להלן: "ועדת הערר"), מיום 6/2/20 בעררים מספר רג/1130/0818, רג/1131/0818 ו-רג/1063/0619 (להלן: "העררים") שהוגשו נגד החלטות המשיבה 2 – הועדה המקומית לתיכנון ולבניה רמת גן (להלן: "הועדה המקומית") ביחס לשתי בקשות להיתר בניה שהוגשו על ידי העותרת בכתובות אלימלך 4 ואלימלך 6 ברמת גן (להלן: "ההחלטה").
יחד עם זאת, הצביעה ועדת הערר כי מזה תקופה ארוכה לא התגבשה תכנית אב לשכונה ומשכך, במסגרת מערך האיזונים בין האנטרס לחזק את שני המבנים, שיש בהם מספר רב יחסית של יחידות דיור (ולגביהם בקשות להיתר שהוגשו לפני זמן רב) לבין האנטרס לתכנן את השכונה בתכנון מושכל – סברה ועדת הערר, כי יש מקום לאפשר את חזוק המבנים, תוך צימצום הנפח שלהם ביחס לזה שהתבקש והתחשבות בסביבה – הן בכל הנוגע לגובהם של המבנים, הן בכל הנוגע לקווי הבניין והן באשר לצפיפות שהם ייצרו.
עוד הובהר – בכל הנוגע למשקל אשר יש ליתן לשיקול הכללי בעיניין יסודות פיתוח כי: "ההתכנות הכלכלית היא שיקול אחד שיש לשקול ביחד עם כלל השיקולים הרלבאנטיים ואין הוא עומד לבדו. הקף הזכויות שראוי לאפשר אינו יכול להתבסס רק על שיקולים כלכליים ושיקולי מימוש, אלא גם על שיקולים נוספים ובהם, יכולת הסביבה והתשתיות באיזור לקלוט ולשרת את תוספת הבניה. יש לשקול גם את האינטרסים של דיירי הסביבה. בכלל זה, יש לתת את הדעת גם לזכותם של כלל בעלי הדירות בבניינים נוספים ברחוב להגיש בקשות לחזוק מבנים לפי תמ"א 38, על האנטרס הצבורי שגלום בחיזוק דירותיהם (כמו גם בחיזוק הדירות בפרויקט נושא העתירה). ועדת הערר עמדה גם על הצורך להביא בחשבון צפי לבקשות נוספות לקידום פרויקטים לחזוק מבנים לפי תמ"א 38 באיזור, באופן המחייב ניהול זהיר של הקף התוספת של יחידות הדיור בכל פרויקט ופרויקט ." נושא נוסף, הקשור לכלכליות הפרויקט עבור הדיירים אשר נדון בפסיקה, נסב על השאלה האם ככלל יש לדחות על הסף חלופה לחזוק במסגרתה נדרשים הדיירים לממן חלק מעלויות הפרויקט.
...
לטענת העותרת משהחליטה ועדת הערר להעדיף את אינטרס החיזוק על פני התכנון המתחמי ובשים לב לאמירותיה על התכנון המתחמי, הרי שלא היה מקום ששיקול התכנון המתחמי ישפיע על החלטתה בסיכומו של דבר.
אלא שבתכנית זו אף הוקנה לוועדה המקומית שיקול הדעת: "לא לאשר את תוספת הקומות וההקלות מטעמים תכנוניים שיירשמו ובלבד שתנתן למי שעלול להיפגע הזדמנות לטעון". במקרה דנן, בחנה ועדת הערר את נתוני המקרקעין וקבעה כי אמנם נכון שרחוב אלימלך בחלק המשיק למקרקעין הוא ברוחב 12 מטרים ואולם, ועדת הערר הוסיפה וציינה כי למרות זאת, אין לאפשר מעבר לשמונה הקומות אשר אושרו על ידה.
אשר לתכנית זו האחרונה הנני מוצאת להוסיף ולהדגיש כי אינני מקבלת גם טיעונה של העותרת ולפיה למצער יש להתייחס לחלקים המקצועיים בתכנית זו ובכלל כך למשל לקביעתה ולפיה תתאפשר בניית בניינים בני 9 קומות במתחם, קביעה ממנה נובע כי אין בכך בעיה מבחינת היבטים נופיים.
סוף דבר; לאור כל האמור והמפורט אינני סבורה כי נפל פגם בהחלטת ועדת הערר בכלל וכזה המצדיק התערבות שיפוטית בפרט ומשכך – העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

המשיבה 2 לא השלימה עם החלטת הועדה המקומית, וביום 07/01/14 הגישה את הערר מושא עתירה זו. המשיבה 2 טענה בערר שהוגש על ידה, כי הועדה המקומית לא נימקה כלל את החלטתה לאשר למשיבה בניית 12 יחידות דיור במקום 14 יחידות, כך שהחלטת הועדה המקומית אינה עומדת בהוראות סעיף 22 לתמ"א 38 שמטיל על מוסדות התיכנון חובה לנמק החלטות הדוחות בקשות להיתרי בנייה מכוח תמ"א 38.
בסופו של דבר, קיבלה ועדת הערר ברוב דיעות את הערר שהגישה המשיבה 2 תוך שביטלה את קביעת הועדה המקומית בדבר מספר יחידות הדיור שאושרו על ידי הועדה המקומית וחלף כך אישרה את בקשת המשיבה 2 לבניית 14 יחידות דיור, בכפוף, לקבלת אישור להסדרי החניה והתנועה ולמילוי יתר תנאי הועדה המקומית בהחלטתה מושא הערר.
סוגיה זו, בעיניין תוקפם של מיסמכי מדיניות שמאמצות וועדות מקומיות בכל הנוגע להפעלת שיקול הדעת המוקנה להן בדיון בבקשות להיתרי בנייה מכוח תמ"א 38, עלתה שוב לאחרונה ונדונה בפניי במסגרת עת"מ 62541-03-15 יהודה בן שושן נכסים בע"מ נ' ועדת הערר לתיכנון ובנייה מחוז צפון ואח', (10/12/12) (להלן: "עתירת בן שושן"), זאת, בעקבות טענות העותרת בעתירת בן שושן כנגד תוקפה של מדיניות הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה בנהריה.
...
בסופה של בחינה הגיעה ועדת הערר למסקנה סבירה, לפיה ראוי היה לאשר למשיבה 2 בניית 14 יחידות דיור חלף 12 יחידות הדיור שאושרו לבנייה על ידי הוועדה המקומית.
סבורני, כי החלטת ועדת הערר היא החלטה סבירה שמאזנת נכונה בין כלל השיקולים, כך שאין מקום להתערב בה. סוף דבר סיכומו של דבר ומן הטעמים שפורטו, אני קובעת, כי החלטת ועדת הערר היא סבירה, שהתקבלה לאחר בחינת כלל השיקולים הרלוונטיים.
בשים לב לכל האמור, העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

האמור צויין במאמר מוסגר הואיל והעתירה לפני לא נסבה על קביעה זו. כנגד החלטת ועדת הערר הנוגעת למספר יחידות הדיור ולזכויות הבניה מכוח תמ"א 38 הוגשה העתירה דנן.
...
טענותיהם אלו של העותרים מתמקדות בחלק בהחלטת ועדת הערר במסגרתו פנתה הוועדה לבחון את המקרה הפרטני וקבעה: "לאחר שבחנו את טענות הצדדים ואת נסיבות הבקשה, מספר הדירות טעונות החיזוק, ההשלכה של תוספת הדירות על הסביבה, לרבות העמסה על תשתיות ציבוריות קיימות וקיומן של בקשות נוספות מכוח התמ"א, השתלבות הבניין המאושר בבינוי המאושר בסביבה הקרובה, איכות הדירות המוצעות במסגרת הבקשה להיתר בקומת הכניסה, מצב הבניין והדירות נוכח הפסקת העבודות, לרבות הסכנה הנשקפת ממצב זה לדיירים ולסביבה, באנו לכלל מסקנה שאין להתערב בהחלטת הועדה המקומית לעניין היקף הזכויות, מספר הקומות ומספר הדירות, שיעמוד בסה"כ על 5.5 קומות ו-18 דירות. כמו כן אנו סבורים שאין להתערב בהחלטת הועדה המקומית, שדרשה שהפחתת הדירות תעשה על ידי ביטול דירות הקרקע. מקובלת עלינו טענת הוועדה המקומית שהדירות הנוספות המוצעות בקומת הכניסה, הינו דירות קטנות ביותר, ונחותות מבחינת איכותן באופן יחסי ליתר הדירות בבניין. לטעמנו, יש בהכרעה של הועדה המקומית ביחס לתוספת שטחי הבניה, מספר הקומות והדירות כדי להוות איזון ראוי בין האינטרסים הרלוונטיים בעניין, המביאה לתוצאה תכנונית ראויה וסבירה" כאמור לטענת העותרים חלק זה בהחלטה לא נומק הואיל ואין במסגרתו פירוט – מלבד כותרות, בדבר הנתונים שנבחנו לכאורה על ידי וועדת הערר אשר, על אף ששימשו כביכול בסיס לקביעתה נותרו עלומים באופן שאינו מאפשר בחינתם ותקיפתם.
יפים לעניין זה, דברי בית המשפט העליון בבג"ץ 2159/97 מועצה אזורית חוף אשקלון נ' שר הפנים, נב(1) 75, בעמוד 89 לפסק הדין: "היעדר הנמקה הוא פגם בהחלטה. עם זאת, בדרך-כלל אין די בו, כשלעצמו, כדי שבית-המשפט יבטל את ההחלטה. כך, בין היתר, משום שבפני בית-המשפט מתגלים הנימוקים להחלטה, ובית-המשפט יכול וצריך לבקר את ההחלטה לגוף העניין. גם כאשר חובת ההנמקה מוטלת לפי החוק לתיקון סדרי המינהל (החלטות והנמקות), הפרת החובה אינה פוסלת את ההחלטה, אלא רק מעבירה את נטל הראיה, בביקורת שיפוטית על חוקיות ההחלטה, אל הרשות המינהלית, להוכיח שההחלטה התקבלה כדין." הנני סבורה כי החלת הכללים כפי שנקבעו על המקרה לפני יש בה בכדי להוביל לכדי מסקנה ולפיה החלטת ועדת הערר אמנם לא נומקה כדבעי ובשל כך, יש מקום להשיב את הדיון לוועדת הערר וזאת, על מנת שזו תפרט נימוקיה.
סוף דבר; לאור האמור והמפורט אינני מוצאת לקבל איזה מטענותיהם של העותרים וזאת, למעט הטענה בדבר העדר הנמקה מספקת להחלטת ועדת הערר כפי שפורטה בסעיף 54 לעיל ומשכך, הנני קובעת כי הדיון יושב לוועדת הערר על מנת שזו תנמק החלק בהחלטתה אשר נקבע כי לא נומק כדבעי.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

רקע למשיבה 2 הוגשה ע"י המשיבה 3 (להלן: "היזם") בקשה להריסת ביניין קיים בן 2 קומות מעל חצי קומה מפולשת הכולל 11 יחידות דיור, ובמקומו הקמת ביניין בן 8 קומות וקומת גג חלקית מעל קומת קרקע (10 קומות בסה"כ), שיכיל 36 יחידות דיור בהתאם להוראות תמ"א 38 (להלן: "התוכנית").
העותרת לא הגישה ערר נגד החלטה זו. בתאריך 4.11.2018 הוארך תוקף ההחלטה וביום 25.3.2019 הגיש היזם חלופה תכנונית מתוקנת ע"פ ההחלטה מתאריך 12.11.2017.
כמו כן לאורך החזית המערבית מוצעים מספר פתחי חלון, בכל חדר חלון אחד, ולכיוון דרום מוצע פתח גדול לכיוון המרפסת הפתוחה בשתי פאות מערבית ודרומית.
טענות העותרת בעתירה העותרת טענה כי החלטת ועדת הערר היתעלמה משינוי מדיניות הערייה בכל הקשור עם תמ"א 38 לאור בעיות החניה החמורות באיזור והצורך בשיתוף מבנים נוספים לתיכנון אחד, לפחות שני בניינים; כי הועדה המקומית היתנהלה בחוסר סבירות וחוסר תום לב עת לא הזמינה את העותרת לדיון בתוכנית שהוגשה לה והתעלמה ממדיניות העיר רמת גן בכל הקשור עם חלקה אחת.
...
לפני עתירת העותרת בה היא מלינה על החלטת המשיבה 1 (להלן: "ועדת הערר") מתאריך 15.7.2019 (תיק ערר רג/1049/0519) (להלן: "ההחלטה"), במסגרתה נדחה הערר אותו הגישה לוועדת הערר על החלטת המשיבה 2, הוועדה המקומית לתכנון ובניה רמת גן, המתירה הריסת והקמת מבנה על פי תמ"א 38 ותוכנית רג/340/ג/30, ברחוב רד"ק 9 ר"ג, גוש 6159 חלקה 342 (להלן: "המקרקעין").
כך גם לגבי שטח חדר השינה, שטח חדר האמבטיה והשירותים ושטח הסלון ולפיכך "מדובר בדירה שהתכנון שלה סביר ואין מקום להתערב בו". הערר נדחה ללא צו להוצאות.
טענות המשיבה 1 המשיבה 1 ציינה כי בית המשפט לעניינים מנהליים אינו יושב כערכאת ערעור על ועדת הערר אלא אך בוחן את החלטתה בראי המשפט המנהלי; כי ועדת הערר היא מוסד תכנון לכל דבר ועניין המוסמך להחליף את הוועדות המחוזיות וועדות המשנה, וכן הינה בעלת סמכות מקורית רחבה להכריע בסוגיות הנתונות להכרעת הוועדה המקומית ואינה מוגבלת לבחינת חוקיות וסבירות ההחלטה בלבד, תוך אפשרות להפעיל שיקול דעת עצמאי; לגופם של דברים סברה הוועדה כי ההחלטה מפורטת ומנומקת וניתנה לאחר שנשמעו הצדדים ואינה מצדיקה כל התערבות של בית משפט זה. עוד הוסיפה כי טענות תכנוניות אינן ראויות להיות נדונות בפני בית משפט זה, הן בנושא שיקול דעת ועדות התכנון בנושא חזות פני העיר והצפיפות ולכן דינן להידחות.
טענות המשיבה 3 גם המשיבה 3 סברה כי דין העתירה להידחות על הסף תוך חזרה על טענות המשיבות 1-2 והעלאת טענות נוספות המתייחסות לתום לבה של העותרת; לעובדה ולפיה ניתן כבר היתר בנייה ולפיכך מדובר במעשה עשוי; וכי העותרת מעלה טענות חדשות שלא נדרשו לדיון בפני ועדת הערר.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו