בקשת רשות ערעור על החלטת ראש ההוצאה לפועל בתל אביב יפו מיום 25.12.2005 (כב' הרשמת ד' ורד), אשר דחתה את בקשת המבקש לפדות את דירתו במסגרת הליכי מימוש משכנתא, וקיבלה את בקשת המשיב 1 (להלן: "הבנק") לאשר את מכירת הדירה למשיבים 2 ו-3 (להלן: "הרוכשים").
ביום 22.1.2002 נכרת בין הבנק והמערער הסכם הלוואה על סך של 1,264,815 ₪ (להלן: "ההלוואה") וכן חתם המערער על התחייבות לרישום משכנתא על הדירה, כבטוחה לפרעון ההלוואה.
בד בבד, הגיש מר ג'אן ביום 21.6.2004, הליך על דרך המרצת פתיחה, כנגד המערער ומדינת ישראל (משרד האוצר – אגף מיסוי מקרקעין נתניה) בו עתר לסעד הצהרתי בדבר בטלות הסכם המכר (תיק ה.פ. (ת"א) 883/04).
לאמור, תכלית קביעתו של כב' השופט א' א' לוי נועדה, כמפורט בפסיקתו, לתכלית ברורה ומוגדרת:
"הסדרת החוב תוך הימנעות מעקירת פושט הרגל מביתו הינה אחד השיקולים, ולהשקפתי מהראשונים במעלה, שעל בית-המשפט לשקול בטרם יחליט על מכירה כפויה של בית מגורים".
(שם) דא עקא, בנסיבות העניין דנן, אין ענייננו במכירת דירת מגוריו של החייב, ואין חשש כי אם תאושר המכירה, יוותרו המערער ומשפחתו ללא קורת גג.
ההגנות להן זוכה בית מגוריו של החייב, מוגבלות הן לבית מגורים בו מתגורר החייב בפועל עם בני ביתו, ואינן חלות, דרך כלל, על דירת מגורים, אשר איננה משמשת למגורי החייב.
לענין זה נקבע בפרשת ע"א 633/91 מנהל מס רכוש ומנהל מס שבח מקרקעין, תל-אביב נ' אלי ושושנה שמש, פד"י מח(1) 841, 853:
"מס הרכישה הוא, למעשה, גלגולן הנוכחי של אגרות העברת המקרקעין ו"תוספת המס", שגבו בעבר הרשויות בגין כל העברת זכויות בנכסי מקרקעין (ראה א' נמדר, דיני מסים [מסוי מקרקעין] (חושן למשפט, תשנ"ב) 283).
...
ביום 7.9.2004 נעתר בית המשפט המחוזי בת"א (כב' השופטת ה' גרסטל, ס.נ.) לבקשתו של מר ג'אן, ומחק את התובענה ללא צו להוצאות.
בנסיבות אלה, טען המערער, יש לאפשר לו לפדות את הנכס "במחיר נטו".
המערער סמך את היתנגדותו למכירת הנכס, בין היתר, על פסק דינו של בית המשפט העליון בפרשת ע"א 2000/01 בן בסט נ' הנאמנה בפשיטת רגל על נכסי בן בסט, פד"י נט (1) 481, 494 (להלן: "הילכת בן בסט"), בו קבע כב' השופט א' א' לוי:
"פדיון במחיר נטו מול אינטרס הנושים – האם עניינם של הנושים עלול להפגע כתוצאה מהצעת פושט הרגל לפדות את בית מגוריו "במחיר נטו"? סבורני שיש להשיב על שאלה זו בשלילה, שהרי בסופו של יום יופקד בקופת הנושים לפחות אותו סכום שהיה מתקבל לו בוצעה מכירה כפויה, בבחינת זה נהנה וזה לא חסר.
מכל מקום, טוענים הרוכשים, צדקה ראש ההוצל"פ בהחלטתה, אשר ביסודה איזון ראוי בין זכויות כל הצדדים, משדחתה את בקשת החייב לפדיון הדירה בתמורה "לסכום נטו".
דיון דין הערעור להידחות.
גם אני סבורה כי אין כל הצדקה להתיר למערער לפדות את הנכס במחיר "נטו", בנסיבות ענייננו.
סוף דבר הערעור נדחה.