בנוסף טוען המשיב כי הענקת הרשאה לשוכר אחד להתקין בחדר המדריגות התקן לשימושו הפרטי והבלעדי - פוגעת בזכויות השוכרים האחרים, ועלולה לעורר התנגדויות ולחשוף אותו כבעל הבית לתביעות מצידם.
אוסיף ואציין, כי סעיף 77א לחוק המקרקעין תשכ"ט-1969 (להלן: "חוק המקרקעין"), מגדיר רכוש משותף כדלקמן:
"כל חלקי הבית חוץ מהדירות, ולרבות הקרקע, הגגות, הקירות החיצוניים, המסד, חדרי המדריגות, מעליות, מקלטים וכן מתקני הסקה או מים וכיוצא באלה המיועדים לשמש את כל בעלי הדירות או מרביתם אפילו הם בתחומי דירה מסויימת."
מהגדרה זו אנו למדים, כי "דירה" אינה כוללת, מיניה וביה, חלק מן הרכוש המשותף (אלא על פי הוראות חוק המקרקעין), וכן כי חדר המדריגות אינו חלק מן "הדירה", אלא חלק מן "הרכוש המשותף". כלומר, המושכר בעניינינו אינו כולל חלק מן הרכוש המשותף.
בסיכומים הפנו המבקשים להוראות סעיף 59ג (ב) לחוק המקרקעין, תשכ"ט – 1969 (להלן: "חוק המקרקעין"), הקובע כי:
"בעל דירה שהוא, שבן משפחתו המתגורר עמו, או שאדם השוכר ממנו את הדירה, הוא אדם עם מוגבלות, רשאי, בכפוף להוראות סעיפים קטנים (ג) ו-(ד), לבצע התאמה ברכוש המשותף..."
המבקשים טענו כי יש להחיל סעיף זה עליהם מאחר שהם שוכרים את הנכס, אולם בכך נתפסו המבקשים לכלל טעות, שכן תחולתו של סעיף זה אינה במערכת היחסים שבין שוכר ומשכיר (או בעל בית ודייר מוגן, כלשון חוק הגנת הדייר), אלא במערכת היחסים שבין בעלי דירות בבית משותף, ואבהיר.
אולם בעניינינו, הסתפקו המבקשים בצרוף "אישור רפואי", אשר המעבר מן האמור בו להוכחת הסעד המבוקש עובר דרך שדה של מומחיות שבית הדין אינו מחזיק בה, בודאי לא בגדרי "ידיעה שיפוטית".
יוער, כי גם סעיף 59ג לחוק המקרקעין, שממנו ביקשו המבקשים להיבנות, קובע הליך שעל המבקש התאמת נגישות לבצע בטרם יהיה רשאי לפעול לפי הסעיף, ובין היתר, בסעיף 59ג (ב) (2), נידרש כי:
"רופא, פיזיותראפיסט או מרפא בעסוק אישר בחתימתו במסמך הערוך לפי הטופס שבחלק ד' לתוספת השנייה, כי ביצוע התאמה, כפי שפירט דרוש לאדם עם המוגבלות, בשל מוגבלותו, לשם נגישותו הבטוחה והעצמאית לדירה או לרכוש המשותף המשמש אותה."
אין ספק, שהמסמכים הרפואיים הדלים שצרפו המבקשים אינם עונים – ולו במעט – לדרישה זו של סעיף 59ג לחוק המקרקעין, אשר ניתן היה לראות בה, אולי, דרישה מספקת גם לענייננו.
...
טענות המשיב
המשיב טוען כי יש לדחות את הבקשה, מאחר שסעיף 37(5) לחוק הגנת הדייר מתייחס לביצוע תיקונים או שינויים במושכר.
נזכיר את הוראות תקנה 127 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד – 1984, הקובעות כי עניין שברפואה יש להוכיח באמצעות תעודה רפואית כמשמעה בסעיף 24 לפקודת הראיות, ואף שבית הדין לשכירות אינו כפוף לסדרי הדין ולדיני הראיות, ורשאי לחרוג מהם, אני סבור כי יש צורך בטעם מתקבל על הדעת לשם חריגה כאמור.
סוף דבר
גם אם אין החוק מטיל חובה מפורשת על בעל בית, כהגדרתו בחוק הגנת הדייר, להתיר לדייר מוגן שהוא אדם עם מוגבלות להתקין אמצעי נגישות, עמדתי היא, כאמור, כי יש להכיר בזכות זו מכוחם של הערכים המוגנים בחוק שוויון זכויות, כמו גם מכוח זכותו של כל אדם לכבוד, המעוגנת בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.
מכל מקום, וחרף קביעתי העקרונית שלפיה ניתן להתיר לדייר מוגן להתקין אמצעי נגישות, לנוכח מסקנתי כי המבקשים לא הצליחו להוכיח הן את הצורך באמצעי נגישות והן את התאמתו הייחודית של אמצעי הנגישות המבוקש, בקשת הרשות נדחית.