מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על צו הגבלת שימוש בבית עסק בשל העסקת שוהים בלתי חוקיים

בהליך צו אחר (צ"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

המערערת חולקת במסגרת העירעור על קיומו של יסוד סביר להניח שבבית העסק שלה נעברה עבירה לפי חוק הכניסה לישראל ומכחישה בתוקף העסקת שוהה בלתי חוקי במועדים הרלבאנטיים.
המסגרת הנורמאטיבית התנאים להוצאת צו הגבלת שימוש לפי חוק הכניסה לישראל נקבעו בהוראת סעיף 12ב4 לחוק הכניסה לישראל וזו לשונה: "היה לקצין מישטרה מוסמך יסוד סביר להניח כי מקום משמש לבצוע עבירה לפי סעיפים 12ב2 או 12ב3 וכן יסוד סביר לחשש שהמקום ימשיך לשמש לבצוע עבירה כאמור אם לא יוגבל השמוש במקום באופן מיידי, רשאי הוא לתת צו להגבלת השמוש במקום לתקופה שיקבע בצו ולהאריך את תוקפו של הצוו לתקופות נוספות ובילבד שסך כל התקופות לא יעלה על 30 ימים". מטרתה העיקרית של הוראת סעיף 12ב היא לתת בידי הגורמים המוסמכים כלי יעיל למאבק בתופעת הכניסה של שוהים בלתי חוקיים לישראל מבלי שניתנו להם האישורים הדרושים, אולם צו הגבלה מינהלי אינו עונש ולכן נקבע שעל הקצין להשתכנע לא רק מקיומו של יסוד סביר שבמקום נעברות עבירות אלא אף מקיומו של יסוד סביר לחשש שאילמלא ההגבלות המקום ימשיך לשמש לבצוע העבירה.
כמצוות המחוקק שקלתי בכובד ראש את הנזק הכלכלי שיגרם לעסק בשל הצוו.
...
בנסיבות אלו ולאחר שבחנתי בנוסף את זהות הגורם נותן ההחלטה ואת אופן קבלת ההחלטה– לא מצאתי כי התקיימה עילה מהמשפט המנהלי המצדיקה את ביטול ההחלטה.
סוף דבר מהמקובץ עולה כי לא התקיימה עילה המצדיקה התערבות בהחלטה.
הערעור נדחה.

בהליך צו מניעה - סגירה מנהלית לעסק (צ"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

לפניי ערעור המופנה כנגד צו מינהלי שהוציא מפקד מחוז צפון, ובו הורה על הגבלת השמוש בבית העסק של המבקש, שווארמיה סלים בטמרה, למשך 30 יום, החל מיום 26/10/23 ועד ליום 24/11/23 שעה 23:59.
הצוו הוצא בשל חשד להעסקת שוהים בלתי חוקיים במקום העסק, ובשל יסוד סביר לחשש, כי המקום ימשיך לשמש לבצוע העבירה, אם לא יוגבל השמוש בו באופן מיידי.
מי שרואה עצמו נפגע מצו הגבלה כזה רשאי לפנות לבית משפט בעירעור על פי סעיף 12ב4(ד), ובית המשפט מוסמך לבטל את הצוו או לשנות תנאים בו. על בית המשפט הדן בעירעור על החלטת קצין המישטרה לבחון, איפוא, אם בהפעלת שיקול דעתו בטרם הוצאת הצוו המינהלי לקח קצין המישטרה בחשבון את השיקולים הרלוואנטיים, כדרישת החוק, וכי היתקיימו התנאים הקבועים בחוק למתן הצוו, כפי שניתן.
על כל פנים, השאלה אם בסופו של דבר יוגש נגד המבקש כתב אישום בגין העסקת שב"ח אחד או שניים אינה נחוצה להכרעה בשלב זה, ודי במסקנה כי קיים יסוד סביר לבצוע עבירה על חוק הכניסה לישראל, כאמור לעיל.
בהתאם לתמונה עובדתית זו, שאינה שלמה ואינה מדויקת, אף השיב קצין החקירות להשגת המבקש ודחה אותה, כאשר הוא מציין בתגובתו "כי קיימות ראיות טובות לכך, שבבית העסק שבנידון שבבעלות מרשך הועסקו תושבים השוהים באופן בלתי חוקי בישראל ללא היתר, שאחד מהם תושב עזה וזאת חרף המצב הבטחוני השורר בתקופה זו בישראל". כאמור, לא הונח בפני קצין המישטרה קיומו של היתר עבודה לשב"ח תושב עזה, או אפילו העובדה שגירסת המבקש בעיניין זה כלל לא נבדקה.
...
בסופו של דבר לא הייתה הסכמה לגבי התנאים, ולכן חזר מפקד המחוז לעמדתו המקורית להעמדת צו הסגירה על 30 יום.
יש לערוך, אפוא, איזון ראוי בין השיקולים מזה ומזה, וכאמור – לביהמ"ש סמכות לבטל את הצו או לשנות תנאים בו. לאחר ששקלתי את מכלול הנתונים, כפי שפורט לעיל, באתי לכלל מסקנה, כי יש מקום להורות על קיצור מסוים של תקופת ההגבלה, כפוף להפקדת ערבויות.
לאור האמור לעיל, החלטתי לקצר את תוקף הצו עד ליום 17.11.23, שעה 23:59, כפוף לקיום התנאים הבאים: המבקש יעביר למשיבה (באמצעות תחנת המשטרה הרלבנטית) רשימה של כל העובדים בבית העסק, ויוודא כי כל העובדים הם אזרחי מדינת ישראל או בעלי היתר לעבוד במדינת ישראל כדין.

בהליך ערעור פלילי על בימ"ש לעניינים מקומיים (עפמ"ק) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במהלך פעילות אכיפה מטעם משטרת ישראל אשר נערכה בתאריך 27.10.23 בבית העסק, נתפס שוהה בלתי חוקי מעזה.
כתוצאה מהאירועים המתוארים לעיל, בתאריך 02.11.23 השתמש מפקד מחוז תל-אביב בסמכותו למתן צו הגבלה מינהלי לפי סעיף 12ב4 לחוק הכניסה, ובכך למעשה הורה על סגירת העסק והפסקת העיסוק בו לאלתר, וזאת לתקופה של 30 יום עד לתאריך 01.12.23 בגין העסקת שוהה בלתי חוקי (להלן: "צו הגבלה מינהלי") השימוע למשיב 1: לאור דבריו של המשיב 1 בחקירתו, הוחלט אף לערוך לו שימוע לפי סעיף 20(א)(1) לחוק רשוי עסקים, בשימוע שנערך בתאריך 05.11.23 הביא לידיעת המישטרה כי עסקו פועל מחודש מאי וכי מחלקת רשוי עסקים בעריית יהוד מסרה לו כי הוא יכול להפעיל את עסקו ללא רישיון ו/או היתר זמני כשנה וחצי, אולם בבדיקה מולם נתברר כי טענה זו אינה נכונה כלל.
מכאן העירעור אשר בפניי בערעורה על ההחלטה הדוחה את בקשתה טוענת המערערת כי שגה בימ"ש קמא כאשר שם עצמו בנעלי הרשות וקבע שהצו המינהלי אינו מידתי עקב איזון בין חופש העיסוק לבין הצורך להוכיח סכנה לשלום הציבור וביטחונו, זאת מאחר שסעיף 20(א)(1) לחוק אינו מעלה חובה לפיה יש להוכיח מסוכנות מן העסק, אלא, כל שיש לבחון הוא האם מדובר "בעסק צעיר", קרי עסק אשר פועל פחות מ-18 חודשים ללא רישיון.
...
בימ"ש קמא קיבל את טיעון המשיבים לפיו הם עומדים בפני שוקת שבורה ומשכך אין ביכולתם להוציא רישיון שעה שהעסק סגור בצו, לצורך כך ציין את רע"פ 4384/13 מדינת ישראל נ' מיאו והאו בע"מ (03.03.2014) "תכליתו המניעתית של הצו מוליכה למסקנה שככלל יש להורות על הפסקת עיסוק בעסק כל אימת שלא ניתן רישיון. אולם בד בבד עם מתן הצו, נדרש בית המשפט להפעיל שיקול דעת בקובעו את מועד כניסתו של הצו לתוקף. לשם כך יש לאזן בין מידת הנזק שייגרם לבעל העסק ולצדדים שלישיים כתוצאה מהפסקת העיסוק לאלתר, לבין מידת הנזק שייגרם לציבור כתוצאה מהמשך הפעלתו ללא רישיון לפרק זמן נוסף אשר מטרתו ליתן לבעל העסק או לצדדים שלישיים שהות להתארגנות, או לחלופין לאפשר את מיצויו של הליך הרישוי." בימ"ש סבר כי אין עסקינן במקרה בו קיים צורך להרתעה מיידית, ולכן יש לאפשר למשיבים להמשיך להפעיל את העסק למשך חודשיים ללא רישיון, לשם כך הסתמך על ת"א (מחוזי מרכז) 52605-02-11 הדפסות איכות יבנה בע"מ נ' עיריית יבנה (26.08.2015) ועל עפ"א (מחוזי חיפה) 104/08 אפרתי טל נ' מדינת ישראל, עיריית חיפה (30.06.2008).
טענת המשיבים ולפיה המדובר בעסק חדש שטרם קיבל רישיון ובימים אלו הם פועלים לקבלת רישיון דינה להידחות, מהטעמים כדלקמן: ראשית, הדעת אינה סובלת מצב בו האזרח מבקש לעשות דין לעצמו ופותח עסק ללא רישיון כנדרש עפ"י החוק.
סוף דבר במתווה הנורמטיבי והעובדתי כמפורט לעיל אין מנוס מקבלת הערעור.
כן אני אוסר העברת הבעלות או החזקה לאחר, אלא אם כן יש בידי אותו אדם רישיון או היתר זמני כדין לניהול עסק זה. ככל שהמשיבים או מי מטעמם לא ימלאו אחר הצווים האמורים במלואם, אני מתיר למשטרה ואו מי מטעמה לאכוף את הצו כאמור, לרבות כניסה לעסק ואו חצריו ואו למקום, ריתוך דלתות העסק או אטימתו ונקיטת כל אמצעי סביר ככל שידרש על מנת למנוע את המשך העיסוק בעסק וכל עוד יעמוד בתוקפו צו זה. על מנת ליתן למשיבים פרק זמן להתארגנות אני קובע כי הארכת הצו תיכנס לתוקף החל מיום 16.1.24.

בהליך צו מניעה - סגירה מנהלית לעסק (צ"מ) שהוגש בשנת 2024 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

צו ההגבלה המינהלי ביום 19.3.2024 חתם מפקד מחוז חוף במשטרת ישראל על צו מינהלי להגבלת שימוש במקום לבית העסק "קלין קאר" שברחוב דרך יפו 108 בחיפה (להלן: "בית העסק"), לאחר שמצא כי קיים חשד סביר שבית העסק העסיק תושב זר ששהה בישראל שלא כחוק וכי יש יסוד סביר לחשש שבית העסק ימשיך לשמש לבצוע העבירות, אם לא יוגבל השמוש במקום באופן מידי.
נטען כי בהנתן נסיבות המצאותו של השוהה הבלתי חוקי בבית העסק ובהעדר חשד סביר לקיום העבירה עצמה, כפי שנאמר קודם לכן, לא מתקיימים התנאים למתן הצוו, ובפרט התנאי שנוגע לקיומו של יסוד לחשש שהמקום ימשיך לשמש לבצוע עבירה אם לא יוגבל השמוש בו באופן מידי.
בכל הנוגע לדרישה הראייתית, ולאחר עיון בתיקי החקירה, הרי שנחה דעתי כי יש יסוד סביר להניח שבית העסק אשר לגביו ניתן צו ההגבלה המינהלי העסיק שוהה בלתי חוקי בנגוד לחוק.
הדיון באשר לדרישה הראייתית משליך במקרה זה גם על הדרישה ההסתברותית במובן הזה שהתנהלות המערער מלמדת על היסתברות לא מבוטלת לכך שבית העסק ימשיך ויבצע עבירות דומות, וזאת בשים לב לגישה המתחמקת והמתחכמת באשר לשאלת המודעות להעסקת שוהים בלתי חוקיים.
...
בכל הנוגע לדרישה הראייתית, ולאחר עיון בתיקי החקירה, הרי שנחה דעתי כי יש יסוד סביר להניח שבית העסק אשר לגביו ניתן צו ההגבלה המנהלי העסיק שוהה בלתי חוקי בניגוד לחוק.
עיינתי במידע המודיעיני ואני סבור כי יש בו כדי לבסס את המסד הראייתי הנדרש.
ברם, ובעיקר לאור הטעם כי הסמכות שבחוק קובעת סנקציה מנהלית מניעתית ולא סנקציה עונשית ולאור החלטת מפקד המחוז לאחר העלאת הטענות מצדו של המערער, אני קובע כי יהיה ניתן לבטל את הצו המנהלי בהתקיים התנאים והערבויות שיפורטו להלן.

בהליך ביטול/עיכוב/הארכת צו הריסה מינהלי (בצה"מ) שהוגש בשנת 2024 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

לטענת המערער הוא מעולם לא העסיק עובדים נעדרי היתר כניסה ושהיה ולא את השניים שנתפסו בשטח בית העסק ועל כן לא היה מקום למתן הצוו לסגירת בית העסק, אלא ולכל היותר ניתן להגיש נגד אביו של המערער כתב אישום על הלנת שב"חים.
המשיבה הסכימה עם טענת ב"כ המערער לפיה לא יוחס לנאשם העסקת השוהים הבלתי חוקיים אלא הלנתם, והוסיפה לציין כי לאחר הערר שהגיש המערער באמצעות בא כוחו עשתה כברת דרך לקראתו, כך שהגיעה עמו להסכמה לפיה תקוצר תקופת הגבלת השמוש בבית העסק, תחת ערבות אוטונומית על סך 50,000 ₪ למשך שנה, אולם חרף הסיכום האמור מול ב"כ המערער, הוגש העירעור הנידון לבית המשפט.
המשיבה חזרה והדגישה כי העסקת שוהה בלתי חוקי הטומנת בחובה סכנה גדולה בימי שגרה, מיתעצמת עוד יותר בימי מילחמה כנגד מחבלי החמאס בעזה ומחבלים מאזורי איו"ש. בסוף הדברים טענה כי אין מקום להתחשבות נוספת במערער וככל שזה לא יעמוד בתנאים המקלים עליהם הסכימה עם ב"כ כאמור, לאחר שהביאה את מכלול טענותיו ובאה לקראתו, כי אז יש לדחות את העירעור ולהותיר את הצוו על כנו, ובהקשר זה הפניתה למקרים בפסיקה ללמד בין היתר על שיעורן של ערבויות אוטונמיות שניתנו במקרים דומים ואחרים.
...
מן הכלל אל הפרט לאחר ששמעתי את טענות הצדדים ובחנתי את הראיות, הגעתי למסקנה כי לא נפלה טעות בהחלטה המורה על הוצאת הצו, ובכלל זה כי המערער לא עמד בנטל המוטל עליו להוכיח שאין יסוד סביר להניח כי במקום נעברה עבירה; המערער לא עמד בנטל להוכיח שלא היה לקצין יסוד לחשש שהמקום ימשיך לשמש לביצוע עבירה לפי חוק הכניסה לישראל, ולא הוכיח שההחלטה על הוצאת צו הגבלה למשך 30 ימים היא החלטה שחורגת מהמידה הנדרשת כדי למנוע המשך ביצוע עבירה במקום.
עילה מהמשפט המנהלי המצדיקה את ביטול ההחלטה – לאחר שבחנתי את זהות הגורם נותן ההחלטה ואת אופן קבלת ההחלטה לא מצאתי כי התקיימה עילה מהמשפט המנהלי המצדיקה את ביטול ההחלטה.
מכלל הדברים האמורים לא מצאתי קיומה של עילה המצדיקה התערבות בהחלטה, ועל כן הערעור נדחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו