מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על קביעת הכנסות מחייבות בדמי ביטוח לאומי

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד טענה התובעת, כי "עיקרון ההדדיות ביחסי המוסד לביטוח לאומי והמעבידים מחייב את הקביעה כי אם הסכמי פשרה עם פקיד השומה אינם מחייבים את המוסד לביטוח לאומי...כך הסכמי הפשרה אינם מחייבים בדרישות של המוסד מהמעסיקים לשלם הפרישי דמי ביטוח" (ר' סעיף 38 לכתב התביעה).
משמעות קביעתו של הנתבע היא, כי אף שדמי ביטוח לאומי הנם מס אישי המשולם על ידי כל עובד ועובד בהתאם לשעור הישתכרותו, קביעתו של הנתבע כי מכח הבדיקה המדגמית שבצע מס ההכנסה יוטל חיוב על כללי אנשי הסגל, המרצים והחוקרים, ללא שנבדק ענינם האישי, חוטאת למטרת הביטוח הלאומי ואף יש בה כדי לייקר את עלות השכר של עובדי התובעת (ר' סעיפים 55-54 לכתב התביעה).
אף ביחס לשעור דמי הביטוח אותם מבקש המוסד לגבות – אף אם נאמר, כי דרישת המוסד המבוססת על קביעת מס ההכנסה במסגרת ביקורת נכויים שקבעה שרכיבים כאלה או אחרים ששולמו לעובד על ידי מעסיקו מהוים הכנסת עבודה ועל כן חייבים במס, בדין יסודה, יש להבחין בין אימוץ קביעה מהותית זו בגין זהות הרכיב בגינו נידרש המעסיק לשלם מס לבין שיעור המס אותו הוא נידרש לשלם.
מסקנת ביניים ושתי הערות אף שלנתבע סמכות מכח החוק והפסיקה, להשית על מעסיקים חיובים בדמי ביטוח על בסיס שומות נכויים שהוציא מס ההכנסה, עליו להפעיל שיקול דעת זה בשֹוּם שכל וכאשר שומת הנכויים נקבעה בהסכם פשרה אין הנתבע יכול לאמצה, ככזה ראה וקדש, שכן אין דינו של הסכם פשרה כדין קביעה חלוטה של ערכאה שיפוטית או שומה שחלף המועד להגיש בגינה ערעור.
...
לאור כל האמור לעיל סברנו, כי הגביה הקולקטיבית וחוסר היכולת (או הרצון) של הנתבע לתמוך בראיות טענתנו, כי דמי הביטוח שנגבו יוחסו לכלל עובדות ועובדי התובעת, מהווה פגם בשיקול הדעת של הנתבע.
"השתק הפלוגתא משרת את היעילות בדיעבד (ex post). לאחר שפלוגתא כלשהי נדונה והוכרעה לגופה על ידי בית משפט מוסמך, שוב אין מאפשרים לדון בה פעם נוספת במסגרת הליך נוסף, ובכך מונעים את בזבוז המשאבים הכרוך בדיון חוזר ונשנה בפלוגתות שכבר נדונו והוכרעו מתוך הנחה שהן נכונות. לעומת זאת, אם הפלוגתא הועלתה לדיון על ידי אחד הצדדים אך לא נדונה לגופה על ידי בית המשפט או לא הוכרעה בממצא פוזיטיבי, שוב אין הטעם של יעילות בדיעבד מצדיק שלא לדון בה (שכן אין כל ערובה לנכונותה) ולכן צריך לאפשר לבעל הדין להעלות אותה לדיון פעם נוספת במסגרת הליך אחר" (ר' בעמ' 490-489) ומסכם פרופ' רוזן-צבי סוגיה זו בכותבו: "אני סבור כי על בית המשפט לאמץ את הגישה הצרה ולא להחיל השתק על פלוגתות שעליהם הוסכם בפסק דין הנותן תוקף להסכם פשרה, אלא אם כן הסכימו הצדדים מפורשות כי על פלוגתות אלו יחול השתק פלוגתא. זוהי גם הגישה השלטת בארצות הברית. אסביר מדוע: הבחירה בגישה הרחבה תפגע הן במוסד הפשרה, שכן צדדים ייטו שלא להתפשר, הן באינטרס הציבור בהקטנת עומס ההתדיינויות והן באינטרס עשיית הצדק עם בעלי הדין. צדדים רבים ימצאו את עצמם מנועים מלדון בפלוגתא שעליה הסכימו במסגרת הסכם פשרה מבלי שהתכוונו לוותר על זכותם להתדיין עליה במסגרת הליך עתידי, אשר את קיומו כלל לא צפו, וגם אם צפו לא התכוונו להיות קשורים בהסכמות שנועדו אך ורק כדי להביא את ההליך לסיומו. נוסף על כך, גדל הסיכוי שהממצאים העובדתיים והטענות המשפטיות שינוידו להליך המאוחר יהיו שגויים, שכן במקרים לא מעטים הצדדים מסכימים לממצאים ולטענות שהצד שכנגד טען להם רק על מנת לסיים את ההליך בפשרה ומבלי להודות בנכונותם". (ר' בעמ' 570) אין חולק, בעניננו, כי בהסכם הפשרה שנחתם בין התובעת לפקיד השומה נכתב, ברחל ביתך הקטנה, כי "הצדדים מעונינים להגיע להסכם בגין שנות המס שבהסכם בלבד, וזאת, מבלי שקיבלו האחד את טענות הצד השני" (ר' נספח 8 לתצהיר התובעת).
בנסיבות אלה מצאנו לדחות את טענת הנתבע כי חל בעניננו כלל השתק הפלוגתא.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אשר לקשרי גומלין בין שומות מס הכנסה ובין קביעה של פקיד גבייה, נקבע בדיון נה/ 0-14 (ארצי) "‎גדות" תעשיות פטרוכימיות בע"מ‎ ‎נ' המוסד לביטוח לאומי‏, פ''ד כח(1) 514 (להלן – עניין גדות): "יש לשאוף להרמוניה בין הפקודה לבין חוק הביטוח הלאומי. על כן, קביעה מקבילה של פקיד השומה ושל המוסד, לגבי מהותה של אותה הכנסה, תביא לתוצאות בלתי רצויות; (ב) ההכנסה לעניין סעיף 163לחוק הביטוח הלאומי היא אותה הכנסת עבודה הנגזרת מהוראות סעיף 2(2) לפקודה. שינוי בהוראה זו יכול וייעשה רק על-פי הוראה מפורשת בסעיף 163(א) לחוק הביטוח הלאומי או בתקנות על-פי סעיף 11(ג) לחוק, כשם שהדבר נעשה אף לגבי עובד עצמאי, או בהוספת סעיף 163(ב) לחוק הביטוח הלאומי בתיקון לחוק משנת תשנ"ד ;(ג) קבלת גישת המוסד פירושה הטלת כפל מס על "גדות", באשר "ההוצאות העודפות" אינן מוכרות כ"הוצאה" לעניין מס הכנסה, ומצד שני "גדות" תחויב בתשלום דמי ביטוח לאומי עליהן.
האם מוסמך הנתבע, ככלל, לקבוע על דעת עצמו הכנסה החורגת מההכנסה בשומות המס לצורך חיוב בדמי ביטוח? לטענת התובעת, הנתבע פועל כרשות מנהלתית ולפיכך כפוף, ככל רשות מנהלית, לעקרון חוקיות המנהל.
בסוגיה שלפנינו יש להזכיר את הניתוח המאלף על ידי מותב של בית דין זה (אם בית הדין כב' השופטת יפית זלמנוביץ בב"ל 32018-09-16 מגן דוד אדום בישראל - המל"ל, מיום 23.1.19, שהוגש עליו ערעור) שבו נאמר: "ספק אם ניתן לומר, שלשונו של סעיף 364 מאפשרת את קבלת הפרשנות אליה מכוונת התובעת לפיה חובו של המעסיק מתגבש רק בתום 30 ימים לאחר קבלת הודעת הנתבע בדבר קיומו של חוב. נסביר. מועד תשלום דמי הביטוח הוגדר בסעיף 353(א) לחוק, ביחס לעובד, כַּיום ה-15 שאחרי תקופת התשלום. משמע, אם לא שולמו דמי הביטוח ביום ה-15 שאחרי תקופת התשלום, יש להגדירם כדמי ביטוח המצויים בפגור ולהם יתוסף הקנס שנקבע בסעיף 364(א)(1) לחוק.
טענה נוספת, שהועלתה לראשונה בסיכומי תשובה, היא לגבי העידר סמכות של "פקיד גבייה" לקבוע הכנסה המחייבת בתשלום דמי ביטוח.
...
לכן, דין טענה זו להידחות.
לסיכום נוכח האמור לעיל, התביעה מתקבלת בכך שעל הנתבע לערוך שקלול אשר לנסיבות המצדיקות ביטול או הפחתה של קנסות שהוטלו על התובעת.
יתר הטענות נדחות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה תל אביב ב"ל 4169-06-18 ב"ל 5149-11-20 09 דצמבר 2020 לפני: כב' השופטת יפית מזרחי-לוי נציג ציבור (עובדים) מר אמיר אופיר נציג ציבור (מעסיקים) מר **** הרפז המערער בתיק 4169-06-18 משיב בתיק 5149-11-20: המוסד לביטוח לאומי ע"י ב"כ: עו"ד יוסף פולסקי המשיבה בתיק 4169-06-18 מערערת בתיק 5149-11-20: ברלניר מעליות בע"מ ע"י ב"כ: עו"ד אביטל אחוות משולם פסק דין
שני הערעורים הוגשו כנגד החלטת ועדת שומה מיום 3.5.18 שקבעה את גובה דמי הביטוח הלאומי שעל החברה לשלם בגין שווי שימוש ברכבי השרות שלה עבור עובדיה (להלן – ההחלטה או הקביעה, בהתאם לעניין).
החברה אף היא הגישה ערעור על קביעה זו בטענה שהיה על הועדה לפטור אותה לחלוטין מהחובה לזקוף שווי שימוש ברכבי השרות שלה לעובדיה.
התשתית הנורמאטיבית סעיף 337 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 (להלן – חוק הביטוח הלאומי) קובע שדמי הביטוח שעל עובד לשלם נגזרים מתוך הכנסתו החודשית: "שעורי דמי הביטוח החודשיים לפי סעיף 335 לעניין עובד הם אחוזים כאמור בלוח י', מהכנסתו החודשית". הכנסתו של העובד לפי סעיף 344 לחוק הביטוח הלאומי נקבעת, בין היתר, בהתאם למקורות המפורטים בסעיף 2(2) לפקודת מס הכנסה.
אף אם היינו קובעים שרכבי השרות אכן לא הועמדו לעובדים אלא לצרכי החברה בלבד, עדיין לא היה בכך כדי לגרוע מתחולתן של התקנות המחייבות אותה לזקוף לעובדיה כהכנסה את שווי השמוש ברכבי השרות: "שעה שנקבע מפורשות בסעיף 2(2)(א) לפקודה כי הכנסה מעבודה כוללת את ’שוויו של שימוש ברכב... שהועמד לרשותו של העובד‘ הרי שהמבחן לחיוב בשווי שימוש זה הנו העמדת הרכב לרשות העובד, ודי בכך כדי לדחות את טענת המערערות כי יש לבחון האם כלי הרכב מהוה ’גורם ייצור‘. משכך, אין מקום להדרש לשאלה האם הצמדת הרכב נעשתה לשם הנאת העובד או לשם טובת המעסיק (יוסף גרוס דיני המס החדשים 106, 120 (מהדורה שלישית, 2003); אהרון נמדר מס הכנסה 121 (מהדורה רביעית, 2013))" (עניין אור זך).
...
החברה לא הציגה לוועדה ראיות הסותרות קביעתה זו, ולפיכך מצאנו כי קביעת הוועדה כי מדובר ברכבים צמודים, כאמור, שאינם בהגדרה רכבי תפעול, הינה מסקנה המתיישבת עם החומר העובדתי שעמד בפני הוועדה כאמור.
לפיכך, השגת החברה על הקביעה ביחס לרכבים הרשומים על בעלי המניות נדחית.
סוף דבר ערעור המוסד מתקבל.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ההסבר שניתן על ידי הנתבע היה כדלהלן: עובדים המועסקים אצל התובעת קיבלו מהתובעת מתנות שדינן כהכנסת עבודה לפי סעיף 2(2) לפקודת מס ההכנסה ועל כן סכומים אלה חייבים בדמי ביטוח לאומי; שולמו לעובדים תשלומים על פי צו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים), תשל"ב-1972 ולא נוכו מתשלומים אלה דמי ביטוח; לא נמצא רישום או מסמכים בגין נסיעות לחו"ל שביצעו עובדי התובעת ועל כן דינה של הנסיעה כדין הכנסת עבודה לפי סעיף 2(2) לפקודה ו/או הוצאות השהייה בחו"ל ניתנו שלא כנגד קבלות שהמציא העובד ועולות על הפטור הקבוע בתקנות מס הכנסה ועל כן התשלום חייב בדמי ביטוח לאומי; בבדיקה מדגמית של מס ההכנסה נתגלו ליקויים שחויבו בהפרשי מס הכנסה ועל כן תשלום המס על ידי המעביד במקום העובד הנו הטבה המהוה הכנסת עבודה החייבת בדמי ביטוח לאומי; ושווי הרכב הצמוד לא ניזקף במשכורתם של העובדים ו/או ניזקף חלקית ודינו של שווי הרכב כדין הכנסת עבודה החייבת בדמי ביטוח.
התובעת פנתה ביום 26.1.2015 לנתבע והודיעה כי היא מבקשת לערער על הקביעה "הן לענין אופן חישוב דמי הביטוח והן לענין עצם החיוב בקנסות עונשיים". הנתבע הודיע לתובעת ביום 12.2.2015 כי מאחר ומכתב ההשגה שנשלח על ידה ביום 26.1.2015 אינו מנומק הוא אינו מהוה השגה או ערר.
עוד טען הנתבע, כי שומה סופית בדבר הכנסות מבוטח אשר הוצאה על ידי רשות המיסים מחייבת את הנתבע ולתובעת זכות להשיג על קביעת הנתבע בפני וועדת השומה בתוך 30 ימים מיום שנמסרה לה הקביעה, אך משלא עשתה כן הפכה השומה לסופית.
...
טרם סיום לא מצאנו מקום להתייחס לרקע ההיסטורי בסוגית ביקורת הניכויים לה הקדישה התובעת חלק מסיכומיה.
לא מצאנו מקום להתייחס לטענת הנתבע, אשר הועלתה לראשונה בסיכומיו ומטבע הדברים לא הוכחה, לפיה "מדובר בתובעת שנתגלו אצלה ליקויים במהלך ביקורות קודמות ואף הושתו עליה קנסות בגין ליקויים אלה" (ר' סעיף 75 לסיכומי הנתבע).
סיכומו של דבר אנו מקבלים את תביעת התובעת במלואה.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2022 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

הנשיאה ורדה וירט-ליבנה לפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין האיזורי לעבודה תל אביב (השופטת סאוסן אלקאסם ונציגי הציבור מר אריק מאיר ומר יצחק קוגמן; ב"ל 60077-06-19), אשר קבע כי על המשיב, המוסד לביטוח לאומי (להלן – המוסד או המשיב) לסווג את הכנסתו הנוספת של המערער מקרן הפנסיה בגין אובדן כושר עבודה כקצבה לפי סעיף 2(5) לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש] (להלן – פקודת מס הכנסה או הפקודה), דהיינו שלא כהכנסה ממשלח יד או עבודה, ומשכך דחה את תביעתו של המערער ואישר את ניכוי ההכנסה בהתאם להוראות סעיף 202(ב)(3) לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 (להלן – חוק הביטוח הלאומי או החוק).
כמו כן, טען המערער שהמשיב מושתק מלטעון שההכנסה אינה מחויבת בדמי ביטוח כהכנסה מיגיעה אישית, שעה שהוא מחייב אותה בדמי ביטוח לפי סעיף 345ב לחוק הביטוח הלאומי.
פרשנות המערער לחוק סוטה מתכלית החקיקה, שכן למרות תיקונים שבוצעו בחקיקה, המחוקק לא היתייחס להכנסה פירותית מכוח סעיף 2(5) כהכנסה "מעבודה או ממשלח יד". כך, אין קשר בין כוונת המחוקק לראות זמנית בהכנסה מדמי אבטלה כ"הכנסה מעבודה" לפי סעיף 195 לחוק הביטוח הלאומי, לשאלה שנדונה במסגרת ערעור זה. קביעה אחרת שתגדיר את ההכנסה האמורה כהכנסה מ"עבודה או ממשלח יד", תהווה קביעה בעלת השלכות רוחב משמעותיות על כלל המבוטחים, לרבות ביחס לשעור דמי הביטוח ולשיעור המיסוי המתבקש מכך.
...
בית הדין האזורי ניתח נכונה את הוראות חוק הביטוח הלאומי ואת פקודת מס הכנסה, ועל פי פסיקתו של בית הדין הארצי הגיע למסקנה המשפטית הנכונה ואין לנו אלא לאשר אותה.
יחד עם זאת, כיוון שטענה זו לא הועלתה בבית הדין האזורי, לא מצאנו כי יש מקום לבטל את החלטת המוסד בשלב זה של ההליך.
סוף דבר - הערעור נדחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו